Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
krl

Sezon WSBK 2013 - odliczanie.

Polecane posty

krl    0

Do pierwszego wyścigu WorldSBK w sezonie 2013 pozostała już tylko chwila. Pierwsza runda rozpocznie się 22-24/luty na Wspie Filipa.

Mimo, iż ostatnimi laty wyścigi serii WSBK nauczyły nas, że pierwsza runda sezonu nie mówi nam zbyt wiele o formie zespołów to jednak czekam tej odsłony z wielkim zaciekawieniem i pewnymi przemyśleniami dotyczącymi formy zespołów.

Zapewne 24 lutego zasiądę z wypiekami na twarzy przed telewizorem by zobaczyć jak w tym roku rozpoczyna się sezon wyścigowy.

Sezon, na pewno będzie należał do wyjątkowo interesujących za sprawą nadzwyczaj wyrównanej stawki zawodników i motocykli.

Takich składów w WSBK nie było już od lat – śmiało można powiedzieć, że jest co najmniej pięciu pretendentów do tytułu Mistrza Świata i trudno dziś jednoznacznie wskazać tego – którego można by nazwać „PEWNIAKIEM”.

Ale do pewniaków powrócimy później teraz poświęcę chwilę tym zawodnikom którzy może nie są w gronie tej piątki ale zapewne ich forma pozwala myśleć, że mogą sprawić wielką niespodziankę.

Moim zdaniem pretendentem do niespodzianki numer 1 jest były zawodnik Ducati D. Giugliano aktualnie dosiadający motocykla Aprilia RSV 4 w zespole Althea Racing w specyfikacji fabrycznej.

Testy pokazały, że Giugliano jest w wyśmienitej formie i w Jerez wyprzedził dwóch kierowców fabrycznego zespołu Aprili w składzie: Guintoli i Badovini. Podczas testów jedynie szybszy okazał się Marco Melandri ale różnica jaka dzieliła tych zawodników była minimalna.

Jestem przekonany, że Giugliano jest zawodnikiem wielkiego formatu i o ile nie zjedzą go nerwy i nie będzie zbyt często walił koziołków może być sprawcą wielkiej niespodzianki.

Zawodnikiem który także jest zdolny do sprawienia niespodzianki - choć raczej w drugiej połowie sezonu to nowy zawodnik w składzie WSBK - J. Cluzel moim zdaniem pewniak do tytułu Rookie.

Pazury pokażą nam zapewne L. Baz na Kawasaki i C. Davies na BMW.

Mam także nadzieję, że w końcu z letargu obudzi się M. Fabrizio i znów pokaże się w formie jaką prezentował w barwach Hondy i później Ducati.

A propos Ducati – tu kompletnie nie mam zdania – w dodatku testy były odwoływane z powodu warunków atmosferycznych i wiemy nie zbyt dużo o formie ekipy Ducati.

Ostatnio ekipie Alstare Ducati brakowało do czołówki ok 1,5sek. Należy pamiętać, iż za sterami Panigale zasiądzie Carlos Checa i trudno nie brać tego zawodnika pod uwagę jako potencjalnego Mistrza. Jednak przy tak wyrównanej stawce może okazać się, że podstawowym czynnikiem do osiągniecia sukcesu może być znany, dopracowany motocykl z historią i odpowiednimi ustawieniami z poprzednich sezonów. A tej historii Ducati przynajmniej na początku sezonu mieć nie będzie.

W tej sytuacji cieszyć będzie gdy Panigale będzie w pobliżu podium a jak stanie na pudle będę pod wielkim wrażeniem.

Tym sposobem dotarłem do PEWNIAKÓW i tu jasno muszę powiedzieć, że wśród tej grupy pewniaków nie mam takiego na którego już dziś postawiłbym nawet niewielką sumę pieniędzy.

Powodem jest fakt, że szanse są naprawdę wyrównane, zarówno jeżeli chodzi o zawodników jaki i motocykle. Po tytuł może sięgnąć zarówno Aprilia jak i Kawasaki, nie wolno z tego grona wykluczyć dopracowanego już BMW.

Oczywiście znajdą się i osoby które włączą w to grono Hondę w mojej opinii Honda nie jest tak mocna jak jej kierowca J. Rea – ale ten dla odmiany ma lepsze i gorsze dni i nie jest zawodnikiem równym a na ogół tacy sięgają po tytuł Mistrza Świata.

Patrząc na zawodników teoretycznie tym który ma największe szanse jest M. Melandri ale sezon 2012 pokazał, że potrafi w krytycznych momentach popełniać szkolne błędy. Dlatego ja stawiam na T. Syksa i Kawasaki myślę, że zieloni mają odpowiedni pakiet by sięgnąć po tytuł Mistrzowski.

Zapewne też w walce liczyć się będzie Guintoli na Aprili i Rea na Hondzie, piątym pewniakiem jest E. Laverty który po sezonie na Aprili jest naprawdę w dobrej formie.

Tak wyglądają moje typy i przewidywania na sezon 2013 a jak będzie zobaczymy już za trzy tygodnie.

Nie mogę się już doczekać..... ...przynajmniej w tym przypadku wiem, że opłacanie abonamentu Polsatu ma sens :D

To już niebawem :D aż się cieplej robi na sercu mimo że za oknem biało .

Ciekawe co nam nowe Ducati pokaże , jak szybko Carlos zrozumie motocykl - oby jak najszybciej , a co do faworyta myślę że Sykes nie odpuści . Kawasaki wyciągnęło wnioski czemu słabnie pod koniec wyścigu i dadzą wszystkim nieżle popalić .Zobaczymy po pierwszych wyścigach lecz faworytów jest sporo jak pisze KRL i liczę na jeszcze lepsze niż dotychczas widowisko - nie mogę się wręcz doczekać :D

krl    0

Jeżeli będzie jeździć tak jak wygląda to nie będzie powodów do zmartwień.

Bellllaaaa...... :P

rzeczywiście, pięknie wygląda, ten motocykl jest skazany na sukces ;)

krl    0

FIM - potwierdził listę startową na sezon 2013. Podczas pierwszej rundy do stawki zawodników dołączy dwóch z dzikimi kartami.

W klasie SBK wystartuje 19 zawodników + zawodnicy z dzikimi kartami.

Ciekawostką jest to, że w przeciwieństwie do zeszłego sezonu w stawce są tylko trzy motocykle Ducati.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.