ure1972 1 Napisano Listopad 19, 2024 (edytowany) Cześć ! Może komuś się przyda. Kupiłem w XII.2023 Diavela 2015 r. z przebiegiem 30 tysięcy, motocykl regularnie serwisowany. Po kilku tysiącach podczas jazdy wyświetlił mi się na górnym wyświetlaczu komunikat: Err NAS plus choinka na liczniku., załączam fotkę i filmik. W serwisówce ani słowa o takim błędzie/komunikacie, na polskich forach też cisza ale na zagranicznych już tak. Przyczyny od przetartych wiązek, akcesoryjnych kierunków, żarówek aż po bezpieczniki i akumulator. U mnie problemem okazała się opcja najtańsza i pierwsza do sprawdzenia czyli aku i bezpieczniki. Co ciekawe po wymianie aku na nowy problem po kilkunastu kilometrach wystąpił ponownie. Dodam że w motocyklu mógł być wciąż fabryczny akumulator bo była to Yuasa ale to przypuszczenie, sprzedający nie widział czy aku był wymieniany czy też nie. A zatem problem rozwiązał oprócz akumulatora bezpiecznik licznika. Co ciekawe bezpiecznik był sprawny choć lekko przybrudzony. 467352723_27789970183952269_4092597859856784151_n.mp4 Edytowano Listopad 19, 2024 przez ure1972 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Waldi59 15 Napisano 21 godzin temu (edytowany) Raczej to jest niemożliwe żeby aku wytrzymał 8 lat, maksymalna żywotność tak małego aku to przy dobrych warunkach 4 lata. I dzięki za info o błędzie oby nigdy nie było potrzebne. Edytowano 21 godzin temu przez Waldi59 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach