Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Kitlitz1

Rozmiar opony.. Seria czy szerzej.. Znaczenie i przeznaczeni

Polecane posty

Witam. Ostatnio kupiłem swoje pierwsze Ducati. Zakochałem się od razu i żałuję że nie kupiłem sobie nigdy wcześniej. Dorwałem Ducati 900ss. Do rzeczy.. Kupiłem oczywiście ze zajechanymi oponami. Z przodu ponoć powinna być 120/70/17 i taka mam zamiar sobie nabyć ale z tyłu za to, mam obecnie 180/55/17 a powinna być teoretycznie 170/60.. Zacząłem swoją Dukę wyczuwać i zjadam prawie do końca ranty obecnej oponki. Zastanawiam się teraz co mam kupić i jakie ma to znaczenie.. Taką jaka jest, szerszą czy taka jak ,,powinna'' być? Jeżeli producent oryginalnie montuje 170/60 to dlaczego? Jak to jest z tymi oponami podpowiedzcie mi proszę co mam kupić..

Siema,

Nie żebym miał się za specjalistę ale z doświadczenia powiem.

Jeżeli chcesz założyć oponę szerszą bo niby będzie lepiej wyglądał to nie rób tego. Jeżeli masz opnę szerszą niż zaleca producent rozkłada się ona na feldze bardziej płasko przez co jest ci trudniej przechylać motocykl w zakrętach.

Sam tam mam (po poprzednim ownerze) i nie jestem z tego zadowolony, chociaż jechać oczywiście się da.

Generalnie zalecam zakładać tak jak książka pisze a zachowasz takie właściwości jezdne jak książka pisze.

Krótko zwięźle i na temat ;) właśnie tego chłopskiego rozumu mi brakowało czym się to będzie różnić. ok w tak razie zakładam według zaleceń włoskiej fabryki. W prawdzie węższa i wyższa szybciej będzie się zdzierać na szczycie opony ale mistrzem prostej raczej nie jestem więc zamawiam 170tkę, dzięki!

Tak tak masz racje oczywiście z nieba zalecanej opony sobie te łby nie wytrzasnęli tylko pytam tych którzy wiedzą lepiej ode mnie bo pomyslalem ze moze tez w szosowch miec to znaczenie. Wiesz, ja wylatałem się wiele więcej na crossowkach gdzie z szerokościami i wysokościami kombinuje się dowolnie w zależności od stylu jazdy, miejsca, przeznaczenia, zestrojenia zawieszenia a nawet typu podłoża stad to pytanie po prostu ;)

Opona nie będzie ci się zużywać szybciej na szczycie jeżeli zamówisz pięcioskładnikową tzn. twarda mieszanka gumy na środku i coraz miększa w miarę rozchodzenia na boki.

Takim typem opony jest np. Metzeler Sportec M5 jaką sam ostatnio na przód zakupiłem :D

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.