Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
grodzish

Demontaż obrotomierza

Polecane posty

Czy ktoś z was rozkładał obrotomierz na czynniki pierwsze? Muszę dostać sie do kontrolki ciśnienia oleju, nie chcę niczego urwać. Jakies porady?

W którym monsterze? (wklej fote licznika najlepiej). Rozbierałem wszystkie typy;)

Jednak skoro mówisz o diodce to pewno chodzi o ten (poniżej).

Tam niestety producent nie przewidział grzebania więc jeśli chcesz np dostać się do środka, to musisz umiejętnie urwać szybkę z pierścieniem (tak żeby ją potem z powrotem przykleić)...potem odkręcasz 2 śróbki i wsio - widzisz elegancko środek. ALE JEŚLI CHODZI O WYMIANĘ SAMEJ ŻARÓWKI, TO NIE MUSISZ TEGO ROBIĆ! - dostaniesz się do niej od tyłu nie czyniąc żadnych szkód (o ile dobrze pamiętam oczywiście;).

post-704-1366036782,2676_thumb.jpg

Własnie taki licznik, monster 600 z 2001 r. Problem jest w tym, że czesciowo juz go rozebrałem i stanąłem na tym , że oderwałem ten pierscień z szybką odkręciłem śrubki z tyłu i z przodu na tarczy , ale dalej nie mogę dostać się do tej diody. Nie wiem jak zdjąć wskazówkę obrotomierza a i od tyłu po odkręceniu tych śrubek środek nie chce wyjśc. Dioda tez nie wyjdzie bo jest przylutowana do jakiegoś mini układu, tak podejrzałem tam kątem oka.

jezeli obrotek jest taki sam jak u mnie w 748 to z tylu obrotomierza powinny byc trzy takie nakretki na plaski srubokręt (nie potrafie tego inaczej okreslic. po odkreceniu tego, tarcza wychodzi razem ze wskazowka i silniczkiem

Dzięki chłopaki za pomoc, po problemie. Okazuje się że po rozkręceniu obrotomierza trzeba dość silnie pociągnąć za wskazówkę i wtedy schodzi, tarcza również. Dioda okazała się sprawna, padł czujnik. Na przyszłość gdy ktoś bedzie rozbierał obrotomierz mogę doradzic, że gdy zakładamy z powrotem wskazówkę trzeba ją odpowiednio cofnąć aby po podłączeniu zegarów i przekręceniu kluczyka wskazówka stała na swoim miejscu. Ja założyłem tak jak jest ogranicznik i po przekręceniu kluczyka obroty weszły mi na 3 tys.(silnik w ogóle nie chodził) no i musiałem znowu go rozklejać :evil:

Tak jak mówiłem padł czujnik, udało mi się dobrać z innego pojazdu, ale to opiszę w innym, odpowiednim temacie.

Do zamknięcia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.