Gość Napisano Kwiecień 23, 2021 Witam Czy jest ktoś na forum kto zmieniał łożyska wału w multistrada 1200s 2012r. Rozleciało mi się łożysko na wale od strony magneta. Nie moge nigdzie znaleźć jakie łożysko tam powinno isc bo ze starego nie da sie nic odczytać. Potrzebuje: Uzwojenie Alternatora Dekiel alternatora Magneto Lożyska wału. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cinek78 124 Napisano Kwiecień 24, 2021 ASO - wymieniałem kilka razy... Leży u mnie takie łożysko, ale nie ma żadnych oznaczeń. Nic wcześniej nie słyszałeś , że cały osprzęt zajechałeś ( magneto,uzwojenie)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano Kwiecień 24, 2021 Skoro wymieniałeś kilka razy to za kazdym razem rozbierałeś cały silnik? Bo to łożysko wychodzi do środka. Jaki przebieg wytrzymuje? Chcesz sprzedać takie łożysko? Masz jakieś zdjecie zeby zobaczyć czy to na pewno to samo? Co ciekawe w modelu z 13 14 i 15 roku zastosowali dwa łożyska wałeczkowe. Może założyć takie samo jak od strony sprzęgła? Posiadasz może magneto uzwojenie i dekiel? Nie było nic słychać. podczas jazdy silnik stanął. Nie dawał żadnych oznak. Pewnie koszyk sie rozleciał i zblokowal silnik. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cinek78 124 Napisano Kwiecień 25, 2021 Ty to może rozbierz i dokładnie zweryfikuj- może wał Ci pękł. Też częsta przypadłość tego modelu. Łożyska na stanie nie mam. Zamów w ASO. Jeszcze mi się nie zdarzyło , żeby poza hałasem pochodzącym od łożyska, cokolwiek innego uległo uszkodzeniu , tym bardziej elementy o których wspominasz. Wracając do łożyska - nigdy nie uległo uszkodzeniu samo z siebie . Zazwyczaj było to zaniedbanie poziomu oleju , lub przeszłość powypadkowa ( tak samo z pękającym wałem). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano Kwiecień 25, 2021 Hehe no trzeba rozbierać bo innej opcji nie ma. Na razie ze zdjęcia wyglada na rozsypane łożysko. Z tego co widze był już taki temat na forum o wymianie łożysk i ktoś znalazł jakie powinny iść wg oryginału. Z tego co widze to idzie tam łożysko skośne i sa dostępne na allegro fag lub skf do 100zł szt. Ling do tematu podobnego Link do łożyska https://allegro.pl/oferta/lozysko-kulkowe-skosne-7207-bep-skf-35x72x17-9633936054 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
junak 7 Napisano Kwiecień 25, 2021 9 godzin temu, cinek78 napisał: Wracając do łożyska - nigdy nie uległo uszkodzeniu samo z siebie . Zazwyczaj było to zaniedbanie poziomu oleju , lub przeszłość powypadkowa ( tak samo z pękającym wałem). Tu pozwolę sobie nie zgodzić się z Cinek78, w 2012 była wada w Multistradach i padały łożyska. Moja sztuka zakupiona przeze mnie jako nowa, serwisowana, poziom oleju zawsze ok, wymieniany na czas lub wcześniej niż trzeba, motocykl bezwypadkowy i padło łożysko. Swojego czasu na Mobile.de było "kilka" sztuk Multi 2012-2013 (tam liczy się data rejestracji) w atrakcyjnych cenach a w opisie info o padniętym łożysku także coś w tym jest moim zdaniem. Pozdrawiam 1 cinek78 zareagowało na to Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano Kwiecień 26, 2021 7 godzin temu, junak napisał: Tu pozwolę sobie nie zgodzić się z Cinek78, w 2012 była wada w Multistradach i padały łożyska. Moja sztuka zakupiona przeze mnie jako nowa, serwisowana, poziom oleju zawsze ok, wymieniany na czas lub wcześniej niż trzeba, motocykl bezwypadkowy i padło łożysko. Swojego czasu na Mobile.de było "kilka" sztuk Multi 2012-2013 (tam liczy się data rejestracji) w atrakcyjnych cenach a w opisie info o padniętym łożysku także coś w tym jest moim zdaniem. Pozdrawiam A co w takim razie serwis na to? Dali Ci jakieś poprawione lub inne łożysko? Jak się do tego odnieśli? W modelach po 2013r. Sa obydwa łożyska wałeczkowe. Wiec może założyć rozwiązanie z nowszego modelu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cinek78 124 Napisano Kwiecień 26, 2021 Jeżeli foto z akcji jest real , to OEM łożysko jest inne... Ale może to być tylko kwestia grafiki aukcji. junak - zapomniałem dopisać , że w sztukach które do mnie trafiły... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano Kwiecień 26, 2021 12 godzin temu, junak napisał: Tu pozwolę sobie nie zgodzić się z Cinek78, w 2012 była wada w Multistradach i padały łożyska. Moja sztuka zakupiona przeze mnie jako nowa, serwisowana, poziom oleju zawsze ok, wymieniany na czas lub wcześniej niż trzeba, motocykl bezwypadkowy i padło łożysko. Swojego czasu na Mobile.de było "kilka" sztuk Multi 2012-2013 (tam liczy się data rejestracji) w atrakcyjnych cenach a w opisie info o padniętym łożysku także coś w tym jest moim zdaniem. Pozdrawiam A co w takim razie serwis na to? Dali Ci jakieś poprawione lub inne łożysko? Jak się do tego odnieśli? W modelach po 2013r. Sa obydwa łożyska wałeczkowe. Wiec może założyć rozwiązanie z nowszego modelu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano Kwiecień 26, 2021 A może by zastosować takie łożysko? Jest o wiele wytrzymalsze niż to kulowe skośne. https://allegro.pl/oferta/lozysko-walcowe-nj-207-ecp-c3-skf-35x72x17-8504623813 W oryginale wystepuje takie jak na zdjęciu : Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cinek78 124 Napisano Kwiecień 26, 2021 wczesne stadium usterki.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
junak 7 Napisano Kwiecień 26, 2021 To i ja swoje do kolekcji wrzucę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano Kwiecień 30, 2021 Diagnoza Cinka się potwierdziła. Wał pękł. Silnik do wymiany. Czy posiada ktoś silnik na sprzedaż? 2010-2015? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BialyByk 2 Napisano Maj 4, 2021 kumpel ma do mts 10-12. Wał , karter i skrzynie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano Maj 4, 2021 Jade jutro oglądać cały silnik z osprzetem. Bo oprócz karterów wału i skrzyni potrzebuje magneto uzwojenie i dekiel alternatora. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach