Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
gomez

Multistrada 1100 2008r. nie kręci

Polecane posty

Cześć

Moja multi ostatnio grymasi.

Zamiast kręcić rozrusznikiem robi tylko CYK. Ew CYK i powtorka całej sekwencji zegarów. I tak przez minute aż w końcu jej sie zachce i zakręci rozrusznikiem i normalnie zapali.

Aku nowe, styki na nim przeczyszczone. Styk na rozruszniku (chyba dodatni...) tez.

Ktoś miał podobny problem?

Pzdr

Gomez

ewidentny problem z prądem - sprawdz czy masowy przez zime nie skorodował przy łaczeniu z nadwoziem , lub czy + nie zaśniedział przy przekaźniku rozrusznika...gdzieś "zanika" Ci napięcie...

Pytanie: czy w rozruchu, wcześniej nie miałeś nietypowych dzwięków, głosniej lub z opuźnieniem silnik zapalał? U mnie skończyło sie to wymianą wolnego koła z wysprzeglikiem czy jak to zwał. Z tego co usłyszałem od Macieja z Poznania (mechanik) dość częsta usterka w silnikach DS. U mnie też był problem z zaskoczeniem rozrusznika. Acha, dodatkowo oddałem do regeneracji sam rozrusznik. Od ubiegłego roku nie mam już tego problemu, ale koszt samej naprawy był wysoki:-(

Bartek

Mam czasami ten sam problem.Aku nowe a zdarza sie ze kreci sekunde-dwie i przestaje,innym razem jest wszystko ok i odpala normalnie.U mnie jest to ewidentnie uciekajacy gdzies prad,ale nie znam sie wogole na mechanice-elektryce i nie chce sam nic grzebac bo tylko moge cos zepsuc :mrgreen:

Mam czasami ten sam problem.Aku nowe a zdarza sie ze kreci sekunde-dwie i przestaje,innym razem jest wszystko ok i odpala normalnie.U mnie jest to ewidentnie uciekajacy gdzies prad,ale nie znam sie wogole na mechanice-elektryce i nie chce sam nic grzebac bo tylko moge cos zepsuc :mrgreen:

Ja w multistradzie 1000 miałem ciągłe problemy z odpalaniem. Co roku kupowałem nowy akumulator. Trwało to 5lat i kosztowało pięć akumulatorów. Przerabiałem najtańsze, żelowe i drogie markowe. Pomagało na chwilę. Czyszczenie styków też na chwilę pomagało. Dopiero jak wymieniłem przewody prądowe na 25mm^2 oraz końcówki na grube miedziane to skończył się problem. Kable kosztowały mniej niż 100zł. Niestety trzeba to zrobić albo samemu albo znaleźć kogoś komu się będzie chciało rzeźbić z końcówkami i kablami.

ewidentny problem z prądem - sprawdz czy masowy przez zime nie skorodował przy łaczeniu z nadwoziem , lub czy + nie zaśniedział przy przekaźniku rozrusznika...gdzieś "zanika" Ci napięcie...

Dzięki za podpowiedź.

Właśnie przeszukuje moto i czyszcze styki.

Gdzie znajde ten masowy ?

Dzięki za podpowiedź.

Właśnie przeszukuje moto i czyszcze styki.

Gdzie znajde ten masowy ?

Masowy jest pod wiązką kabli i wężyków z lewej strony. Przykręcony jest do korka od sprawdzania przerwy między czujnikiem obrotów wału korbowego a kołem zębatym. Obok czujnika w lewym deklu ale od przodu. Musisz uważać bo to cienka śrubka i można ją urwać przy odkręcaniu.

Masowy jest pod wiązką kabli i wężyków z lewej strony. Przykręcony jest do korka od sprawdzania przerwy między czujnikiem obrotów wału korbowego a kołem zębatym. Obok czujnika w lewym deklu ale od przodu. Musisz uważać bo to cienka śrubka i można ją urwać przy odkręcaniu.

Znalazłem.

Był cały zapaćkany olejowo-błotna mazią. Przeczyściłem i jakby od razu lepiej rozrusznik kręci.

THX

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.