Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Ancze

Prośba o radę przy zakupie

Polecane posty

Witam ,

Przymierzam się do kupna motocykla , znalazłam ogłoszenie na allegro , poza tym dostałam parę dodatkowych zdjęć od właściciela na maila :

http://otomoto.pl/ducati-monster-750-dark-M3561629.html

Czy widział ktoś ten motocykl ? Mam 5 dodatkowych zdjęć z bliska.Czy może jest ktoś na forum ze Sierpca lub obok tego miasta kto mógłby zobaczyć ten motocykl ? Dość ciężko mi to zorganizować logistycznie , nie dość że pogoda nie sprzyja , jestem kobietą i mam ponad 120 km w jedną stronę .Bardzo będę wdzięczna za informację i poradę.Ania :)

Ancze, normalnie gdyby nie "szukajka" nie wiem czy mógłbym Ci pomóc :twisted:

Odnośnie Twojego obiektu zainteresowania :

viewtopic.php?f=102&t=11021&p=110353&hilit=monster+750#p110353

wydaje mi się że wcześniej też już o nim mówiliśmy, ale nie doszukałem bo leniwy jestem odrobinę po świętach

A tu coś co może Cie zainteresować:

viewtopic.php?f=102&t=11021&p=110353&hilit=monster+750#p110353

napisz , zadzwoń, pogadaj, Romcio na pewno nie będzie miał nić przeciwko rozmowie.

A to nasz człowiek więc zaufać można

pozdrawiam

Dawid

Tak dziękuje też znalazłam ten wątek wcześniej , nie wiele mi to mówi bo chyba nikt nie widział motocykla , kurcze szkoda ... ze zdjęć niby można troszkę informacji "odczytać" jednak nie bardzo się znam i techniczna strona motocykla jest dla mnie czarną magią :) . Czy możecie mi powiedzieć jaka jest wasza opinia na temat tego motocykla ? Czy i na co mam zwrócić uwagę przy oglądaniu / kupnie. Troszkę pogoda mi pokrzyżowała plany bo miałam jechać jutro obejrzeć to cudeńko ale jednak poczekam parę dni aż chociaż śnieg troszkę stopnieje.Chciałam ten motocykl kupić jako pierwszy , mam tylko nadzieje że to dobry wybór :) Będę wdzięczna za każdą radę :)

Oto zdjęcia dodatkowe które otrzymałam przedwczoraj , zrobione w lipcu zeszłego roku ( wł.zdjęcia) :

dscn2854h.jpg

Uploaded with ImageShack.us

dscn2855u.jpg

dscn2875zr.jpg

dscn2876.jpg

Ktoś wspomniał ,że widelec jest nie od tego modelu , mam pytanie w takim razie jak faktycznie nie jest to czy ma wpływ na zmianę kąta główki ?

Ancze tak na szybko bez powiększania zdjęć:

1)Kierunkowskazy przód i tył różne

2) Pompa Hamulca przód inna niż sprzęgła

3) Jak dla mnie pokrywy silnika malowane, nawet z osłoną łańcucha przy łańcuchu, nie wiem czy to źle ale na pewno nie oryginalnie. Chyba że nie wiem o takim rozwiązaniu.

4) Co może sugerować rozpórka na kierownicy??? Może ktoś z większym doświadczeniem odpowie

5) Wahacz tył, tak sobie patrzę na kawałek i wcale nie widać normalnych śladów po regulacji napięcia łańcucha.

6) cała instalacja do ramy spięta trytkami

Mam jakieś ogólne wrażenie że motocykl był lakierowany, co nie musi oznaczać niczego złego, jeśli będzie wiadomo dlaczego

Dziękuje bardzo każda informacja jest dla mnie cenna - kurcze ta rozpórka też mnie zastanawia ... i ten widelec ...

Co może sugerować zadrapanie na elemencie pod siedzeniem - nad błotnikiem tylnego koła - poprzeczne "coś" ?

Dodam lampę przednią.

Brak zdjęć całej lewej strony - jest tylko przód (lewy)

Co może sugerować rozpórka na kierownicy???

Miałem taką (Renthal) jak kupowałem Bestyję - tak to już kiera a'la cross/enduro :lol:

Jedno sugeruje na 100% - nie jest to kiera montowana do Monstera 1997 roku :lol:

Składając wszystko do kupy: coś tam się z przodem działo...i nie było to chyba związane z gustem ;)

Co może sugerować zadrapanie na elemencie pod siedzeniem - nad błotnikiem tylnego koła - poprzeczne "coś" ?

Nic.

Nie da się kupić Monstera z 97 roku bez zadrapań, bo wtedy będzie CAŁY malowany - a to przecież też "niedopuszczalne" ;) :lol:

ktoś ciężki siedział :D

Biały

Klosz lampy też nie halo jak dla mnie

ale może dobrze zrobione to wszystko

Nie da się kupić Monstera z 97 roku bez zadrapań, bo wtedy będzie CAŁY malowany - a to przecież też "niedopuszczalne" ;) :lol:

"dopuszczalne" znając powód malowania :D

"dopuszczalne" znając powód malowania :D

No "tys prowda" :D

Ogólnie moto wygląda ładnie - widać pracę.

Jeszcze tylko poznać powód w takim razie :roll:

Dziękuje każda Wasza rada - fachowa jest dla mnie cenna , wiem że trzeba pojechać , zobaczyć ale na podstawie zdjęć również Wy fachowcy możecie wiele odczytać.

Na zdjęciu poniżej zastanawia mnie ta część ( nie wiem jak ona się nazywa ) czy to zadrapanie w takim miejscu jest normalne / dopuszczalne ?

48399243193740023193220.jpg

/ciach/ Regulami - pkt 30 b - nawet w takie formie!!!!!

KychaD

Kaman! jak ktoś jeździ na motocyklu to normalne że a to coś zadrapie a to coś zmieni bo taki ma kaprys.

Nie mówię że to świetny motocykl bo go nie znam. Mówię że nie da się uniknąć wad w kilkunastoletnim sprzęcie nawet jeżeli jest zadbany. A jakieś nakłady początkowe to wg mnie oczywista sprawa po zakupie. Ważne żeby nie był składany z dwóch, prostowany i cudowany w inny sposób. A to, że pompa inna czy kierunkowskazy inne - szukanie dziury w całym.

Btw. Ancze, jak do tej pory żaden fachowiec nie zabrał głosu w tej dyskusji ;)

Ludzie i 'fachowcy' z forum ja pie***ole...

Btw. Ancze, jak do tej pory żaden fachowiec nie zabrał głosu w tej dyskusji ;)

Włodi najnormalniej wstałeś sobie rano i postanowiłeś napisać coś mądrego widzę.

Zawsze każdy kto chce kupić motocykl, prosi żeby zobaczyć coś na zdjęciach. I tu nie jest jakaś inna sytuacja.

co do fachowców to ... odpuszczę sobie komentarz tego. bo nie warto nawet.

Zamiast urządzać analizę umiejętności innych sam pomóż coś koleżance.

Wlodi! +1 ! :)

viewtopic.php?f=102&t=7132&p=58906#p58906

"zapomniał wół..." jak prosił o pomoc i fotki analizował przed zakupem.

sorry za offtop

co do fachowców to ... odpuszczę sobie komentarz tego. bo nie warto nawet.

A ja NIE.

Nikt (oprócz zainteresowanej) i Ciebie, Włodi, nie użył słowa "Fachowcy" (i pochodnych)

Ani ja, ani Dawid nie próbuje udawać mechanika i silić się na "oględziny" na podstawie zdjęć.

Już to kiedyś pisałem: dla mnie to po prostu zadanie typu "Znajdź 10 szczegółów różniących obrazki" i nie aspiruję do tytułu "Fachowca", o ile istnieje taki na tym forum.

Reszta - gdybyś nie zauważył, to zacytuję sam siebie:

Nie da się kupić Monstera z 97 roku bez zadrapań

Za to można np. z popękanym blokiem silnika od szpilki crashpadów i akcesoryjnymi półkami :twisted:

Zamiast urządzać analizę umiejętności innych sam pomóż coś koleżance.
"zapomniał wół..." jak prosił o pomoc i fotki analizował przed zakupem.

+1 :lol:

A Koleżance radzę zastanowić się nad proporcjami rocznika, ceny i stanu - jak pisał Włodi.

Takie bez zadrapań stoją w salonie. ;)

(tu podpisuję się wszystkimi czterema łapami)

KGr    1

Ej, c'mon!

Nie podpisuje sie pod stwierdzeniem o "fachowcach z forum", bo nie mam w zwyczaju uzywac wulgaryzmow wobec nikogo ani tym bardziej ludzi obrazac. I tu prosze nie wrzucac mnie do takich workow, szufladek etc :)

Natomiast jak najbardziej popieram opinie Wlodiego o tym ze moto swoje lata ma i nie ma sie co oszukiwac ze sprzet w tym wieku i za taka kase bedzie wygladac jak z salonu i nikt nic nie wymieni. Po fotkach mozna wylapac rzeczy "budzace watpliwosci", ale nie da sie jednoznacznie stwierdzic ani w jedna, ani w druga strone co moto jest warte. Ile razy czytalismy cos w stylu "O, ma podrapane to i tamto, wiec na pewno lezal, lepiej szukaj czegos innego" - a ja zapytam ktore moto NIE lezalo ani razu? Dopoki motocykla nie zobaczy sie na zywo albo nie zabierze do kogos kto sie na tym zna (mamy kilka takich miejsc w Polsce), to tylko wrozenie z fusow... Stad +1 i tego sie trzymam.

Twoje "Włodi +1" mogło odnosić się do całości wypowiedzi Włodi'ego, stąd moja reakcja.

Teraz jest wszystko jasne i to teraz ja mogę pod Twoją wypowiedzią napisać:

KGr +1

:D

Widzę,że macie ubaw po pachy. Dla mnie każdy z was jest fachowcem i osobą która się zna - w porównaniu ze mną na pewno! Zwał jak zwał na pewno nie ubliżam nikomu takim stwierdzeniem.Prosiłam o pomoc i uzyskałam wiele drogocennych uwag i wskazówek .Nie wiedziałam o wielu rzeczach na które mam zwrócić uwagę a tu umieszczając zdjęcia dowiedziałam o co zapytać etc.Ze zdjęć można wiele wyczytać i przynajmniej "rodzą się" dodatkowe pytania które mogę zadać.Pisałam ,że mam małe pojęcie , jestem kobietą jest to pierwszy mój zakup motocykla.Jak najbardziej zdaje sobie sprawę że motocykl z 97 roku ma swoje lata , że zawsze będzie "coś". Pytam Was bo znalazłam to forum , które wydaje mi się najbardziej odpowiednie żeby takie pytania zadać i nie zamierzam się z kimś tu przepychać - czy dobrze zrobiłam bo foty , czy dobrze zrobiłam bo umieściłam link etc ... potrzebuje rady , opinii a nie przepychanek słownych nie mam na to czasu. Sama jestem moderatorem na dwóch forach i staram się pomagać a nie dawać ostrzeżenia czy bawić się w dyskusje kto co i dlaczego a i po co- chyba wyrosłam żeby się dowartościowywać w ten sposób i pokazywać "moc". :)

Dziękuje za każdą wskazówkę.

Dodam również , że nigdzie nie napisałam że chcę motocykl z 97 w stanie idealnym , pytałam - zaznaczając na zdjęciu od czego mogą być ew.zadrapania obcierki - o co mogę zapytać na co zwrócić szczególna uwagę.Pojadę w weekend obejrzę , zobaczę - przygotuję sobie wiele pytań i będę pytała sprzedającego.Nie mając nigdy wcześniej motocykla rzeczy dla Was oczywiste dla mnie nie są.A jak chcecie tak bardzo mądralować to możemy porozmawiać o wizażu lub kosmetykach ( a może kiedyś będziecie potrzebowali takiej porady - kto wie !)I wtedy wam powiem - no jak to nie wiecie że lepszy jest podkład firmy XXX od podkładu XXX nałożony pędzlem z wiewiórki a potem poprawiony pędzlem z jenota ale po nałożeniu cieni mokrych zaczynając od najjaśniejszego? - jak to przecież każdy to wie ;) ...

