Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
mar3inez

Pompa sprzęgła 749

Polecane posty

Witam,

nie zbyt długo się nacieszyłem swoim 749 po kilku przejażdżkach, po których wszystko było w porządku. Odstawiłem razem z kolegą, który posiada Monstera 620 do mechanika na przegląd przed sezonem.

Jedną z czynności serwisowych była wymiana płynu w układzie sprzęgła.

Początkowo wszystko było OK, ale po pewnym czasie (50km) miałem problemy z wysprzęgleniem 1 biegu a później motocykl jechał dalej mimo wciśniętego sprzęgła na max...

Płyn jakim jest zalany układ to Magura specjalna do sprzęgła. Dodam tylko, że do Monstera został wlany identyczny płyn i nie ma żadnych problemów.

Odstawiłem moto do mechanika, który rozebrał pompę i okazało się, że manszeta jest miękka jak balon i w jednym miejscu przetarta. Szukam już tydzień czasu tej manszety i dalej nic nie mogę namierzyć. Oczywiście zestawów naprawczych nie ma...

Od czego mogę przypasować zestaw naprawczy? Czy może od jakiego motocykla mogę przypasować całą pompę sprzęgła?

Proszę o pomoc

w załączeniu zdjęcia tej manszety, sorry za jakość...

post-88184-0-85297000-1366199118_thumb.jpg

post-88184-0-58913200-1366199129_thumb.jpg

Cytując theodora, z innego wątku:

RBF lub przynajmniej DOT4 lub Dot5,1 dobrego producenta.
Nie wolno natomiast w żadnym wypadku do ducatowych układów lać płynów typu Magura Blood i podobnych.

Zrobiłem na Magurze kilkaset kilometrów i sprzęgło działa prawidłowo, ale... być może powinienem wymienić na DOT-a?

Czy mógłbyś się rozwinąć w tym temacie, theodor? Dlaczego nie Magura? Które parametry tego płynu dyskwalifikują go do użytku akurat w Ducati i dlaczego? Pompa jest autorstwa Brembo - nie słyszałem o przeciwskazaniach dotyczących takiego połączenia, ale wolałbym wiedzieć o ew. zagrożeniach / konsekwencjach.

AVE!

Nie wiem skąd jesteś ale u nas w Szczecinie jest firma,która dorabia takie rzeczy (sam dorabiałem do wysprzęglika) jeśli nie mają czegoś takiego na półce.Sama operacja trwa parę minut i koszt 15-20zł.

A tak przy okazji DOT określa specyfikację płynu.

Z tego co pamiętam DOT3 i DOT4 można mieszać ze sobą natomiast przy zmieszaniu z DOT 5 powstaje mieszanka niszczy elementy gumowe (i to bardzo szybko). Jeśli więc zalany płyn jest DOT5, a był DOT4 (albo odwrotnie), a układ nie został należycie opróżniony przed zalaniem nowego to może to jest przyczyna?

Edytowano przez korkir

plyn Magura nalezy do plynow niehigroskopijnych i jest to ich ogromna zaleta ale nadaja sie tylka do ukladow z odpowiednimi uszczelnieniami poniewaz niszcza standardowe oringi tak jak plyn DOT 5, jesli chcemy uzyc cos lepszego niz mamy to z pewnoscia nie mineralna magura ani syntetyczny DOT 5 a DOT 5.1

a możesz podać nazwę tej firmy ze Szczecina, tak się składa, że będę w sobotę.

Jasne.

O-ring

ul. Kalenicka 6

Witaj.

Ja walczyłem z tym ustroństwem w poprzednim sezonie pewnie gdzieś mój wątek wisi i powiem tak. Może uda się dorobić to uszczelnienie ale ja bym się już drugi raz w to nie bawił, też szukałem zamiennika kosztowało mnie to dwa miesiące nerwów, postoju i w końcu kupiłem nową pompę od 1098.

Powodzenia Kolego  

Edytowano przez Lola77

A dlaczego ma się nie udać dorobić? Dajesz stare uszczelnienie i dorabiają takie same.Ot cała filozofia.
Jak potrzebowałem do wysprzęglika to dorobili w parę minut. A był problem bo niby wysprzęglik 30mm to okazało się,że było 30,52mm. I ciekło po pjakimś czasie. Panowie dorobili na większy wymiar i jest ok :razz:

A dlaczego ma się nie udać dorobić? Dajesz stare uszczelnienie i dorabiają takie same.Ot cała filozofia.

Jak potrzebowałem do wysprzęglika to dorobili w parę minut. A był problem bo niby wysprzęglik 30mm to okazało się,że było 30,52mm. I ciekło po pjakimś czasie. Panowie dorobili na większy wymiar i jest ok :razz:

Ja tylko dzielę się moimi doświadczeniemi, kilku magików też mówiło że się da a się jednak nie udało i oby koledze dopisało szczęście. Ot wszystko w temacie :) 

Tyle tylko,że jeśli dobrze pamiętam to w soboty tylko sklep jest czynny, a dorabianie tylko pn-pt. Obym się mylił....

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.