Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
dwapro

Śruba regulacji hamulca tylnego (światło stop) - numer części

Polecane posty

Ostatnio nie gasło mi światło stop (Multi 1000, 2003r.), po przeszukaniu forum znalazłem odpowiedź, że winna jest śruba regulacji hamulca tylnego. Rzeczywiście śruba jest winna - usterka usunięta przez jej regulację, ale nadaje się ona do wymiany - tu pytanie - jak znaleźć numer części tejże śruby - czy jest w internecie jakiś spis części czy pozostaje wizyta w salonie? A może da się gdzieś kupić online? 

Dzięki uprzejmości Majki ExBolDor sprawa załatwiona. Poniżej wklejam przesłany przez nią schemat hamulca - może się komuś przyda w przyszłości. Numer części 

779.1.237.1B. 

post-87579-0-38894300-1375098824_thumb.jpg

Temat do zamknięcia. 

Razem z deszczem temat wrócił - przybyła z Włoch śruba i nakrętka, ale problem pozostał. Jak się okazało po zdjęciu hamulca i wkręceniu oryginalnej śruby w sposób pokazany na manualu, stop pali się cały czas. Oryginalny zestaw nie rozwiązał problemu, który załatwia śruba własnej roboty zastana w motocyklu po kupnie.

Oryginał nie wciska automatu od stopu, przez co światło świeci non stop.

Mam prośbę do posiadaczy Multi 1000 lub 620 o zrobienie zdjęcia i wklejenia na forum, żebym mógł porównać wygląd automatu i śrub przy dźwigni hamulca. Z góry dzięki za pomoc!

Poniżej foto oryginału i śruby własnej roboty.

post-87579-0-53592300-1380063481_thumb.jpg

post-87579-0-03762400-1380063584_thumb.jpg

Edytowano przez dwapro

u mnie podobny problem, ale u mnie wręcz sądziłem, że mam krzywy set. Po jego odkręceniu okazało się, że śruba mocująca cały hamulec była poluzowana, dlatego śruba o której piszesz powyżej nie trafiała w mechanizm.

U mnie problem jest taki sam - śruba "samoróbka" nie trafia w mechanizm, ale niestety oryginał też nie trafia. Obawiam się, że automat jest uszkodzony/źle zamontowany, stąd nie działa oryginał. 

post-87579-0-61032400-1380102015_thumb.jpg

Element nr 32 powinien chyba wystawać poza aluminium, aby być wciskany przez dźwignię hamulca. Może ktoś przesłać jakieś foto? 

u mnie podobny problem, ale u mnie wręcz sądziłem, że mam krzywy set. Po jego odkręceniu okazało się, że śruba mocująca cały hamulec była poluzowana, dlatego śruba o której piszesz powyżej nie trafiała w mechanizm.

Element nr 32 powinien chyba wystawać poza aluminium, aby być wciskany przez dźwignię hamulca. Może ktoś przesłać jakieś foto? 

No końcówka czujnika, którą się wciska napewno powinna wystawać, bo jak inaczej będzie wciskana przez śrubę

A ja chyba wiem co jest nei tak :) Zrobiłem zdjęcia, które znajdziesz poniżej. Po przyjrzeniu się jak jest u mnie zastanowiło mnie po co ścinałeś gwint śruby. Według mnie wkręconą miałeś/wkręcałeś od złej strony srubę. U mnie element dociskający bolec to główka śruby, a nie gwint. nakrętka jest do ustawienia odpowiedniej wysokości samej śruby.

Dodatkowo na zdjęciu z etki, które wrzuciłeś nie widać śruby mocującej cały pedał hamulca nożnego, która była o mnie odkręcona i cała stopka latała stąd nei trafiała śruba. Odkręć cały set i sprawdź tą śrubę, którą przykręcona jest cała stopka. Na zdjęciu z etki powinna być skrajnie od prawej za nr 29

hamulec-tylny1-1024.jpg

hamulec-tylny-1024.jpg

Dzięki za zdjęcia. Śrubę ze ściętym/spiłowaną głową zastałem już w kupionym motocyklu. W tym roku miałem 2 razy problem ze stopem, stąd zacząłem dociekać, co się dzieje. Śruba była wkręcona odwrotnie, ale stop dzięki temu działa. Odkręciłem pedał hamulca i po montażu w prawidłowy sposób oryginalnej śruby w hamulcu okazało się, że stop świeci cały czas. Set również odkręciłem, ale wydaje mi się, że śruba żeby działała musi wciskać coś wystającego, a z automatu (część nr 32) nic nie wystaje, być może się uszkodziło wyrobiło czy starło. 

Pomysłowy Dobromir dorobił zeszlifowaną śrubkę i tak rozwiązał problem... Muszę sprawdzić cenę numeru 32, ale będę wdzięczny za dodatkowe zdjęcia, co może być jednak trudne, bo bez odkręcenia pedału lub seta nie widać za wiele :) Może jednak komuś będzie się nudzić. 

aż tak mi się nie nudzi, ale nawet na schemacie, który wrzuciłeś widać jak taki bolec wygląda bo go widać w elemencie 32

aż tak mi się nie nudzi, ale nawet na schemacie, który wrzuciłeś widać jak taki bolec wygląda bo go widać w elemencie 32

właśnie, może wciśnięty jest całkiem, albo ułamany

tu jest coś w podobie

IMG_2363.jpg

Edytowano przez delta81

Delta81 dziękuję za zdjęcia. Nie mam wystającego elementu u siebie, więc pewnie się złamał, urwał czy może wyrobił. Idzie zimno, więc będzie czas na wymiany. Muszę poszukać czegoś na wymianę i sprawdzić cenę oryginału. 

oryginal 100zl lekko :) , ja u siebie tez wymienialem ta koncowke , kupilem na allegro za 20 zl ktora byla przeznaczona do jakiegos chyba wloskiego skutera :) najwazniejsze aby srednica gwintu pasowala i nie byl za krotki (gwint) :)

Jutro zmontuje zestaw "pomysłowy Dobromir", bo działa, a szkoda słońca, a potem rozpocznę poszukiwania. Dziękuję wszystkim za zdjęcia i pomoc! 

Kupiłem nową część w Ducati we Wrocławiu. Dramatu nie było - 100 zł. Teraz muszę zmienić, a samoróbkę oddam do muzeum Ducati :)post-87579-0-38093300-1395927196_thumb.jpg

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.