Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

walor

Pływające tarcze Ducati 749, jaki luz?

Polecane posty

Witam. Jestem właścicielem 749 z przebiegiem 9 tys km. Od momentu zakupu zrobiłem nim kilkadziesiąt km spokojnej jazdy. Gdy kupowałem moto przednie tarcze miały spory luz a klocki delikatnie ocierały o tarcze co było słychać podczas prowadzenia moto (cichy szum). Oddałem mechanikowi na wymianę płynu hamulcowego. Przy odbiorze moto zauważyłem że opony są starte, tarcze nie mają luzu i klocki nie ocierają się o tarcze. Moje pytanie jest takie. Czy brak luzu świadczy o ich zużyciu i pogorszenie właściwości ? Czy jest możliwe, że po 1dniu jeżdżenia tarcze tak się zmieniły? Mam obawy, że tarcze zostały podmienione bo były w b. dobrym stanie, przejechane jedynie 9 tys. km.

Znalazłem film na pokazujący luz takich samych tarcz tyle, że w moich nity były ciasne.

Proszę o jakiejś porady.

Edytowano przez walor

Oryginalne tarcze Brembo nie sa plywajacymi (floating brake discs) a pol-plywajacymi (semi floating brake discs) i nie powinny miec stukajacego luzu na nitach

Od wewnetrznej strony sa takie sprezynki talezowe ktore kasuja luzy

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.