Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
siman

Sprzeglo jęczy . Co to może być.

Polecane posty

matowanie przekladek ? co to jest i jak i czym sie to robi ? :D

Napisano (edytowany)

W ostatnich dniach wykonałem wspomnianą kosmetykę sprzęgła poszerzając ją o lekkie zmatowienie przekładek na papierze ściernym i płaskim blacie. Sprzęgło działa świetnie jednak poprzednim razem efekt był podobny i... krótkotrwały. Może teraz będzie lepiej. Dodam tylko że nigdy nie miałem objawów gwałtownego łapania sprzęgła. Działało prawidłowo odkąd kupiłem ten motocykl. Jedynie dźwięki świadczą o tym że coś jest nie tak.

Dobry opis procedury składania sprzęgła jest już zamieszczony na forum. Jednak chciałbym prosić o wyjaśnienie pewnych spraw. Jakie znaczenie ma ułożenie przekładek wgłębieniem w linii oznaczonego bolca zabieraka? Czy chodzi o wyważenie pakietu? W moim przypadku wgłębieni na obwodzie wypada albo odrobinę w lewo albo odrobinę w prawo względem bolca. Nie idealnie na promieniu przecinającym oznaczenie. Czy różnią się tarcze sprzęgłowe o różnych oznaczeniach wybitych na wypustach? Jakie znaczenie ma ich odpowiednia kolejność w pakiecie?

Edytowano przez Ciechu

Kaz    0

Ok,mechanik mi wyslal zlozenie dot.modeli 94 do2001.To powinno wyjasnic ta enigme.

post-88281-0-72735000-1368520680_thumb.jpg

post-88281-0-69456400-1368520713_thumb.jpg

A ja bym miał prośbę, czy mógłby ktoś dać zdjęcie jak wyglada to oznaczenie na bolcu? Bo ja u siebie szukam i nie widzę żadnego znaku, to może coś cały czas omijam.

Napisano (edytowany)

nie mam zdjecia ale paint czyni cuda :D

ta czerwona kreska to jest to oznaczenie . "wciecie" w bolcu do ktorego wkrecasz srubki ze sprezynami

oczywiscie jest to widok zabieraka od przodu :)

post-87917-0-67990900-1368523569_thumb.jpg

Edytowano przez blejz23

Kurcze, to nie mam tam żadnego znaku, jedyna rzecz, która jest naniesiona na czymkolwiek tam, to na tej śrubie wewnątrz jest takie Z, pozwole sobie skorzystać z rysunku :D2013%5C05%5C14%5Cbikepics-2555138-full.j

mam to jakoś interpretować czy to nic nie znaczy :razz:

wydaje mi sie ze oznaczenie na srubie nic nie znaczy . poczekaj az wypowie sie jakis magik

U mnie był objaw dziwnego zgrzytnięcia i takiego zasprzęglania bez kontroli. Umyłem, zmatowałem, złożyłem, ruszam pierwszy raz, drugi, o w mordę, nie ten motocykl, wszystko pięknie. Przejechałem się kawałek, ruszam, zgrzyt i już nie tak płynnie, objawy jakby wróciły, ale w miejszym stopniu. Jakieś pomysły? mam uszkodzony wysprzęglik (cieknie troszke z niego, i ułamany jeden uchwyt, co przy wciskaniu sprzęgła powoduje, że jegomość nie siedzi sztywno tylko troszke się odchyla), na dniach zostanie wymieniony, może to być przez to? Zbieram pomysły, bo jak pojade do mechanika to żebyśmy wszystko sprawdzili i problem usunęli. :p

mam uszkodzony wysprzęglik (cieknie troszke z niego, i ułamany jeden uchwyt, co przy wciskaniu sprzęgła powoduje, że jegomość nie siedzi sztywno tylko troszke się odchyla), na dniach zostanie wymieniony, może to być przez to?  :P

Kurde gdzie jest ta fota Chrystusa co się ręką podpiera ?? Ty tego motura nie kochasz chyba  :roll:

Spokojnie, właśnie to naprawiam, co przez poprzedniego właściciela zostało zaniedbane. ;) a że kawałek drogi do mechanika mam to wole za wczasu nazbierać pomysłów ;)

O CO CHODZI Z TYM MATOWANIEM PRZEKLADEK :D powie ktos co i jak sie robi :D ??

Dajesz przekładki na coś płaskiego i ja matowałem je taką specjalną ściereczką do matowania, ale można też papierem ściernym na mokro lub sucho, ale nie pamiętam jaką szorstkością tego papieru, jest to gdzieś tu na forum napisane.

aha , a na czym polega to matowanie , co to daje  ? przekladka ma wieksze tarcie ? lepiej przylagaja do niej tarcze ?

Zlikwidowanie jakiś nierówności, jeśli takie powstały, zlikwidowanie rdzawego nalotu, ogólnie to co napisałeś i wynikiem tego wygładzenie pracy sprzęgła ;)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.