Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
AR156SW

110 dB przy 4500obr./min.

Polecane posty

Jezeli 110 jest dla ciebie spoko, to znaczy, ze wcale tam nie jest tyle. Kumpel ma RC8 i majac 107 nie mozna bylo tego sluchac. Az wk.....ial ten wydech. Zmienil bo niedosc, ze nieprzyjemnie to i na torze nie mogl pojezdzic.

Jak ci to mierzyli, w jakiej odleglosci od koncowki, pod jakim katem, jakie otoczenie, pogoda?

JA wiem, że nie.

Jeździłem na długich, mam głośny wydech i co ? Dooooopa.

Jak jedzie "kapelusznik" w niedzielę do kościoła czy blondi z komórką przy uchu, to i tak zrobi swoje.

A miewałem już takie "sytuacje".

Wychodzę z założenia, że mam gościa jak najszybciej i w bezpieczny sposób zostawić za sobą - nie będzie miał możliwości mnie zaskoczyć ;) :twisted: :lol:

Gorzej, jeśli trafisz na COŚ takiego, bo 'kimś' to nie można tego nazwać. Przyznam, że pierwszy raz w życiu byłam porządnie wystraszona oglądając to co wyprawia ten idiota*.

*idiota - w tym przypadku użyte jako stan umysłu. Chociaż z tym umysłem, to chyba bardzo przesadziłam.

Jezeli 110 jest dla ciebie spoko, to znaczy, ze wcale tam nie jest tyle. Kumpel ma RC8 i majac 107 nie mozna bylo tego sluchac. Az wk.....ial ten wydech. Zmienil bo niedosc, ze nieprzyjemnie to i na torze nie mogl pojezdzic.

Jak ci to mierzyli, w jakiej odleglosci od koncowki, pod jakim katem, jakie otoczenie, pogoda?

Jakoś z 1,5m od wydechu mniej więcej na jego wysokości, otoczenie - otwarty teren, pogoda - sucho, temperatura około 20 stopni, na kąt się nie przyglądałem, bo kręciłem motor na 4500 obrotów. Możliwe, że pomiaru dokonano nieprawidłowo, mnie wynik mocno zdziwił, bo coś około 100 to się spodziewałem, ale nie 110. Może kiedyś powtórzę te pomiary, na razie daje sobie z tym spokój.

JBo    0

Tez mi cos nie pasuje to 110 db.

Mam M900 na Laserach "only racing" i na pewno nie jet az 110db

Jeżdze też na enduro oraz mx i mam tam zgodne z normą wyscigowa 98dB i już jest to zajebiscie głośno (jak się kręci do odcię

cia). Więc nie wyobrazam sobie 110 bo byloby to PIĘCIOKROTNIE głosniej ;-)

Chyba ten sprzęt do mierzenie jest uszkodzony ;-)

JBo    0
Jaki cel ma ten wątek. Mamy się przebijać kto ma głośniejszy motocykl?

Ja już mam za sobą kilka lat jazdy z głośnymi wydechami, nie tylko w moto i powiem jedno - słuch nie wątroba, nie regeneruje się ;)

Też jestem zdania ze wątek ten jest troszkę bez celu

Na szczęście nikt nie licytuje się w glośnosci moto ;-)

Bo jakby co mozemy pojezdzic pod oknami KGR'a ;-)

hahaha...

Jakoś z 1,5m od wydechu mniej więcej na jego wysokości, otoczenie - otwarty teren, pogoda - sucho, temperatura około 20 stopni, na kąt się nie przyglądałem, bo kręciłem motor na 4500 obrotów. Możliwe, że pomiaru dokonano nieprawidłowo, mnie wynik mocno zdziwił, bo coś około 100 to się spodziewałem, ale nie 110. Może kiedyś powtórzę te pomiary, na razie daje sobie z tym spokój.

