Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Pawel83

1299 wyświetlacz / panel TFT

Polecane posty

Witam,

Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem nowego Panigale 1299...bez S na końcu ze względu na możliwą awaryjność zawieszenia i  preferencje ręcznych nastaw...taki old school  :wink:. Nie o tym jednak chciałem napisać. Po odbiorze Dukata od dealera odpaliłem moto kilka razy, żeby nacieszyć ucho i spersonalizować nastawy. Po 3 razie zauważyłem na wyświetlaczu TFT (lewy górny róg) małe jasne punkciki, które okazały się świecącymi pikselami:-(. Wiem już, że jest to nie naprawialna wada wyświetlacza i mam nadzieje, że zostanie on wymieniony na gwarancji. Cała sytuacja jest trochę szczęściem w nieszczęściu, bo moto ma praktycznie zerowy przebieg(TOT=4), a wymiana TFT dash board wiąże się niestety z wyzerowaniem przebiegu i powrotem do ustawień fabrycznych, których ja w zasadzie nie zdążyłem jeszcze zmienić :smile:.

Moje pytania to:

1) Czy ktoś z forumowiczów spotkał się kiedyś z taka wadą TFT display-a w swoim Ducati?

2) Czy ktoś wymieniał już może wyświetlacz w 1199 lub 1299 i czy jest to skomplikowany / pracochłonny proces?.

Wizualnie trafił mi się motocykl bez skazy i zastanawia mnie, czy w serwisie będą musieli mi pruć pół Dukata,

żeby się dobrać do wyświetlacza.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

KGr    1

TFT to TFT. Folie robia chyba 2 czy 3 liczace sie firmy na swiecie i zawsze moga sie piksele wypalic. Obstawiam pechowy egzemplarz, nic wiecej :)

Czasze na pewno beda musieli Ci troche rozebrac, ale jezeli zrobi to ktos znajacy sie na temacie a nie pan Wiesio co kiedys komarka sobie wyremontowal, to nie przejmowalbym sie zupelnie.

zawsze się trafi jakaś "czarna owca" - po to masz gwarancje.

A może to było na dużym mrozie? Te wyświetlacze źle znoszą niską temperaturę...

Edytowano przez cinek78

Dnia 1/12/2016 o 08:20, cinek78 napisał:

zawsze się trafi jakaś "czarna owca" - po to masz gwarancje.

A może to było na dużym mrozie? Te wyświetlacze źle znoszą niską temperaturę...

Być może moto było bezpośrednio narażone na mróz, bo jechało do mnie z centrali.

Mam nadzieję, że to pierwszy i ostatni problem;-)

W sumie to i tak szczęście w nieszczęściu, bo tak jak napisałem wcześniej mam prawie zero najechaniu a wymiana wyświetlacza to wyzerowanie licznika. Ducati powinno to jakoś inaczej rozwiązać, bo wymiana TFT w 1199 to bardzo częsta akcja ze względu na parowanie i inne malfunkcje.

Czemu wymiana licznika to wyzerowanie ? W diavelu miałem wymieniony i pózniej z automatu wgrany przebieg z jednostki centralnej po podaniu kodu w serwisie z automatu sie pojawił przebieg. Czy inaczej jest w 1299?

Sent from my iPhone

Z tego co słyszałem i wyczytałem na forum Panigale z

USA, to po wymianie dashboard-u przebieg się kasuje i wszystko wraca do ustawień początkowych.

Po wymianie licznika w Panigale, można wprowadzić przebieg zgodny ze stanem faktycznym. Ja wymieniałem licznik w "R-ce" na gwarancji. Ducati Bielsko ogarnęło to w kilka dni :)

qwa, że też mi się tak licznik w  Diavelu nie popsuł

sprzedałbym w lepszej cenie....

Macie rację...licznik został wymieniony w moim 1299 w dosłownie 20 minut w Toruniu. Przebieg został przepisany. Chłopaki w tym serwisie mają Panigale w małym palcu.

Jeżeli kogoś wprowadziłem w błąd, to przepraszam!

KGr    1
  Dnia 1/16/2016 o 21:03, miki72 napisał:

qwa, że też mi się tak licznik w  Diavelu nie popsuł

sprzedałbym w lepszej cenie....

Sprzedales diabla? :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.