walor 0 Napisano Czerwiec 23, 2020 (edytowany) Witam. Jestem właścicielem 749 z przebiegiem 9 tys km. Od momentu zakupu zrobiłem nim kilkadziesiąt km spokojnej jazdy. Gdy kupowałem moto przednie tarcze miały spory luz a klocki delikatnie ocierały o tarcze co było słychać podczas prowadzenia moto (cichy szum). Oddałem mechanikowi na wymianę płynu hamulcowego. Przy odbiorze moto zauważyłem że opony są starte, tarcze nie mają luzu i klocki nie ocierają się o tarcze. Moje pytanie jest takie. Czy brak luzu świadczy o ich zużyciu i pogorszenie właściwości ? Czy jest możliwe, że po 1dniu jeżdżenia tarcze tak się zmieniły? Mam obawy, że tarcze zostały podmienione bo były w b. dobrym stanie, przejechane jedynie 9 tys. km. Znalazłem film na pokazujący luz takich samych tarcz tyle, że w moich nity były ciasne. Proszę o jakiejś porady. Edytowano Czerwiec 23, 2020 przez walor Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arecki 9 Napisano Czerwiec 23, 2020 Oryginalne tarcze Brembo nie sa plywajacymi (floating brake discs) a pol-plywajacymi (semi floating brake discs) i nie powinny miec stukajacego luzu na nitach Od wewnetrznej strony sa takie sprezynki talezowe ktore kasuja luzy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach