HotRod 0 Napisano Wrzesień 24, 2013 Super dzięki za pomoc :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mioo 2 Napisano Wrzesień 30, 2013 i jak ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HotRod 0 Napisano Wrzesień 30, 2013 Hej. Niestety nie doszło do wyjazdu ze względu na problemy z transportem. Kolega który miał ze mną jechać wylądował w szpitalu. W między czasie pojawiła się też oferta zakupu 796 w bardzo okazyjnej cenie :D Prawdę mówić niewiele ale to bardzo niewiele brakowało w padł bym ofiarą oszusta i stracił bym jakieś 1200 euro zaliczki. DUŻE podziękowania za przemówienie do rozsądku dla chłopaków z MOTOMANIAX.pl. Panowie na 100% wpadnę do Was z jakaś dobrą flaszką ;) Sprawa była ciekawa, więc na szybko ją opiszę. Na polskim portalu z ogłoszeniami moto znalazłem coś takiego... 16 200 PLN Data produkcji: 2011 Pojemność: 800 cm3 Moc KM: 82 KM Przebieg: 1 800 km Rata od: Do tego bardzo ładne zdjęcia itp. Wysłałem zapytanie bo niby ogłoszenie z okolicy Warszawy. Okazało się że jednak nie z okolicy Warszawy a motocykl jest w kontenerze w Szkocji. Koleś oczywiście wysłał mi skany swoich dokumentów i zaproponował transport przez uShip. Teoretycznie taki transport jest ubezpieczony i sprzęt mogę przetestować w ciągu 5 dni bez ponoszenia żadnych kosztów. Dwa dni później dostałem mail "niby" od uShip że transport jest przygotowany, skan dokumentów z podpisami i prośbą w wpłacenie zaliczki. Mail mi się trochę nie spodobał bo jego adres wyglądał tak [email protected] ... odwiedziłem, więc oficjalną stronę uShip i poprzez formularz wysłałem zapytanie czy mają taki kontener u siebie. W między czasie zadzwoniłem do MOTOMANIAX czy jakby co pomogą mi sprawdzić motocykl na miejscu. Chłopaki jak się dowiedzieli o cenie to chyba z 20 min marudzili że to musi być przekręt i mieli racje ;) Po rozmowie z nimi uznałem że bez potwierdzenia danych o kontenerze od uShip nie robię żadnych przelewów. Tego samego dnia otrzymałem taką wiadomość Hello, Thanks for your email. There is no account on uShip associated with XXX, so we cannot verify their identity. uShip is an online marketplace where those that need shipping services can list their needs and receive bids from independent transporters. uShip is not involved in the actual shipment of any items, and we are not involved in the purchase or sale of any items. We have been made aware of scams occurring on various online classified sites where the seller of an item makes false and fraudulent claims about uShip and/or impersonates a uShip representative in an attempt to trick individuals into sending them a wire transfer payment for non-existent goods. It appears that you may have come across one of these scams. Keep in mind that any correspondence coming from a uShip representative will originate from the "@uship.com" domain. An email from an individual claiming to be from uShip that is sent from any other address should be considered fraudulent. uShip does not ship any items - we are simply an online marketplace. I would encourage you to not engage in any transactions with this individual and to contact the site where you found the ad to report it as being fraudulent, as well as the Internet Crime Complaint Center (www.ic3.gov) if they are posing as uShip. If you have a URL link to the original ad you found or any email correspondence with this individual, please forward that to us. Please let me know if you have any questions or concerns. Regards, Sprawa stała się jasna. W między czasie trochę pognębiłem oszusta o kilka podstawowych danych na temat motocykla i nawet nie wyobrażacie sobie jak dobre miał przygotowane ściemy i triki żeby uwiarygodnić swoją ofertę. Podsumowując dużo dało mi to do myślenia i wychodzę teraz z założenia że nic na siłę. Poszukam chyba ofert bliżej Warszawy i bardziej sprawdzonych. Niestety jak na złość co tylko przejrzę ogłoszenia to wszędzie ten WROCŁAW :D Np. http://otomoto.pl/ducati-monster-696-M3819191.html Jak to się mówi byle do wiosny. Mam jeszcze sporo czasu na zakup swojego Monsterka :] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bialy114 1 Napisano Wrzesień 30, 2013 Stary numer...a na forum już o tym było. Dobrze, że w porę się połapałeś. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
musieli 30 Napisano Październik 1, 2013 podziękowania za przemówienie do rozsądku dla chłopaków z MOTOMANIAX.pl Heh... dobrze wiedzieć, że jednak dałeś sobie chwilę na ochłonięcie, bo jednak miałem wrażenie że dasz się ponieść fantazji ;-) Oczywiście zapraszamy na "flaszkę" i pogaduchy :-D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach