Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Tomcio

Geometria ramy

Polecane posty

Czy ktoś zna albo posiada rysunki, zdjęcia, pdf'y z wymiarami ram Monstera od roku 2000 do 2008. Czy są jakieś znaczące różnice w ramej geometrii? Nie chodzi mi np o dodatkowe otworzy czy mocowania :).

Póki co znalazłem taką różnicę:

M695

Wysokość siodła 770 mm

np. M S4RS

Wysokość siodła 800 mm

tylko czy jest spowodowane inną geometrią ramy czy został podniesiony o 30mm za pomocą sprężyny tylnego amorka :( ?

Wszelkie istotne wymiary i wartości dot geometrii ram są w service manual'ach.

P.S. Napięcie wstępne nie jest uwzględniane przy podawaniu wysokości siedzenia. Są wartości fabryczne i przy takich jest podawana wysokość siedzenia. Inna sprawa że trudno wysokość siedzenia traktować jako wartość związana z geometrią motocykla. To raczej kwestia marketingowo rynkowa niż trakcyjna.

Jeśli skręcę mocniej sprężynę w tylnym amorku to skrócę rozstaw osi (nieznacznie, ale jednak) a co za tym idzie moto powinno mieć mniejszy łuk zawrotki, więc jakiś tam wpływ na trakcję ma (teoretyzuję oczywiście) :)

Dzięki za info, nie przyglądałem się manualom w poszukiwaniu wymiarów

Chłopie z całym szacunkiem, ale bredzisz niemiłosiernie. Nie masz absolutnie pojęcia za co jest odpowiedzialne napięcie wstepne i jaki ma wpływ na prowadzenie. Jak nie chcesz sobie zrobić krzywdy to nie ruszaj nastawów.

Co to w ogóle jest "łuk zawrotki"?

Motocykle są po to budowane by jeździć. I to dynamicznie jeździć. A nie po to by zawracać na jak najmniejszej przestrzeni.

Ja sobie tylko teoretyzuję. Nie trzeba od razu się unosić.

Pisząc "łuk zawrotki" miałem na myśli promień skrętu motocykla.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.