Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Kwinto

Wydechy akcesoryjne do 696

Polecane posty

Niby tak ;) ale forum to forum się czyta, się pisze a o opinię prosiłem sam. Podrążyliście temat Arrowa i dzięki temu jest w czym wybierać :mrgreen:  

Mam już ich cenę, od nich zacząłem czekam jeszcze na ofertę EuroRidera, który proponował SCProjecta i kupujemy :mrgreen: 

NeX    3

No Theo, Ty to masz oko ;)

Faktycznie, jak mój były na koniec sezonu :D

Wcale nie ma oka tylko widział na żywo. Więc niech teraz nie udaje cwaniaka. Nie będe tu sie rozpisywał poza informacją, że stracił klienta. Powodzenia z takim podejściem :)

Zamówiony jednak SCProject mod. GP Tech. Kominy Arrowa i SC są tak zbliżone do siebie, że w sumie przeważyła odrobinę estetyka, więcej to, że w ducati to jednak rzadki komin no i chyba najbardziej to, że wydechy tej firmy zawsze chodziły mi po głowie. Termin realizacji poza sezonem 4 tygodnie, przed sezonem, no zobaczymy - nastawiam się, że mooooże na majówkę polecę "na nowo" :)

Jeszcze jedno słowo o dostawcy - EuroRider z Bielska. Salon pewnie większości z Was znany. W wyborze wydechów pomagał mi Marcin - świetny kontakt i duża cierpliwość bo podobnie jak i tu na forum tam też trochę i dopytałem i powybrzydzałem żeby na końcu zmienić zadnie :P. Reasumując - zamawiamy reszta w rękach makaroniarzy. Przyjdą to się pochwalę ... Wam też dzięki za pomoc i opinię ;) 

Było w wątku i tym i kilku innych - powinno się to zrobić ale wymogu nie ma. Podobnie jak zimą możesz latać na własną odpowiedzialność na letnich oponach. Ja tematu mapowania na pewno się podejmę. Przyrosty to jedno, święty spokój to drugie. Zaraz po montażu kominów będę szukał kogoś kto mi to ogarnie. Kominy będą za 6-8 tygodni. Jest czas na poszukiwanie fachowca i ponowne nabicie sakiewki ;).    

ok ale zrozumialem,ze w termach wymienia sie ecu, czyli mam rozumiec fizycznie podmienia sie kopmuter sterujacy tak? a w pozpostalych przypadkach mozna zrobic "chip tuining" ?

Możesz przy termisach też zrobić remapę oryginału, jednak czesto sprzedawany jest w zestawie już z nowym ECU.

NeX    3

Nie jestem specjalistą ale chyba duży wpływ na całość ma też filtr powietrza. Ja zakładając końcówki Arrowa nie zmieniałem filtra. W zestawie Termisa są końcówki, ecu i filtr sportowy.

Z tego co zaschnąłem ten filtr pełni raczej rolę gadżetu niż coś tam wnosi jak jest naprawdę nie wiem i chyba się nie dowiem :) W sumie nikt inny nie oferuje czy nawet nie zaleca wymiany filtra. Dużo mówi się o remapowaniu i to tyle.    

Motocykl czy samochód, nie ma znaczenia, każda zmiana w układzie dolotowym czy wydechowym wymusza "strojenie".  W furze zmieniałem wydech z 2,25" na 2,5" trzeba było stroić, później wpadł nowy kolektor wydechowy o innym kształcie - znowu korekty.  To samo z dolotem - wpływ ma średnica, kształt, długość, wszystko powinno być wyliczone a później mapy zrobione pod dolot. Dolot (rurę z zagięciem :D ) kupiłem od typa, który pisał pracę magisterką na ten temat na politechnice :) Znam takich co stroją 4-5 razy w roku bo co chwilę robią upgrady jakiś pierdół :D

W moto chyba nie ma aż takiego pola do popisu, ale działa to podobnie. AFR ma się zgadzać w pełnym zakresie obrotów i mają być przyrosty KM/Nm, najlepiej żeby wykres był "gładki" - tzn. nie poprawiony w paincie tylko po prostu dobrze wystrojony :)

Nie taki Włoch straszny jak go malują :). Dziś dzięki pomocy Marcina z EuroRidera dotarła do mnie paczuszka z kominami. Zamówione 21.03 - a tak straszyli długim terminem realizacji :). Pierwsze wrażenie - bardzo na plus. Wydechy są lekkie i starannie wykonane. Postaram się jeszcze dziś zamontować, opatrzyć w logo ;). Potem można zacząć w....ć okolicznych mieszkańców :O.

post-88153-0-41917100-1460024473_thumb.jpeg

hmmm... ale dzięki logo ma dodatkowe 5km więcej. Poszło z logo bo nie jest takie jak tu na zdjęciu z białym tłem, więc po umieszczeniu na kominach jest znacznie mniejsze i pasuje mi co całości koncepcji wydechów ;). No ale najważniejsze ... założyłem :mrgreen:. Cudo. Montaż jest bardzo prosty. Takim lamusom jak ja zajmuje jakieś 60-70 minut. Największe obawy były przy gięciu opasek bo te przyszły wyprostowane do dopasowania ale modelują się jak masło więc poszło na raz bez problemu. Dźwięk kosmos. To zupełnie inne moto. Z Db killerem jest fajnie basowo i do przyjęcia dla otoczenia, bez ... to burza z piorunami :twisted:, więc póki co zostaje bez.

Co z minusów - wydechy mają za krótkie śruby mocujące db killera, w grę wchodzi jedynie wkrętak z magnesem inaczej na 90% śruba ląduje w wydechu.

Teraz tylko skrócić ogon na coś akcesoryjnego i można planować kolejne modzenia na przyszły rok.           

Będziesz w okolicach a bywasz ... zapraszam. A i zupkę dobrą postawię :mrgreen: 

Ogon oczywiście, że pójdzie w kąt ale w grę wchodzi jedynie taki pod ori kierunki. A dźwięk .... no nie te moto. Nawet żona, która w ogóle nie miała zauważyć nowych kominów stwierdziła "no teraz można powiedzieć, że to męski motocykl" :mrgreen: 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.