Koleżanko miła

Widzę, że ZNOWU szukajka Ci się zacięła...

http://forum.docpoland.com/viewtopic.php?f=108&t=3690&hilit=na+co+zwr%C3%B3ci%C4%87+uwag%C4%99

Dodam również, że nie trafiłaś na forum mechaników, handlarzy i pokrewnych, żyjących z kupowania Monsterów.

Jeszcze nie słyszałem o wizażu motocykli, ale co ja tam wiem... :lol:

A "mądralować się" możemy również z dziedzin, które dają nam pieniądze na utrzymanie rodzin i wtedy okazać się może, że nie jesteś jedyną wizażystką tutaj. A są również lekarze, prawnicy, żołnierze, strażacy, finansiści, informatycy itd. itd. Fakt, są tutaj również mechanicy, ale nie stanowią "zdecydowanej większości". :D

Może zerknij na nazwę miejsca, gdzie trafiłaś, a wtedy zobaczysz Desmo OWNERS Club, a Forum jest elementem właśnie Klubu UŻYTKOWNIKÓW Ducati.

Rozumiem chęć pogłębienia wiedzy w dotąd nieznanej dziedzinie, ale nie rozumiem roszczeniowej postawy pt. "Nauczcie mnie, bo ja nowa , a jak nowa, to mogę wklejać linki, gdzie mi się podoba. A jak będziecie się śmiać, to pogadamy o wizażu" :lol:

Co mogę radzić jako facet, który już dość dawno wyrósł z krótkich spodenek (patrz wiek w profilu)?

Ochłoń nieco i nie próbuj obarczać innych winą, strzelać fochami, a zacznij szukać postów, w których na 90% są odpowiedzi na Twoje pytania. Każdy kiedyś zaczynał, kupował i szukał odpowiedzi, więc nie "przecierasz szlaków". To wszystko JUŻ BYŁO. Trochę własnego wysiłku i inicjatywy tylko poprawi Twój wizerunek, na pewno nie zaszkodzi.

Ja liczę się z ostrzeżeniem za ten post i przyjmuję na klatę, bo wiem, że to OffTop, a Ty - Moderatorko na innych dwóch forach ? Czy będziesz obrażona ?

W wersji polskiej udział wzięli ....... czytał Lucjan Szołajski :lol:

Nie jestem obrażona tylko tu jest jakiś problem na tym forum widzę/czytam , grzecznie pytam a jakieś zbędne dyskusje się rozwijają , udowadnianie kto tu jest najmądrzejszy a kto głupszy. Ja również wyrosłam z mądralowań a i nigdy nie utrudniam życia innym tylko staram się pomóc - i nie piszę o tym że jestem moderatorem po to żebyś się z tego śmiał czy podważał lub mnie dyskryminował czy "podrzucał na rękach" tylko po że Ja nie utrudniam życia innym tylko zazwyczaj pomagam.Mnie nie bawi rozpisywanie się na inne tematy niż dany - ujęty w wątku bo o tym można na priv. Pytania moje są odnośnie danego modelu ,danego motocykla i zdjęć.Nic dodać nic ując.

Jak nie masz ochoty mi pomóc to nie musisz w ogóle nic pisać w tym wątku - proste i logiczne.

btw.

1."szukajka" się na forum zacina - że niby miałaby mi się zaciąć ? :)

2. nie jestem wizażystką .

Wreszcie ktoś mądry zareagował .

Powracając do tematu głównego - bo o nim mowa i tylko o nim :) W sobotę najprawdopodobniej pojadę zobaczyć motocykl , zapiszę oczywiście wszystkie wasze uwagi i oczywiście zapytam.Wiem że jest to moto z 97 roku , liczę się z tym że usterki na pewno będą po zakupie lub drobne naprawy (i chodzi właśnie o to aby były drobne) .Dziękuje za "priwy" i wiele rad które są bardzo wartościowe dla mnie.Jesteście fachowcami znającymi się na tym co kochacie.Dzięki :)

komentarze o mądrościach proszę zostawić dla siebie

Twoje posty również zostały usunięte, więc...

...proszę trzymać się tematu

magda

Właśnie się trzymam, jak nie widać moje posty były na temat wątku i odpowiedzią na poprzednie pisane.Ten zaraz też zostanie usunięty jako odpowiedz na poprzedni.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.