Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
arkadiusz

Wielkość zbiorniczka wyrównawczego

Polecane posty

Witam

Czy wielkość zbiorniczka wyrównawczego hamulec/sprzęgło ma znaczenie? Powinien mieć pojemność zbliżoną do fabrycznych ?

Obsługowo ma to znaczenie, technicznie nie.

W jakim stopniu obslugowo,pytam bo nie rozumiem 

Tak na logikę biorę:

Jeśli wiadomo z manuala, że ukł. hamulcowy np.  Monstera 1000 DS ma być zalany 5,4 l płynu, to dane obejmują również pojemnik.

Jeśli pojemnik będzie mniejszy, to już tyle samo nie wejdzie.

Theo - jeśli to nie o to chodzi - też się chętnie dowiem. ;)

Tak na logikę biorę:

Jeśli wiadomo z manuala, że ukł. hamulcowy np.  Monstera 1000 DS ma być zalany 5,4 l płynu,

a gdzie te litry miałyby się zmieścić? ;)

Rzecz w tym że wraz ze zużyciem klocków hamulcowych poziom płynu w zbiorniczku będzie się obniżał, w ekstremalnym przypadku aż do zapowietrzenia pompy. Tak duży zbiorniczek jest zabezpieczeniem producenta motocykla przed taka sytuacja. Objetość jest tak dobrana że przy prawidłowo ustawionym poziomie przy nowych klockach poziom nie spadnie do niebezpiecznego nawet przy całkowicie zużytych klockach.

Z racji tego że w praktyce poziom płynu w układzie sterowania sprzęgłem się nie zmienia jest stosowany taki mały zbiorniczek.

Prywatnie zawsze mam zamontowany mały zbiorniczek na hamulcu, ale ja płyn wymieniam częściej niż inni poziom kontrolują. ;D

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.