No to prawie dobrze oprocz tego, ze odleglosc powinna byc 0.5m i pod katem 45 stopni od wyotu. Ale wynik jest bardzo wysoki. Jeszcze nie wiadomo jakiej klasy jest ten miernik i kiedy byl kalibrowany.

jeśli masz te same wydechy z którymi byłeś u nas w serwisie to na 100% wynik pomiaru jest mocno zawyżony.

JBo    0
jeśli masz te same wydechy z którymi byłeś u nas w serwisie to na 100% wynik pomiaru jest mocno zawyżony.

Theo, a tak z ciekawosci, miałeś okazję robić pomiary w poprzednim monsterze?

Był dość głosny ;-)

Ale myslę tak sobie ze wiekszość naszych monsterów nie bedzie głosniejsza niż 100dB

monster miał bodajrze 101 dB przy 5 tyś obr/min i 113 przy odcince. Może niezbyt precyzyjny pomiar bo na zlocie, ale co najwyzej mógł być zawyzony z racji tła.

Tak, te same. Też mi się wydaje, że to 110dB jest przesadzone. Do tego ten miernik możliwe, że nie pokazał dokładnego odczytu, bo miał słabą baterię. Jak macie taki miernik, to możemy przy następnym serwisie pomierzyć z ciekawości.

KGr    1

Bo jakby co mozemy pojezdzic pod oknami KGR'a ;-)

hahaha...

Grrr... :)

Mnie również na przeglądzie zmierzyli, bo ich zdaniem trochę przesadzam z emisją hałasu - zażyczyli sobie 3/4 obrotów. Przytrzymałem go na 7k - 97dB. "Letko" wybebeszone stocki. Tak jakby w normie (<96dB)? Wg mnie za cicho to gra. 110 to chyba nie aż taka straszna przesada, ale pewnie panowie w niebieskich "kombi" uważają inaczej :lol:

Chociaż 110 przy 4,5k to może i jest przesada :P

sciagam app na androida i mierze przy pierwszej nadarzajacej sie okazji zobaczymy ile termignoni wyciagna ;d

KGr    1
sciagam app na androida i mierze przy pierwszej nadarzajacej sie okazji zobaczymy ile termignoni wyciagna ;d

wyganaruj sobie losowa liczbe z przedzialu 80-120, na tyle sie zdaja te aplikacje... Rozny soft na tym samym telefonie pokaze ci rozne wyniki. A ten sam soft na roznych telefonach tez. Wiec, po co sobie zawracac d...gitare?

dziś byłem na przeglądzie i poprosiłem żeby mi kolega zmierzył bez debekilerów i wyszło 102 db i kilerami 96 db i podbił dowód  :mrgreen: a kolesie na SV 650 wygonił za opony  :mrgreen:

110dB przy 4,5tys, to przy odcince <font color='red'>[desmo]</font> by urwało :). Dla ciekawostki w pracy mierzyłem turbossawy, które robią 123dB z 1,5m pod kątem 90st :D.

110dB przy 4,5tys, to przy odcince [desmo] by urwało :). Dla ciekawostki w pracy mierzyłem turbossawy, które robią 123dB z 1,5m pod kątem 90st :D.

Też tak myślę, w tym przyrządzie pomiarowym była słaba bateria, pewnie pomiar był niedokładny. Na załączonym filmie obroty wzrastają do około 4 tysi i [desmo] nie urywa  :twisted: Przy odcince też nie urywa  :mrgreen:

Dziś byłem na pomiarze mojego Monstera - 99 db przy 6000 obrotów, czyli ponad 3 db ponad normę. Zastanawia mnie tylko, czy gość dobrze przeprowadził ten pomiar.. Wyglądało to tak: masz Pan 11k na liczniku to zakręć do 6 k i trzymaj.

