Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
klaudiusz

Drżąca wskazówka obrotów i miganie podświetlenia :)

Polecane posty

Ello, generalnie Dukat lata i wszystko gra, jednak jak włączę światła to wskazówka od obrotów mi drży jak szalona a podświetlenie prędkościomierza pulsuje .... jak wyłączę światła jest ok ..... o co biega?

Witam:)

Tez tak mam w swoim ST2, wskazowka obrotomierza zaczela mi ostatnio wariowac, nie dzieje sie tak zawsze ale bardzo czesto, jak dodaje gazu to wariuje jak masohista w fabryce zyletek hehe:D

Nie mam pojecia czemu tak jest, moze jakies styki sa zasniedziale i nie do konca dzialaja... nie mam pojecia:D

Trzeba będzie sprawdzić ......... ale nie chce mi się teraz go rozkręcać, chyba poczekam na Zimę :D

Przywieź na Mińską. Pobawię się. Lubię elektrykę eSTeków :twisted:

Mi też miga podświetlenie na wolnych, ale nie ma tego złego - przynajmniej wiem, że jest ładowanie ;)

pozdr

Juri ..... to miganie to początek, mi teraz przerywa i to coraz częściej, wczoraj wracałem z Borek i w Wawie zaczął mi gasnąć na światłach ......... więc chyba muszę go podrzucić do Ciebie i byś sprawdził czy gdzieś przebicia nie ma, mówili mi że jak zapalam to iskry idą pod spodem :D Poniedziałek?

Miganie może być spowodowane podawaniem prądu zmiennego przez regulator napięcia - polecam zacząć od sprawdzenia uzwojenia oraz regulatora.

Objaw nie właściwego napięcia - zbyt niskiego lub zbyt wysokiego - przeważnie szaleje obrotomierz.

Potwierdzam to co piszę Misiek. w moim 748 kiedy padał regulator napięcia zaczęły się cyrki z obrotkiem. następnie poszedł dym i było po obrotomierzu :(

i faktycznie może to byc objaw związany ze światłami - regulator podaje ciut za niskie napięcie, włączasz swiatła, obciążenie wzrasta i zaczyna wariować

co do śrubek to przykręćcie je na klej bo jak sie zgubią to ich nie dokupicie - mi sie nie udało

jednak jak włączę światła to wskazówka od obrotów mi drży jak szalona a podświetlenie prędkościomierza pulsuje .... jak wyłączę światła jest ok ..... o co biega?

To normalne, jak ma pulsować wyłączone podświetlenie prędkościomierza :mrgreen: ;)

Teraz na wolnych migocze jedynie wyświetlacz a nie wszystkie kontrolki i podświetlenie zegarów naraz :) Ja mam to samo u siebie i na nowym regulatorze też delikatnie migocze - co ma dla mnie tę zaletę, że wiem, że jest ładowanie. Jak nie migocze to znaczy, że jestem w czarnej <font color='red'>[desmo]</font> i nie ma prundu.

U Klaudiusza sprawdziłem alternator - nie ma przebić, napięcia międzyfazowe są w zakresie od 19 do 60 V i równe pomiędzy każdą kombinacją kabelków. Napięcie ładowanie 13,88V od 3000 rpm w górę.

Drganie wskazówki obrotomierza na wolnych obrotach i pokazywanie 500 rpm przy zapalonych światłach ustaje po wsadzeniu palca tam, gdzie (słońce nie dochodzi :lol: ) wchodzi taka mała kosteczka do obrotomierza, albo po przejechaniu przez wybój na drodze. Podejrzewam, że mogło tam coś wewnątrz od wibracji się poluzować czy pęknąć; ewentualnie może kabelek jest ułamany. Zerknę na to następnym razem przy okazji, bo nie nastawiałem się na dłuższą, precyzyjną dłubaninę. Było okej, ale po złożeniu motocykla znów się to zaczęło dziać, a Klaudio już jechał po moto. Szkoda, że nie przeczytałem wątku o "śrubkach" :/

Nadmienię również, że akumulator był już padliną bo po ładowaniu przez 5 godzin amperomierz cały czas pokazywał prąd ładowania nieco poniżej 2A, więc został wymieniony.

pozdr

Seba, dzięki za szybką Pomoc i profesjonalne podejście do Klienta, nie dość że dostałem Moto zastępcze to jeszcze można kartą płacić :mrgreen:

A Ducat śmiga jak szalony, wszystko ładnie się świeci, obrotomierz troszkę tam drga ale obroty pokazuje idealnie w czasie jazdy a nie jak wcześniej czasami 12 000 rpm :D

Odpala jak nigdy wcześniej, no jeżeli ktoś coś ma z elektryką to jechać do Jurjuszego :D

Pozdro

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.