Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

hmersky

Jaki łańcuch ?

Polecane posty

Jesli przyjmiemy że zdawszy wieniec jest około 2,5 raza mniejszy od zbiorczego to różnica na przednim jednego zęba da efekt zmiany przełozenia jak te 2,5 w tylnym. To są bezposrednie proporcje.

Nie orientujecie sie jakie sa zestawy do 10 tek... ja ma 15-38 ale wiecej latam po miescie i pytanie moje jest.... z przodu nie wiem czy jest mozliwe ponizej 15-stu ale tył chciałbym zamienic na wiecej niz 38... :?:

-1 z przodu i bezproblemowo jezdzi sie po miescie.

mówisz, że -1 z przodu zrobi różnice :?:

Zrobi. Jest to najtansze i najlepsze przelozenie imo. Dalsze dodawanie 1 lub 2 na tyl spowoduje juz znaczne obnizenie predkosci i zwiekszenie obrotow. A poza miastem to juz mi tak nie pasowalo. Wiec -1 z przodu bylo najbardziej optymalnym przelozeniem dla mnie.

Zreszta, to nie wydatek. Zakladajac 3 zeby na tyl bedzie prawie to samo a koszty wieksze + chyba 3 zeby wiecej z tylu przy standartowym lancuchu sie nie zmiesci. W 1098 z taka duza na tyle nie probowalem wiec na 100% nie wiem ale w ryzopedzie na nowym/standartowym lancuchu, ze standartowa przednia zebatka nie da rady wlozyc +3 z tylu.

Jezeli -1 z przodu bedzie ci za malo wtedy mozesz dolozyc na tyl 1 lub 2 zeby.

a wiec, mam już zębatke (14) i mam zamiar ja załozyc w najblizszym wolnym czasie :lol: pytanie jest o ile ogniw musze skrócic łancuch :?: chyba jedno wystarczy :roll: ... a moze wogóle nie skracac (moze wystarczy regulacji?) bo na wiosne mam zamiar wymienic cały zestaw, bo ta tylko na próbę(85 zeta nie majątek) mój zestaw w 10-tce to 15-38 + oryginalny DID, wiec nie wiem dokładnie ile ma ogniw...

Wystarczy zakresu naciągu przy oryginalnej ilości ogniw.

Podłączam się pod temat.

W przyszłym roku w moim Monsterze będzie trzeba wymienić napęd.

Z nudów zacząłem czytać i wyszło, że zębatki to 41z i 15z, no a łańcuch... i tu zaczyna się problem, czy 102, 100, czy 98 ogniw? spotkałem się z różnymi wartościami. Zastanawiam się też nad firmami - czy standardowo DID i sunstar, czy coś kombinować? Będę wdzięczny za subiektywne opinie i rady;)

co do długości łańcucha po prostu policz ile ogniw masz w starym łańcuchu i po sprawie. no chyba, że zamierzasz zmienić ilość zębów za zębatkach. ja mam przód JMT, tył Spuersprox i łańcuch złoty DID ZVMX 525. zestaw zakupiony w Motomaniax w fajnej cenie. Polecam i zestaw i dostawcę :razz:

co do długości łańcucha po prostu policz ile ogniw masz w starym łańcuchu i po sprawie. no chyba, że zamierzasz zmienić ilość zębów za zębatkach. ja mam przód JMT, tył Spuersprox i łańcuch złoty DID ZVMX 525. zestaw zakupiony w Motomaniax w fajnej cenie. Polecam i zestaw i dostawcę :razz:

Dzięki;)

Lukas270cdi

a wiec, mam już zębatke (14) i mam zamiar ja załozyc w najblizszym wolnym czasie

Jak sie w końcu zakończyla zmiana zębatki na 14kę ??

KGr    1

Zastanow sie przed zmiana zebatek czy ci sie to spodoba. Oprocz plusow, ktorych szukasz sa tez wady - biegi robia sie bardzo "krotkie" (duzo wiecej mieszania biegami, nie ma czym "pociagnac") i moto bardziej nerwowe (czytaj - cos jakby jezdzic caly czas na 1ce).

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.