Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Madi

Monsterek gaśnie podczas jazdy

Polecane posty

dla przypomnienia... Monsterek ma roczek. 4 tys przebiegu. Przegląd OK.

Pierwszy raz motocykl mi zgasł jak zjeżdżałam z góry...Zredukowałam do dwójki, zaczęłam zwalniać. zgasł i przyblokowało koło. Wcisnęłam sprzęgło i podczas gdy on się toczył próbowałam odpalić. Odpalił i zgasł ponownie. Po drugiej próbie odpalił i pojechał. Zgoniłam to na fakt, że nie był zbyt rozgrzany (zaledwie dwie kreseczki na skali). Długo nic nie szwankowało. Drugi raz zgasł kiedy na drugim biegu zwalniałam przy wjeżdżaniu na tory... też nizbyt fajna niespodzianka. Uznałam, że jedna kreska na skali temp wyjaśnia wszystko. (w obu przypadkach nie miałam otwartego podbicia gazu/ssania)

Ale trzeci raz już był zaskoczeniem. Po godzinnej wyprawie, na skali ciepła 5 kreseczek, dojechałam do ronda, zatrzymałam się... na jedynce, wciśnięte sprzęgło a on nagle zgasł. Nie był to wynik odpuszczenia sprzęgła bo by szarpnął na biegu.

Sprawdziłam mu obroty. Trzyma 1200-1250. Jedżę dużo więc można to uznać za sporadyczne przypadki.. Tylko dlaczego to w ogóle się mogło stać??

Proponuję na początek sprawdzić dokręcenie klem akumulatora. Nie jest to łatwe i przyjemne jak w starszych modelach, bo trzeba zwalić zbiornik. Już dwa razy przerabiałem taki temat, że puściły klemy i moto przygasało bez ostrzeżenia. Albo ktoś nieumiejętnie je dokręcił albo nie wiem o co kaman. Ja profilaktycznie skręcam w 696tkach klemy na drobinkę kleju anaerobowego.

POzdro

ogromnie! Jutro się za to zabiorę...

to była przyczyna! Już klemy są OK.

Przy okazji... zamontowałam podgrzewane manetki Daytony Sporty.. Rewelacja!!!!

Cieszę się, że mogłem pomóc. Polecam się. A tak na marginesie - mam w sprzedaży fajne grzane manetki z R&G Racing, cena jak dla Desmomaniaxów 140zł http://www.rg-racing.com/browseType/Gen ... 0122C.aspx

Ale chętnie bym to komuś zamontował "po kosztach" co by przetestować jakość itp. więc kto pierwszy ten będzie miał brabie nie pomarźnięte :-)

Takie manetki to dobra inwestycja. zupełnie inna jazda kiedy w łapki grzeje. Jak ktoś nie ma siły woli zakończyć sezonu to polecam.. Tylko jedna rzecz... Ja już wiem więc piszę, żeby uprzedzić: w japończyka manetka jest po prostu założona na kierownicę i tyle. W Ducati Monsterku - a może i nie tylko - manetka jest niejako zaczepiona na takiej kryzie, która znajduje sie pomiędzy rollgazem a kostką ze starterem. Żeby dopasować manetki przeznacozne dla jpońców trzeba zeszlifować tę kryzę bo inaczej to wygląda mało estetycznie... Tylko potem raczej oryginalne manetki - jeśli ktoś będzie chciał je na powrót założyć - nie będą za bardzo pasować. Ja nie będę ich demontować bo mam wyłącznik podgrzewania. I same manetki są estetyczne. nieco grubsze ale nie przeszkadza to w jeździe.

- po raz kolejny pomoglismy siobie nawzajem - zaj... to mnie nakreca! Trzymajcie sie ludzie! ;-]

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.