Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Marass1991

Olej do Ducati 800SS '04

Polecane posty

Witam wszystkim. Mam taki problem, posiadam Ducati 800SS i.e chłodzenie silnika olejem i chciałbym zapytać czy jest jakaś różnica w oleju między, silnikiem chłodzony powietrzem lub cieczą(płynem) a olejowym chłodzem. Chcę kupić Repsola 10W-40 mam 40tyś przebiegu. Dziękuję za pomoc z góry :)

Lejesz olej o takich parametrach jaki jest przewidziany przez producenta czyli w Twoim przypadku wg katalogu pokazuje 10W40. Tylko miej na uwadze że 10W40 występuje jako syntetyk i półsyntetyk nawet od jednego producenta. Oczywiście bierz syntetyk z powodu lepszych parametrów. 

Rozumiem shella z tego co widzę i słyszę to nie bardzo ludzie polecają, no i dochodzi do tego że to pół syntetyk jest chyba bardziej mieszany z innymi niż syntetyk, nie wiem jaki był wlany przez poprzedniego właściciela i czy to nie sprawi jakiegoś większego problemu? Na oku mam właśnie Repsol 10W-40 syntetyk i te nieszczęsne chłodzenie olejem. Nie powienien być w takim przypadku troszkę rzadszy olej?

A co cie obchodzi co wlał poprzedni właściciel ? Robisz płukankę i tyle. A po drugie ile oleju zostaje po spuszczeniu ? W porywach 100 ml łącznie z zakamarkami w misie i to co przylepiło się do ścianek, co przy łącznej objętości 3,4 l daje niewielki procent. Co do marki jest to w sumie obojętne, ma spełniać normy producenta i być z oryginalnego źródła. Dla Twojego silnika producent przewidział olej 10W40 w specyfikacji SF/SG lub wyżej. A jeśli 10W40 jest zbyt lepki, dla mnie możesz nalać tłustej wody po parówkach czyli 0W20.

Fun fact:  Jedną z głównych funkcji oleju prócz smarowania jest chłodzenie silnika.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.