DuKa 0 Napisano Listopad 27, 2011 Witam, Panowie, czy istnieje możliwość zainstalowania w Monsterze 600 monowahacza np z S2R? Pięknie to wygląda, jeszcze odpowiednią felgę dobrać i widok jak marzenie. EDIT: oczywiście przy przejściu na mono trzeba pomyśleć nad innymi tłumikami. Orientuje się ktoś czy te ze zdjęcia poniżej to jakiejś konkretnej firmy? Pikne są. Chciałbym takowe. Pozdrawiam, DuKa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bialy114 1 Napisano Listopad 27, 2011 Co do wydechu - a proszę bardzo :KLIK Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Listopad 27, 2011 Monster 600 i nie tylko mają tylne zawieszenie rozwiązane w zupełnie inny sposób niż późniejsze konstrucje. Pewnie by sie dało zamontować mono w takiej ramie, ale nakład pracy i środków będzie absolutnie niewspółmierny. W 600ce jest ten "pałąk" przykręcany do belek wahacza i "kiwaka" w ramie. Przy mono ten element nie wystepuje. Jest podwójene gniazdo w wahaczu w którym montuje sie drążek pełniący tę funkcję. Inne jest mocowanie w ramie, inne odległości i długości. Zmiana pociągałaby za sobą konieczności modyfikacji uchwytów w ramie, inny amor i cały system dźwigni. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DuKa 0 Napisano Listopad 27, 2011 Dzięki Panowie, właśnie obawiałem się tego, że ilość i zakres przeróbek mogą być nieopłacalne :( Pozostaje jedynie zakupić es dwójkę bądź czwórkę... :roll: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DzikiBobr 0 Napisano Listopad 28, 2011 Monster 600 i nie tylko mają tylne zawieszenie rozwiązane w zupełnie inny sposób niż późniejsze konstrucje.Pewnie by sie dało zamontować mono w takiej ramie, ale nakład pracy i środków będzie absolutnie niewspółmierny. W 600ce jest ten "pałąk" przykręcany do belek wahacza i "kiwaka" w ramie. Przy mono ten element nie wystepuje. Jest podwójene gniazdo w wahaczu w którym montuje sie drążek pełniący tę funkcję. Inne jest mocowanie w ramie, inne odległości i długości. Zmiana pociągałaby za sobą konieczności modyfikacji uchwytów w ramie, inny amor i cały system dźwigni. Theo, rozumiem, że w przypadku 620tki takich problemów by nie było? Tak tylko teoretyzuję ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sulek 0 Napisano Listopad 28, 2011 Pytanie - co w m600 można zrobić z wahaczem (czytaj - na co można zamienić ten kawał metalu), żeby było ładniej i stosunkowo bezproblemowo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DuKa 0 Napisano Listopad 28, 2011 Pytanie - co w m600 można zrobić z wahaczem (czytaj - na co można zamienić ten kawał metalu), żeby było ładniej i stosunkowo bezproblemowo.No właśnie ten wahacz też mnie drażni, może na jakiś czarny mat go pomalować i wstawić złote końcówki? No ale nie ma to jak był by mono... :roll: nie sądziłem że aż tak to będzie utrudnione w M600. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Listopad 28, 2011 W przypadku 620ki własciwie sprawa mono wiąże się wyłacznie z wymiana elementów. No i konsekwencja takich wymian jest zmiana rozmiaru tylnej opony. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DuKa 0 Napisano Listopad 28, 2011 Ja to już dam sobie spokój ze zmianą na mono w mojej 600. Jak ją sprzedam to inwestycja idzie albo w s2r albo w 1098. Dzięki Theodor za cenne informacje. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sulek 0 Napisano Listopad 28, 2011 Teoś, a co do mojego pytania? :) Można na coś ten wahacz zmienić bez większych kombinacji? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Listopad 28, 2011 Można zrobić jakąś modyfikację oryginału. Jak chociazby u mnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mateuss 0 Napisano Listopad 28, 2011 Czy poza odczuciami estetycznymi monowahacz ma jakieś zalety z punktu widzienia zwykłego użytkownika ? ( nie mówimy tu o szybszej zmianie koła) Sztywność ? Waga ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Listopad 28, 2011 poza stylistyką ma same minusy. Oczywiscie mówimy o monsterowym mono czy ze starego SBK. Bo nowe konstrukcje to zupełnie inna bajka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach