Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
TomekL

Rossi i Ducati

Polecane posty

Witka

wczoraj dostałem najnowszy numer motorrada - napisali w nim, jakoby Ducati dało sobie juz spokój z rozwijaniem projektu razem z Rossim, ponoć chcą sciągnąć Simoncelli'ego, a Rossi ponoć w tajemnicy prowadzi rozmowy z Hondą. Ciekawe ile w tym prawdy - nie spodziewałem się takiego podejścia Rossiego - gdyby zrobił mistrza na Ducati 2012 czy 2013 to byłby we Włoszech nieśmiertelny.

Dlaczego honda chciała by zatrudnić Rossiego? Mają Stonera (który wygrywa) i Pedrosę.

Z całą sympatią do Marco Simoncelliego ale raczej on nie jest zdolny do rozwoju motocykla ;-)

Co dzieje sie z samym motocyklem ? W 2007 r - pierwszym osiemsetek Ducati ze Stonerem wręcz zdeptało konkurencę ,genialny projekt Filippo Preziosiego był zdolny wygrywać wbrew wszelkim obawom jemu stawianych - Stoner który w poprzednim sezonie cały czas na deskach , opony jakieś Bridgedstony na których nikt nie jezdził i mistrzostwo swiata 2007 - zupełnie zasłuzone . Łącznie w latach 2007 -2010 "Kangur" zdobył 23 najwyzsze podia z czego w 2007-2008 aż 16 . Więc co sie stało w 2009 ?? Właśnie wtedy wprowadzono carbonowy element aibboxa zastepujący ramę . Tu już było raczej pod górkę i zwycieztwa zaczęły coraz częściej przeplatac sie z glebami spowodowanymy odjeżdzaniem przodu. Nawet agresywny i pasujący styl Caseya nie bardzo dawał radę, coś na zasadzie "wóz albo przewóz" - wszystko albo nic - ostatecznie "tajemnicza" choroba "kangura"-którego zeby nie było BARDZO cenię .

Zawodnik jakby z innej beczki - Nicky Hayden czy ostatnio Valentino Rossi dojeżdzają do mety zimno kalkulujac ile sie da z tego .........wycisnąć - fakt jest to zazwyczaj 6 do 9 pozycji . Kenny Roberts sr mawiał - "jesteś tyle wart co twój ostatni wyscig " ale czy aby na pewno ?? Zeby nikt nie dał rady (z naprawdę świetnych riderów ) popchnąć projektu dalej .

W 2007 r genialny konstruktor Filppo Preziosi ( ten pan na wózku inwalidzkim ) skonstruował maszyne do wygrywania , co jakis czas zaskakuje światek budowniczych czymś niekonwencjonalnym - być może powtarzam BYĆ MOŻE trzymanie sie carbonowej ramy to juz po mału jakiś przerost formy nad treścią , spełnienie własnych ambicji i pokazanie swiatu....Czasami trzeba zmierzyć się z porazką i zacząć od nowa - możliwe ze to właśnie ten czas

A Rossi ? czy sie to komus podoba czy nie LEGENDA wyścigów ,siedmio krotny mistrz swiata który wygrałby nawet na hulajnodze czemu nie miałby udowodnić ze Desmosedici jest the best - a jednak :? nie jest . Gwiazda takiego formatu i wciąż poza pudłem ? To dla nas ciezkie do pojecia wiec sie tłumaczymy ze np.bark wciąż nie tak albo z ustawieniami sie dzis nie udało . Potrzebujemy odpowiedzi zastepczej bo Desmosedici jest przecież ok :cry: Pojawiaiają sie spekulacje o przerwaniu kontraktu i założeniu własnego zespołu - BO Rossi jest maszyna do wygrywania i "G" mnie obchodzi jaki jest dla kolegów . Nie sadze aby poddał sie tak szybko , taki gość zawsze dąży do celu - choć z drugiej

strony pieniążków to "doctorowi " na pewno nie brak a jeszcze ma coś do zrobienia ;) ......

Dlaczego honda chciała by zatrudnić Rossiego?

Może nie tyle zatrudnić, co dostarczyć motocykl dla np Rossi Team. Honda jest jak najbardziej zainteresowana jak myślę, żeby jak najwięcej ich motocykli było w czołówce i jeśli zawodnik najwyższej klasy (Rossi) skłonny byłby taki motocykl leasingować, to zapewne nie bedą mieli nic przeciwko temu.

Z ciekawostek - przy okazji całego szumu medialnego związanego z niepowodzeniami Rossiego na Ducati, do głosu doszedł też Melandri, który swego czasu również poległ na Desmosedici. Okazało się, że kiedy mu nie szło i kiedy próbował przeforsować zmiany konstrukcyjne w motocyklu, został przez Ducati wysłany do psychologa :D uśmiałem się :D

Jesli chodzi o Stonera - jego 'tajemnicza' choroba zostala 'odtajniona' - problemy z przyswajaniem 'czegostam' (co wydaje mi sie calkowicie wiarygodnym uzasadnieniem) - nie jestem dobry w zapamietywaniu nieistotnych dla mnie rzeczy.

Jednak wrocil i mimo "kiepskiego" motocykla byl w stanie wygrywac. I wcale nie na zasadzie: pierwszy albo wcale.

Po prostu co w tym moto nie siedzialo - POTRAFIL tym jezdzic.

Ponoc Lorenzo kiepski jest jesli chodzi o przekazywanie informacji i pomoc w rozwoju motocykla - wiec zalozmy ze motocykl nie ruszyl nadmiernie z miejsca w odniesieniu do poprzedniego sezonu.

Ducati - ponoc tylko pieciu inzynierow. I jak w zeszlym sezonie byl w stanie dotrzymac tempa motocyklom Yamaha - tak w tym sezonie ni w zab. Wiec albo Rossi 'zepsul' motocykl ktory wcale nie byl taki zly (przynajmniej dla Stonera jako kierownika) albo miszcz nad miszcze nie potrafi sie nad nim odnalezc.

Oczywiscie moge sie mylic ;-)

Pomijam sam fakt, ze Rossi w tym swoim "kolorze" wyglada na czerwonym Ducati "jak gowno w lesie". bueeeeeeeeeee

Już w poprzednim wyścigu Rossi testował ramę częściowo wykonaną z aluminium i nie pomogło, dzisiaj ma testować nową ramę całkowicie aluminiową ale prawdopodobnie to za wiele nie da. Sami zawodnicy twierdzą ,że nie chodzi o materiał , z którego jest wykonana rama tylko o jej sztywność. Ramę z karbonu czy z aluminium można utwardzić lub zmiękczyć a chodzi tylko o to ,żeby jej sztywność dopasować do charakterystyki całego motocykla i żeby wreszcie nie odjeżdżało przednie koło bez ostrzeżenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.