Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
hefo

Dziwny odgłos potwora

Polecane posty

Witam,

Pojawił mi sie dziwny odgłos z silnika, coś w rodzaju zacierającego łożyska. Pochodzi prawdopodobnie z pod pokrywy sprzęgła.

Nie słychać upragnionego klekotu sprzegła. Czy może ktoś wie co to za objawy, a może jak najszybciej udać się z potworkiem do mechanika?. Zapomniałem dopisać że sprzegło działa dobrze.

one mają taki dziwny specyficzny, przemienny, skrzekliwy odgłos na wolnych obrotach :roll:

lepiej sprawdź to u jakiegoś znachora :angel:

Byłem w warsztacie u Sławka Ratki w Mikołowie, powiedział mi że mam mokre sprzęgło a nie suche. Czy to prawda?.

Jezeli tak, to teraz się domyślam, że mokre inaczej słychać.

ja też się podłączę pod wątek

W moim Monsterze przy ostrym ruszaniu - coś zaczyna kwiczeć - ciężko określić dźwięk - ale jak ktoś jeździł autem z baaardzo wytłuczonym łożyskiem kola - to jest to taki odgłos, tylko wyższa częstotliwość. Ostatnio jak jechałem z narzeczoną: ruszam z miejsca, i moto w pół sprzęgła zaczyna prychać i robić mi kangurki... (nie było dziur, dźwignie sprzęgła trzymałem w jednym miejscu). A moto kangur, hałas, rusza, kangur, hałas, rusza. Czasami przy próbie naprawdę ostrego startu, tak, jak to w innych motocyklach od razu pali się kapeć - tu nagle zaczyna wyć i traci moc i nie startuje, tylko powoli rusza... załączanie i odpuszczanie tego "zjawiska" jest gwałtowne. Psiakiś antyhopping?

Dałem innej osobie do sprawdzenia - i na moje nieszczęście nic takiego się nie zdarzyło. Sprzęgło się nie ślizga, biegi wchodzą ładnie. Może przeciągał go na sprzęgle, a tu raczej chodzi o ruch bliżej 0-1.. a nie płynne ruszenie...

Cóż to takiego?

Tarczki? Łożysko tuż pod pokrywą? A może zębatka od jedynki się ukręca na ośce? Jakieś pomysły?

Poratujcie proszę bo nie mogę przez to po nocy spać :)

EDIT: Jak ktoś za dzieciaka bawił się silniczkami elektrycznymi, to niekiedy, kiedy się kończyły silniczki zaczęły wyć i piszczeć niemiłosiernie - zacierały się panewki...to takie coś, tylko w przełożeniu na silnik spalinowy... niby kręci, ale nie kręci...

I tylko przy ruszaniu. Podczas zwykłej jazdy i szmacenia moto nic się nie dzieje...wszystko gra i buczy..

Pzdr,

Sz.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.