Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Jarko

BŁĄD EXVL SYSTEM

Polecane posty

Witam!!! Jestem nowy i posiadam Diavela 2013 r na wydech Werkes. Jadąc na przegląd założyłem oryginalny  wydech i po odpaleniu moto zapalił się błąd EXVL . Po przeglądzie zmieniłem wydech z powrotem na Werkes i błąd już się nie pojawił . Macie jakieś sugestie ?

Witaj,

To jest błąd sygnalizowany przy problemie z obróceniem zaworu przed tłumikiem. Obrót silniczka montowanego pod bakiem przesuwa cięgnem, zawór na kolektorze. Error sugeruje, że jest problem z tym obrotem (albo blokada obrotu albo za duży zakres obrotu). Przy silniczku jest pomiar (potencjometr) tego obrotu a obrót jest przekazywany cięgnem do zaworu na wydechu.
Z tego co piszesz to możesz mieć coś tam przy zaworze wydechu mechanicznie zbabrane, że zdejmując/zakładając sam tłumik (jak piszesz) trochę poruszyłeś też zaworem i cięgno mogło mieć problem by obracać zaworem i ECU to wykryło jako problem z zaworem/silniczkiem zaworu.

Tam jest dość brudno więc może trzeba rozebrać zawór i poczyścić go, cięgno nasmarować i przyjrzeć się czy coś nie jest wygięte, coś się nie blokuje jak lekko poruszasz wydechem.
Chyba, że to zbieg okoliczności, że error się pojawił i ustąpił przy przekładaniu tłumików i masz po prostu problem z silniczkiem lub potencjometrem przy nim...

Z objawów i Twoich działań jednak stawiam na mechaniczne problemy z ruchem zaworu przed tłumikiem lub blokujące się cięgno...

image.png.289d0fe64b8bf231272ac17adf83240c.png

LWG

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.