Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
KingRider

Interkomy na dwa kaski

Polecane posty

Poszukuje dobrego' łoki toki' bezprzewodowego, z zasięgiem od 500, a najlepiej od 1000 m, cena do 500 zł. Macie jakieś doświadczenia z tym urządzeniem, co polecacie?

My z Alice dopiero bedziemy mieli na dwa motocykle ( doswiadczenie) bo nie było nam dane sprawdzić jeszcze działania.......

Jak zapylałem na Burgmanie to miałem dwa kaski Nolan typu JET z zestawem fabrycznym N-COM Bluetooth.

Moja opia o tych systemach jest krytyczna, bo:

1. Słaby zasięg - zapomnij o 500-1000 m raczej 20-50 m, no chyba, że w szczerym polu (przynajmniej takie są moje doświadczenia);

2. Bardzo toto rozprasza uwagę. Jednak na motocyklu koncentracja na tym co ktoś do ciebie mówi jest odmienna niż np. w samochodzie. Na moto słuchanie poleceń itp. (o rozmowie nawet nie wspominam) o wiele bardziej dekoncentruje. Ja miałem jeszcze do tego nawigację, która dodatkowo mnie dekoncentrowała, ale może to zależy od preferencji.

3. Obsługuje się toto bardzo trudno (rękawice, nie widać przycisków itp), a przede wszystkim wymaga toto obsługi podczas jazdy, bo jak stoisz to ci za głośno, jak jedziesz to ci za cicho, a więc ciągle przy tym grzebiesz - masakra. No i trzeba ładować, a więc pamiętać o kabelkach, ładowarkach itd itp.

Z powyższych powodów - NIE POLECAM!!! :D

My wypróbowaliśmy wreszcie.

1. faktycznie rozprasza! Jak ludzie jeżdżą z muzyka?

2. Mój ma zasięg 1,6 km w co nie wierze. Wystarcza żeby przekazać najważniejsze informacje i to jest zajebiste!

3. Powyżej 80 km/h zapomnij o jakimkolwiek gadaniu.

4. Akurat mój się z cisza z automatu więc jest ok, i tak mam zrobiony głos na maksa. Więc jest bez obsługowy. raz włączony i można śmigać cały dzień.

5. najlepiej jest przy skrzyżowaniach i na światłach, można pogadać , przekazać info o dalszej trasie itp

Przyda się w podroży. Wspólnej podroży.

Poszukuje dobrego' łoki toki' bezprzewodowego, z zasięgiem od 500, a najlepiej od 1000 m, cena do 500 zł. Macie jakieś doświadczenia z tym urządzeniem, co polecacie?

Hej!

Ja używam midlanda, z zestawem słuchawek montowanych w kasku, działa nawet na do ok 2km na szosie w terenie równym jak stół, miasto ok 700m, rzecz jasna szum przy ok 90 uniemożliwia już komunikacje, ja tu mam góry jak cholera, zasięg ok 1500m, ale nic lepszego nie znajdziesz, dałem za 2 szt. 380zł +70 słuchawki 1szt. na allegro, potem poszukam i puszcze Ci linka...

Lecę, a potem poszukam...

http://allegro.pl/krotkofalowki-profes- ... 71867.html

Mam dokładnie ten model, rozblokowany do maksymalnego zasięgu... :shock: troszkę potaniał... :evil:

używam go już rok z kumplem, nie trzeba wdawać 500zł bo efektu i tak lepszego nie będzie...

sprawdzałem bawiłem się droższymi modelami, droższe mają tylko więcej bajerów... zasięg i jakość przekazu ta sama, do niektórych można podpiąć antenę zewnętrzną, bata np. na metr... :lol: ale to Vyoha

My wypróbowaliśmy wreszcie.

1. faktycznie rozprasza! Jak ludzie jeżdżą z muzyka?

2. Mój ma zasięg 1,6 km w co nie wierze. Wystarcza żeby przekazać najważniejsze informacje i to jest zajebiste!

3. Powyżej 80 km/h zapomnij o jakimkolwiek gadaniu.

4. Akurat mój się z cisza z automatu więc jest ok, i tak mam zrobiony głos na maksa. Więc jest bez obsługowy. raz włączony i można śmigać cały dzień.

5. najlepiej jest przy skrzyżowaniach i na światłach, można pogadać , przekazać info o dalszej trasie itp

Przyda się w podroży. Wspólnej podroży.

O świetnie! A jakiej firmy macie i ile taka przyjemność kosztuje?:)

http://allegro.pl/krotkofalowki-profes-midland-g7-xt-do-12-km-fv-i1565271867.html

Mam dokładnie ten model, rozblokowany do maksymalnego zasięgu... :shock: troszkę potaniał... :evil:

używam go już rok z kumplem, nie trzeba wdawać 500zł bo efektu i tak lepszego nie będzie...

sprawdzałem bawiłem się droższymi modelami, droższe mają tylko więcej bajerów... zasięg i jakość przekazu ta sama, do niektórych można podpiąć antenę zewnętrzną, bata np. na metr... :lol: ale to Vyoha

A nie łapie 'śmieci' z powietrza, a konkretnie z cb radia?

http://allegro.pl/krotkofalowki-profes-midland-g7-xt-do-12-km-fv-i1565271867.html

A nie łapie 'śmieci' z powietrza, a konkretnie z cb radia?

nie bo częstotliwość CB to 26,960 MHz do 27,410 MHz natomiast PMR zajmuje pasmo częstotliwości w okolicy 446 tj 446,00625 MHz do 446,09375 MHz

Co mi się zdarzyło, łapanie rozmów innych motocyklistów, zakładów pracy, szczególnie tam gdzie jest duży przemysł, BB, Kat, Krk...

place budowy, gdyż tam do komunikacji używa się właśnie takiego sprzętu...

no wiec tak:

"Słuchawkę Scala Rider G4 można sparować z niemal dowolnym urządzeniem Bluetooth, np. telefonem komórkowym, nawigacją GPS lub odtwarzaczem MP3. Słuchawka może również połączyć się z nawigacją czy odtwarzaczem nie posiadającym Bluetooth za pomocą dołączonego przewodu ze złączem jack. Słuchawka G4 umożliwia prowadzenie rozmowy telefonicznej podczas jazdy motocyklem bez odrywanie rąk od kierownicy. Proste oddzwaniania. Głosowe wybieranie, odbieranie i odrzucanie połączeń. Zestaw jest wygodny i łatwy w użyciu. Szybki montaż i demontaż do niemal każdego rodzaju kasków"

To wielofunkcyjny zestaw komunikacji, zestaw do którego można "podpiąć" bezprzewodowo przez bluetooth lub kablem z wtyczką jak w słuchawkach mp3...

Fajna zabawka ale 800zł :shock: ja swojego używam tylko na dłuższe trasy... Więc zastanów się czy potrzeba Ci aż tak zaawansowanego zestawu z taką kasę... W dostatku chyba za 1 szt...

A pozatym to ** niektóre funkcje mogą być ograniczone - więc chyba ma, ale może nie mieć...

no wiec tak:

"Słuchawkę Scala Rider G4 można sparować z niemal dowolnym urządzeniem Bluetooth, np. telefonem komórkowym, nawigacją GPS lub odtwarzaczem MP3. Słuchawka może również połączyć się z nawigacją czy odtwarzaczem nie posiadającym Bluetooth za pomocą dołączonego przewodu ze złączem jack. Słuchawka G4 umożliwia prowadzenie rozmowy telefonicznej podczas jazdy motocyklem bez odrywanie rąk od kierownicy. Proste oddzwaniania. Głosowe wybieranie, odbieranie i odrzucanie połączeń. Zestaw jest wygodny i łatwy w użyciu. Szybki montaż i demontaż do niemal każdego rodzaju kasków"

To wielofunkcyjny zestaw komunikacji, zestaw do którego można "podpiąć" bezprzewodowo przez bluetooth lub kablem z wtyczką jak w słuchawkach mp3...

Fajna zabawka ale 800zł :shock: ja swojego używam tylko na dłuższe trasy... Więc zastanów się czy potrzeba Ci aż tak zaawansowanego zestawu z taką kasę... W dostatku chyba za 1 szt...

A pozatym to ** niektóre funkcje mogą być ograniczone - więc chyba ma, ale może nie mieć...

No fakt, jeśli 800 zł za jedną słuchawkę to rzeczywiście sporo, ja myślałam, że za cały komplet, ale jeszcze zadzwonie i się upewnie.

A do tych twoich mikrofalówek trzeba doliczyć cenę słuchawek tak, jakie będą najwygodniejsze? w sensie pasujące do kasku integralnego i otwartego?

Ja mam Scala Rider G4

Śmieci nie łapie

To ten?

http://allegro.pl/show_item.php?item=1555721533

I jeszcze jedno pytanie, czy on działa sam w sobie, czy trzeba podłączyć przez tel. kom., bo tu w ogłoszeniu gościu coś wspomina o telefonie...

To ten.

Mam go sparowany z Alice i navi.

W nim tez jest radio.

Z tel tez można ale ja nie chce.

Dodam bo zapomniałem, że jeszcze nie rozłożyłem antenki.......

Pierwsze słyszę , że coś ma ale nie ma.

Największy plus to zasięg.....z tego co czytałem w testach z łącznością nie ma problemu po oddaleniu się od siebie 10 m jak w wiekszości.

Mozna wybrac cos innego i sie denerwowac a na końcu odłozyc do szafy :twisted: :twisted: :twisted:

W zestawach są specjalne mkrofony na kaski integralne ( opcja).

no wiec tak:

No fakt, jeśli 800 zł za jedną słuchawkę to rzeczywiście sporo, ja myślałam, że za cały komplet, ale jeszcze zadzwonie i się upewnie.

A do tych twoich mikrofalówek trzeba doliczyć cenę słuchawek tak, jakie będą najwygodniejsze? w sensie pasujące do kasku integralnego i otwartego?

Jak dla mnie, wydanie 800zł jest funkcjonalnie i ekonomicznie nie uzasadnione :P

Mój stary kask, na fotce widać przy kciuku złączkę, coś jak s-video na gwint skręcane, przed wskazującym kabelek do mikrofonu w kasku, wszystko idzie kabelkami średnicy 2mm, słuchawki mają może 5-6mm są na rzep pod wyściółką kasku, mi nie przeszkadzają...

Jak nie używam radia to wtyczka sobie jeździ nie podpięta, na manetkę jest montowany przycisk nadawania opaską rzepowa (chce gadać naciskam) funkcja VOX jest całkowicie nie przydatna, bo przy szumie sama włączy nadawanie... a tak to sobie bez skrępowania pośpiewać mogę :D

Opcja warta zastanowienia w radyjku za 800zl to radio i bluetooth... Pytanie tylko czy wykorzysta się możliwości jakie to radyjko daje, trzeba dokupić mikrofon do integralki...

Zastanów się dobrze, bo różnica cenowa, a raczej przepaść cenowa jest gigantyczna...

IMAG0094.jpg

wreszcie sprawdziliśmy w drodze...dłuzszej.

I odszczekuje to co powiedziałem żle na temat moich inter......

działają rewelacyjnie!!!! Żadnych problemów, super współpraca z Navi. Słychac ( po małych modyfikacjach głośników) przy każdej prędkości. Zasięg....jeszcze nie wyciągnelismy antenek, nie było takiej potrzeby.

Deszcz, zimno pracują wyśmienicie. Czas pracy praktyczny 12 godz!

Bardzo fajny zestaw, dobrze ze na 2 kaski, cena do przyjęcia...

podoba mi się możliwość podpięcia tel. kom.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.