Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
andrzej1975

Monster 696 - kilka pytań

Polecane posty

Napisano (edytowany)

Mam pytania odnośnie mojego 696.Czy jest normalne jak włączę stacyjke to na wyświetlaczu po tescie leci  napis EU i 696 Racing oraz wkład filtra powietrza wygląda jak K&N taki siateczkowy Ducati Performance z napisem Only race use. Kanapa nie ze skaji tylko z takiej "gumowatej" w dotyku gąbczastej materii,plus nakładka czerwona na miejsce pasażera.Czy tak jest w serii??

Pozdrowionka.

Edytowano przez andrzej1975

KGr    1

Mam pytania odnośnie mojego 696.Czy jest normalne jak włączę stacyjke to na wyświetlaczu po tescie leci  napis EU i 696 Racing oraz wkład filtra powietrza wygląda jak K&N taki siateczkowy Ducati Performance z napisem Only race use. Kanapa nie ze skaji tylko z takiej "gumowatej" w dotyku gąbczastej materii,plus nakładka czerwona na miejsce pasażera.Czy tak jest w serii??

Pozdrowionka.

To nie jest wlasciwy dział, wiec moderator mam nadzieje przesunie. Ale odpowiem:

"EU 696 RACING" wyswietla sie, jak masz wstawiony racingowe ECU. Taki co jest sprzedawany razem z filtrem wyscigowym i wydechami termi. Powinien byc komplet :) JAk nie ma wydechow, to sie nic nie stanie (ECU jest potrzebne glownie ze wzgledu na przelotowy filtr powietrza i zwiazana z nim mozliwosc przegrzania silnika).

Materia gąbczasta? Ekhm, nie kumam...

Nakładka na siedzenie - występowała razem z owiewką zegarów w 696+. Trzyma sie na 2 wkretach, mozna dowolnie zakladac i zdejmowac :)

Napisano (edytowany)

Aaa czyli kominy ktoś zakosił :( a kanapa to nie skóra ,skaja tylko takie coś jak na manetkach grzanych nieśliskie jak gąbka ale na sygnowane ducati.A taki zestaw na ile podnosi moc i moment?

Edytowano przez andrzej1975

Pewnie z 50 Km a moment ze 100 NM.

Kanapę masz akcesoryjną co widać na foto.

I tak jak kolega pisał nie ten dział. 

KGr    1

A taki zestaw na ile podnosi moc i moment?

Generalnie nie licz na cuda, najwieksza zmiana bedzie brak dolka w srodkowym zakresie obrotow, Jak pogooglasz to znajdziesz wykresy z  hamowni z porownaniem.

wwk    0

Powinien byc komplet :) JAk nie ma wydechow, to sie nic nie stanie (ECU jest potrzebne glownie ze wzgledu na przelotowy filtr powietrza i zwiazana z nim mozliwosc przegrzania silnika).

No chyba nie do końca to tak wygląda. Jak nie ma wydechów to będzie zbyt bogata mieszanka, w związku z czym osiągi mogą być gorsze niż seria. Wydawać by się mogło, że silnik spalinowa to prosta rzecz, znana od wielu lat, ale występują tam zjawiska falowe - ktoś nad tym myślał :). Jeśli ktoś zaprojektował zestaw racingowy w skład którego wchodzą filtr powietrza, końcówki wydechów plus odpowiednia mapa (sterownik) to jest to optymalny układ. Tak samo jest z serią z tym, że musi spełnić określone normy emisji spalin, czy poziomu hałasu.

Teoretycznie zmiana na racingowy układ powinien dać 5%-10% mocy maksymalnej (ale to jest TPS100% - czyli otwarta przepustnica na max), podejrzewam że dużo większe przyrosty będą w przy mniejszym otwarciu przepustnicy, czyli tam gdzie najbardziej jest to potrzebne.

Inna rzecz, że podniesienie poziomu hałasu wpływa dość mocno na postrzeganie mocy przez operatora danego motocykla  :lol:

KGr    1

Jeśli ktoś zaprojektował zestaw racingowy w skład którego wchodzą filtr powietrza, końcówki wydechów plus odpowiednia mapa (sterownik) to jest to optymalny układ.

Zgadzam sie w 100%. Chodzilo mi o to, ze brak wydechow nie zaszkodzi silnikowi tak, jak zaszkodziloby zalozenie filtra sportowego bez zmiany map w ECU. Ale to samo tyczyloby sie zalozenia przelotowych puszek...

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.