Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Szmalu

Problem z prędkościomierzem Monster 620

Polecane posty

Mam problem:) Małego monsterka w końcu nie sprzedałem i raczej w tym sezonie do tego nie dojdzie więc chciałbym rozwiązać jedyny mankament jaki w nim występuje. Prędkościomierz raz na jakiś czas pokazywał prawidłowe wskazania. Wariował jak na filmiku poniżej:

https://www.youtube.com/watch?v=fsxbfXBgTOw

Obecnie sprawa wygląda tak, że prędkościomierz rzadko wariuje - w chwili obecnej praktycznie za każdym razem startuje jak powinien tzn: wskazówki idą tam i z powrotem o czym zatrzymują się na zerze. Niestety, na tym dobre informacje się kończą, ponieważ prędkościomierz cały czas pokazuje 0. Dzisiaj pół dnia nad tym spędziłem, przelutowałem wszystkie piny w liczniku... po czym próbowałem przepatrzeć wszelkie kable na wiązce ale nic dalej martwy. Jedyną rzeczą, którą się dopatrzyłem to to, że na schemacie z książki serwisowej pin pierwszy i drugi czujnika powinien przychodzić na piny 13 i 17 licznika... a zwierają na 21 i 17 za to pin 13 jest w ogóle pusty. z tym, że ten 21 jak potem sprawdzałem idzie do gniazda z bezpiecznikami więc teoretycznie tak jak w schemacie... ale ze schematu nie wynika, żeby w ogóle miał on okazję się zwierać z czujnikiem... 

I teraz kilka pytań:

- o co chodzi z tym błędem w schemacie? Czy pracować coś w tym kierunku, czy być może ma tak być? (próbowałem połączyć pin 1 z 13 na krótko ale nie przynosiło to żadnego efektu)

- ktoś wie jak sprawdzić czy czujnik nie jest uszkodzony? (miernik posiadam ;) )

- jakieś inne pomysły ? 

Najchętniej bym go w ogóle oddał do jakiegoś elektroBoga (bo jestem już mocno podirytowany) pod warunkiem że będzie gdzieś w okolicach Chrzanowa. 

Z góry dzięki za wszelkie sugestie bo niby pierdoła ale przeszkadza. Mogę sprawdzić czy licznik prawidło zlicza km jeśli uważacie że to pomoże w diagnozie.

Dobra, problem został rozwiązany... okazało się że opona tylna przetarła kabel od czujnika, a ja mistrz świata zauważyłem to dopiero teraz :P Wszystko już gra i buczy :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.