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 26 czerwca 2012 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach:

"§ 9. 1. Pomiar polega na odczytaniu wartości poziomu hałasu w dB w krótkim okresie pracy silnika przy ustalonej prędkości obrotowej, odpowiadającej 75% prędkości obrotowej mocy maksymalnej (dla motocykli, których prędkość obrotowa mocy maksymalnej jest większa od 5000 min-1, należy do pomiarów przyjmować 50% prędkości obrotowej mocy maksymalnej) oraz w czasie jej zmniejszania do prędkości obrotowej biegu jałowego (po szybkim zwolnieniu pedału przyspieszenia).
2. Dopuszcza się określanie prędkości obrotowej silnika przy wykorzystaniu sprawnego wskaźnika obrotów zamontowanego na pojeździe.
3. Należy wykonać co najmniej trzy pomiary następujące po sobie. Pod uwagę bierze się tylko te zmierzone wartości, które zostały uzyskane z trzech następujących po sobie pomiarów, nieróżniących się od siebie o więcej niż 2 dB. Pomiary należy prowadzić aż do uzyskania trzech wartości spełniających powyższy warunek."

Zgodnie z powyższym mój monster  750 ociąga maksymalna moc przy 7500 obrotów, czyli pomiar powinien odbywać się dla 3750 obrotów. Zgadza się? ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Dziś byłem na pomiarze mojego Monstera - 99 db przy 6000 obrotów, czyli ponad 3 db ponad normę. Zastanawia mnie tylko, czy gość dobrze przeprowadził ten pomiar.. Wyglądało to tak: masz Pan 11k na liczniku to zakręć do 6 k i trzymaj.

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 26 czerwca 2012 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach:

"§ 9. 1. Pomiar polega na odczytaniu wartości poziomu hałasu w dB w krótkim okresie pracy silnika przy ustalonej prędkości obrotowej, odpowiadającej 75% prędkości obrotowej mocy maksymalnej (dla motocykli, których prędkość obrotowa mocy maksymalnej jest większa od 5000 min-1, należy do pomiarów przyjmować 50% prędkości obrotowej mocy maksymalnej) oraz w czasie jej zmniejszania do prędkości obrotowej biegu jałowego (po szybkim zwolnieniu pedału przyspieszenia).
2. Dopuszcza się określanie prędkości obrotowej silnika przy wykorzystaniu sprawnego wskaźnika obrotów zamontowanego na pojeździe.
3. Należy wykonać co najmniej trzy pomiary następujące po sobie. Pod uwagę bierze się tylko te zmierzone wartości, które zostały uzyskane z trzech następujących po sobie pomiarów, nieróżniących się od siebie o więcej niż 2 dB. Pomiary należy prowadzić aż do uzyskania trzech wartości spełniających powyższy warunek."

Zgodnie z powyższym mój monster  750 ociąga maksymalna moc przy 7500 obrotów, czyli pomiar powinien odbywać się dla 3750 obrotów. Zgadza się? ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie?

U mnie mierzyli przy 4500 obrotów. Też sugerowałem, że to za wysoko dla tego silnika, bo człowiek co robił pomiar twierdził, że przy tej prędkości obrotowej mierzy się także silniki 4 cylindrowe rzędowe. Jakby zrobili pomiar przy 3700, to możliwe, że zmieściłby się w normach...

U mnie mierzyli przy 4500 obrotów. Też sugerowałem, że to za wysoko dla tego silnika, bo człowiek co robił pomiar twierdził, że przy tej prędkości obrotowej mierzy się także silniki 4 cylindrowe rzędowe. Jakby zrobili pomiar przy 3700, to możliwe, że zmieściłby się w normach...

niestety mam wrażenie, że mało kto ma pojęcie jak prawidłowo powinno się to mierzyć...

Wydaje mi się, że zrobił cię pan od pomiarów na szaro. Mam znajomego, uznanego akustyka. Zobaczę, jakie on ma na ten temat zdanie.

Monter idzie na sprzedaż. Dodałem ogłoszenie w dziale garaż. Przesiadam się na Multistradę 620 :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.