Włodi 0 Napisano Lipiec 21, 2011 Witam, Mam dosyć poważny problem ze skrzynią biegów w moim mosterze 750ccm z 2000 roku. Mianowicie kiedy jadę na piątce i np. dojeżdżając do świateł redukuję biegi hamując silnikiem (oczywiście z międzygazem i sprzęgłem) biegi schodzą z 5 na 4 i z 4 na 3 normalnie ale gdy chcę zredukować do dwójki a potem do jedynki po prostu się ku*wa nie da... WTF??? Stopka zachowuje się tak jak gdybym miał jedynkę i wciskał ją jeszcze w dół. Nie ma nic, ani zgrzytania, ani nie włącza się luz ani nic innego. Po prostu zostaje na trójce (ewentualnie dwójce) i tyle... Natomiast jeżeli mocniej "kopnę" w stopkę dopiero bieg schodzi niżej. Ponadto czasami zdarza się że piątka nie wchodzi za pierwszym razem. Puszczam sprzęgło, okręcam gaz a biegu nie ma... muszę jeszcze raz nacisnąć sprzęgło, popchnąć stopkę w górę i dopiero piątka wskakuje... Aha, no i takie dolegliwości pojawiły się kilka dni temu. Wcześniej nic podobnego nigdy się nie działo. Proszę o poradę co może być tego przyczyną i co się w takich przypadkach powinno robić?? Mieliście koledzy (i koleżanki rzecz jasna) kiedyś podobny problem?? pozdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Lipiec 22, 2011 Byłeś wczoraj u nas w serwisie, to trzeba było problem przedstawić. Byśmy się nad sprawą pochylili. ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Włodi 0 Napisano Lipiec 22, 2011 Wczoraj jeszcze o tym nie wiedziałem bo ostatnie trzy dni ma moim moto śmigał Mateo i on zasygnalizował mi ten problem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cagiva4 0 Napisano Lipiec 22, 2011 Monster jes bardzo wrażliwy na niski poziom oleju lub stary przepracowany.Biegi wtedy kiepsko wchodzą i ciężko znależ luz.Odkręć sobie od wieloklinu przy silniku łącznik stopki zmiany biegów i sprawdz czy wchodzą biegi.Mi stopka przeszkadzała w wbijaniu 1i 2. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach