famkot 0 Napisano Marzec 18, 2012 Witam wszystkich Zauważylem dziś w czasie drugiej tegorocznej przejażdżki że po silniku w moim 695 cieknie olej. Dokładniej wygląda na to że z okolic śruby pod osłoną paska przedniego cylindra - tej najbliższej korpusu silnika. W garażu okazało się że śrubę można było lekko dociągnąć - może o 1/4 obrotu. Czy lekko poluzowana śruba może być powodem wycieku? pod osłoną pasków nie powinno być chyba oleju? pozdrawiam Marcin Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rort 0 Napisano Marzec 19, 2012 Nie bardzo kminię o którą śrubę chodzi. Foto może jakieś? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cagiva4 0 Napisano Marzec 19, 2012 uszczelniacz do wymiany. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bialy114 1 Napisano Marzec 19, 2012 Czy lekko poluzowana śruba może być powodem wycieku? pod osłoną pasków nie powinno być chyba oleju? Założę się że TUTAJ znajdziesz odpowiedzi. :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Włodi 0 Napisano Marzec 19, 2012 Białemu nic nie umknie ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bialy114 1 Napisano Marzec 19, 2012 Chcę posadę Woźnego, więc kopię te dołki i kopię.... :lol: :lol: :lol: Nie znam się na np. historii wyścigów moto, więc TAM się nie odzywam. Mam się za w miarę kulturalnego człeka...i wiem, że najpierw "Dzień Dobry", a dopiero potem "Pomóżcie". ;) :lol: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotr Dudek 0 Napisano Marzec 19, 2012 Najjaśniejszy Franciszek Józef też mówił - Porządek musi być :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
famkot 0 Napisano Marzec 19, 2012 Już się poprawiam:) Powitanie czeka na zgodę admina. Załączam też zdjęcie wycieku: https://picasaweb.google.com/lh/photo/O05juuyeBXhlcevR6-V_XNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink[/img] pozdrawiam Marcin Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kombajnista 0 Napisano Marzec 22, 2012 "Obrazka" Nie widzu :roll: wstaw raz jeszcze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alcapone 0 Napisano Marzec 22, 2012 poprawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rort 0 Napisano Marzec 22, 2012 Tak, poluzowana śruba może być przyczyną wycieku. Piszesz, że dokręciłeś ją o 1/4 obrotu. Pytanie tylko czym ją dokręciłeś? Możliwe, że uszczelka jest uszkodzona i stąd ten wyciek. Może być inny powód - pęknięcie pokrywy (mało prawdopodobne). Nie dociągaj jej 'na chama' - nie tędy droga. Wyciek może być też z innego miejsca (niewidocznego, bo pod pokrywami pasków), ale tędy akurat ma ujście. Skoro dokręciłeś, to umyj/odtłuść i obadaj czy dalej cieknie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kombajnista 0 Napisano Marzec 22, 2012 Warto by zdjąć osłonę paska (to bardzo proste imbus i kręcisz) bo może się okazać że pasek ma styczność z olejem a wtedy mogiła :| Chociaż tak po zdjeciu to rzeczywiście wygląda jakby ze śruby ciekło. Oj sorki widze że Rort mnie uprzedził z tą osłoną paska :oops: Polazłem do siebie obadac jak to wygląda i wystarczy zdjąć rewizje i wepchnąć tam palucha żeby sprawdzić czy jest sucho nie trzeba rozbierać całej osłony wydaje mi się ze warto sprawdzić po to moment... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nikewid 0 Napisano Marzec 22, 2012 a ja proponuję na początek sprawdzić czy masz uszczelkę pod korkiem wlewu oleju . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rort 0 Napisano Marzec 23, 2012 a ja proponuję na początek sprawdzić czy masz uszczelkę pod korkiem wlewu oleju . Do góry by mu olej nie spieprzał raczej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wwk 0 Napisano Marzec 23, 2012 Monster 695 i 620 nie ma uszczelki na deklu, jest tam masa uszczelniająca. W razie czego temat prosty do ogarnięcia jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to odpowiedni moment dokręcenia śrub (manual w odpowiednim dziale) ponieważ przy zbyt dużej sile można zerwać gwint a wtedy kaplica ;D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach