Jarko 0 Napisano Czerwiec 24, 2020 Witam!!! Jestem nowy i posiadam Diavela 2013 r na wydech Werkes. Jadąc na przegląd założyłem oryginalny wydech i po odpaleniu moto zapalił się błąd EXVL . Po przeglądzie zmieniłem wydech z powrotem na Werkes i błąd już się nie pojawił . Macie jakieś sugestie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DARc 22 Napisano Czerwiec 26, 2020 Witaj, To jest błąd sygnalizowany przy problemie z obróceniem zaworu przed tłumikiem. Obrót silniczka montowanego pod bakiem przesuwa cięgnem, zawór na kolektorze. Error sugeruje, że jest problem z tym obrotem (albo blokada obrotu albo za duży zakres obrotu). Przy silniczku jest pomiar (potencjometr) tego obrotu a obrót jest przekazywany cięgnem do zaworu na wydechu. Z tego co piszesz to możesz mieć coś tam przy zaworze wydechu mechanicznie zbabrane, że zdejmując/zakładając sam tłumik (jak piszesz) trochę poruszyłeś też zaworem i cięgno mogło mieć problem by obracać zaworem i ECU to wykryło jako problem z zaworem/silniczkiem zaworu. Tam jest dość brudno więc może trzeba rozebrać zawór i poczyścić go, cięgno nasmarować i przyjrzeć się czy coś nie jest wygięte, coś się nie blokuje jak lekko poruszasz wydechem. Chyba, że to zbieg okoliczności, że error się pojawił i ustąpił przy przekładaniu tłumików i masz po prostu problem z silniczkiem lub potencjometrem przy nim... Z objawów i Twoich działań jednak stawiam na mechaniczne problemy z ruchem zaworu przed tłumikiem lub blokujące się cięgno... LWG Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarko 0 Napisano Czerwiec 27, 2020 Dzięki za odpowiedź !!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach