Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
xxtreme

Tor Almeria

Polecane posty

Mowilem, ze sie wybiore do Almerii wiec po super wyjezdzie troche to opisze. Moze ktos z was sie skusi, kiedys. Nie jestem pewny czy w dobrym dziale ale typowego o track day-ach nie ma......jezeli zle to niech jakis mod to przeniesie.

A wiec tak :D

Dzien 1.

Dotarlem do hotelu ktory znajdowal sie nad morzem i jakies 30-40 minut jazdy od toru. Hotelik niezly i jedzenie super.

post-365-1366036079,5112_thumb.jpg

Organizator sie postaral. Wieczorny browarek i do lozka by byc gotowym na rano.

post-365-1366036072,8628_thumb.jpg

post-365-1366036081,9439_thumb.jpg

8.30am odbieram sprzeta i klamoty. Motocykl byl dobrze zarapowany wiec obylo sie bez jakichkolwiek uszkodzen. Standartowy podzial na 3 grupy do poludnia, po lunchu OPL, pogadanka i jedziemy. Tor Almeria przypominal mi troche Donnington, nie za szeroki jak np.Catalunya czy Silverstone ale nie waski tez. Duzo zakretow w tym kilka slepych na gorkach co mnie najbardziej stresowaly. Tor lepszy dla 600-tek niz tysiacow IMO. Ale coz trzeba bylo jezdzic. A na prostej dzieki dobranym przelozeniom osiagalem 170mil/h. Lepiej niz na Silver. No ale tam nie mialem jeszcze takich zebatek. Na poczatku nie wiedzialem gdzie jestem, gdzie sa zakrety, jakich lini uzywac. Ale z czasem jakos szlo.

post-365-1366036077,1707_thumb.jpg

post-365-1366036086,821_thumb.jpg

Z pierwszych okrazen 2.08min. pod koniec dnia osiagnalem 2.03min. Kolesie w najszybszej grupie jezdzili po 1.55min. wiec moim zalozeniem bylo zejscie ponizej 2 minut. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Zalozylem nowe opony Dunlop D211 NTec slick i przez pierwsza sesje musialem jezdzic ostroznie do czasu kiedy sie nie rozdziewiczyly. Potem to tylko ogien I opony trzymaly jak szalone. Jedne z najlepszych opon na jakich jezdzilem. Polecam na tor, Cisnienie tyl 1.4 bara hot.

post-365-1366036069,0126_thumb.jpg

post-365-1366036072,1886_thumb.jpg

Pogoda byla super. Ponad 25 stopni. Ludzi nie wiele. 25-30 na grupe. TD byl prywatny organizowany przez FE wiec sami ludzie z wyspy oprocz 2 kolesi na skuterach i 2 hiszpanow na innych sprzetach. Poznalem sie z 4 kolesiami i jako, ze bylem jedynym polakiem przygarneli mnie do siebie :lol: i smigalismy, imprezowalismy razem.

post-365-1366036084,4237_thumb.jpg

Byly tylko 2 male wypadki. Jeden moto nie nadawal sie do dalszej jazdy z powodu uszkodzen, drugi zostal posklejany tasma i jezdzil dalej. Kierowcy ok. Acha….i jeden pozar motocykla.

post-365-1366036074,5178_thumb.jpg

Dzien 2.

Po obeznaniu sie z torem drugi dzien byl poswiecony doskonaleniu techniki jazdy. Poniewaz nigdy nikt mnie nie uczyl jak jezdzic i nie tlumaczyl na co zwracac uwage (uzywalem wiadomosci zaczerpnietych z ksiazek) wiec caly dzien jezdzilem pod okiem instruktora/profesionalnego racera Adriana Coates.

post-365-1366036091,7944_thumb.jpg post-365-1366036098,2206_thumb.jpg

Naprawde nie wiedzialem, ze tak duzo mozna wyczytac z toru. Te wszystkie punkty w ktorych nalezy hamowac, skrecac i przyspieszac. Myslalem, ze tego nie zapamietam. Jadac za nim pokazal wlasciwy tor jazdy, potem zmiana i ja na przodzie by pokazac jak zle jezdze. Zjazd do boxow i tlumaczenie, korekty, itp. Podczas przerwy na pustym torze pojechalismy samochodem i wtedy pokazal dokladnie wszystkie punkty referencyjne. Dopiero teraz przy wolnej jezdzie bylo widac ‘’ukryte’’ znaki/punkty na torze. Po lunchu dalej jazda. Dzieki w/w informacjom moj tor jazdy byl idealny (tak mi powiedzial Adrian). Oczywiscie zdazalo sie wyjechanie poza perfekcyjny tor ale z okrazenie na okrazenie bylo coraz lepiej. Po dzisiejszej szkole moj czas polepszyl sie do 2.02min. bez wiekszego wysilku. Na koniec dnia tor jazdy byl opanowany. Teraz tylko budowa pewnosci siebie i zwiekszanie predkosci, szczegolnie na tych ‘’slepych gorkach’’. Zobaczymy co przyniesie nastepny dzien……..

post-365-1366036068,6865_thumb.jpg

Dzien 3.

Z rana instruktor zaproponowal przeniesienie do fast group. Troche sie obawialem…. Wyjechalem ostatni by nikogo nie zatrzymywac. I naprawde lepiej nie moglem trafic. Nie bylo ruchu na torze. Nikogo nie musialem wyprzedzac a i mnie wyprzedzilo moze 2-3 szybkich kolesi. Tor pusty, ze dokladnie mozna bylo jechac po wyznaczonych liniach. Super. Rekord swoj pobilem i uzyskalem 2.00min. Po lunchu byl jak codziennie OPL. Z moimi wspolgarazowiczami pojechalismy razem by sie troche poganiac. Niezla zabawa byla jak zrobily sie male zawody miedzy nami. Ale wszystko bezpiecznie.

Dziszejszego dnia nie odpuszczalem i zjechalem ostatni z toru bedac na nim 30min. ostro jadac az do ukazania sie check flag. W koncu sie za cos placilo.

post-365-1366036072,5295_thumb.jpg

3 dzien pokazal jak dobrze byc na nowo poznanym torze kilka dni. Jak przychodza postepy i czasy przejazdow sie zmniejszaja. Tylko bylem juz niezle wykonczony a pozostal jeszcze jeden dzionek jazdy.

Acha…opony tez juz powoli maja dosyc ale mialem nadzieje, ze jeszcze jaedn dzien wytrzymaja.

Dzien 4.

Dalej jechalem w 3 grupie, zajebiscie bylo jak przedtem. Tam tylko moglem pokonac limit 2 minut. Na OPL byl za duzy ruch, za duzo ludkow do wyprzedzenia i tylu kombinatorow wybierajacych najprzedziwniejsze tory jazdy, ze az sam nie wierzylem. OPL jest naprawde niebezpieczny.

Tak sobie jezdzac w ktoryms momencie myslalem, ze nie zauwazylem check flag bo nikogo przedemna ani za mna nie bylo. Oczywiscie czas sie poprawil i moj nowy record to 1.58 min. Zalozony plan zejscia ponizej 2 minut zostal wykonany.

post-365-1366036098,9223_thumb.jpg

Oponki ledwo juz trzymaly i na ktoryms z zakretow zlapalem spory uslizg tylnego kola. Moja pewnosc siebie drastycznie zmalala i postanowilem zakonczyc jazde. Sesja sie zakonczyla jadac na ‘’pol gwizdka’’ a ostatnia sobie odpuscilem. Szkoda bylo ryzykowac. W sumie nic nie stracilem bo na ostatniej sesji wydazyl sie ostry wypadek i jazdy sie zakonczyly. Kolesie wyladowali w szpitalu. Dokladnie nie wiem co z nimi ale jeden mial wstrzas mozgu.

post-365-1366036093,9283_thumb.jpg

Zaczelo sie pakowanie bagazy i sprzetow. Wspolczuje chlopakom z FE by to wszystko zaladowac. No ale za to im placa.

post-365-1366036089,5044_thumb.jpg

Ogolnie, warto bylo, piekna pogoda, tor niezly, mila atmosfera, warto bylo wykupic lekcje i trenowac pod okiem doswiadczonego instruktora. Technika sie poprawila, czytanie znakow na torze tez. Jazda byla mniej stresowa, mniej meczaca i napewno bezpieczniejsza.

Zadowolony jestem i napewno w przyszlym roku na podobny TD sie wybiore. Tym razem z dwoma kompletami opon.

Oczywiscie z powodu pylu wulkanicznego lot powrotny do UK zostal odwolany (tanie linie, kurne) ale udalo sie poleciec innymi liniami do Manchesteru i pociagiem do domu.

Mam nadzieje, ze nie zanudzilem ;)

Ps. Ktos sie kiedys pytal jaka bedzie roznica miedzy zmodyfikowana a standartowa 1098s. Koles byl na 1198s z full race systemem. Na prostej go wyprzedzalem ale nie pytalem sie jakie mial przelozenia. Moje byly dobrze dobrane do tego toru.

Pozdrawiam

Remi

post-365-1366036095,915_thumb.jpg

post-365-1366036098,6043_thumb.jpg

Remi, REMI :!: ........pomilczę chwile.......drogi kuzynie

Na pierwszym zdjaciu dostrzegłem,ze farba na balkonie odchodzi i mało kobiet wokół. bardzo sie ciesze, ze Nam to opowiadasz bo u nas od dłuzszego czasu Pan Bóg myje drogi ( troche jakby sie uparł żeby były czyste jak tor), i Panowie lepia drogi ( czy zalepia to inna bajka) więc ogólnie nie jezdzimy, przeciez połowa maja dopiero.....czasu a czasu. Widać ,drogi będziemy mieli chyba lepsze niz ten tor, który raczyłeś opisać i 25 stopni. nie musze Ci mówić, że u nas superowe wilgotne w porywach 12,4 stopnia.....

jeszcze raz bardzo, bardzo Cie dziękuje za opis, to swiat o którym wielu z nas marzy, ale co tam jak raj mamy tu we tej jednostajnej ulewie.....ale reszta tych moto brzydka!!!

napisz proszę czy instruktor zwracał ci uwage na technike jazdy, jazdy motocyklem.....

Remi ja tam sie cieszę szczęściem innych :D

także sukcesów i zejscia za rok poniżej 1,55

takie opisy syper sie czyta i pomarzyc można

pozdrawiam

Siedzę .czytam i tak się zamarzyłem ze mi ślina z kącika zaczęła kapać ;) Świetny reportaż , może będe mógł kiedyś pojeżdzić pod twoim okiem :) .Czterdziecha prawie na karku a mi sie marzy na kolano - ale nie umre póki sie nie nauczę . Dzięki za miłą lektórę i więceej więceeej

Nic nie mowcie o pogodzie :lol:

Jak wysiadalem z samolotu w UK to szukalem jakis cieplych ubran, ktorych oczywiscie nie mialem. Tak, tak....u nas tez 10 stopni i deszcz.

Co do istruktora, to naprawde pomoglo. W lewo nie mam problemow jak to europejczyk :lol: gorzej z prawa strona i na to mi zwracal uwage. Ale niestety nie wiem czy cos poradze z tym bo po wielu wypadkach moja prawa polowa nie jest taka sprawna jak ta lewa ;) Zwracal uwage na na polozenie stop, barkow, kolan, tylka itp. W sumie wszystko to co mialo mi pomoc w swobodnym i szybszym jezdzeniu. Wyjasnial jakie sa roznice we wlasciwych torach dla 600-tek i litrowych sprzetow, plynnosci ruchow manetka i dzwigni hamulca itp, itd.

Ps. Mysle, ze moze kogos z was skusze na taki wypad. Zamiast jechac z rodzina na wakacje tylko na plaze moze ktos spakuje po kryjomu motocykl i sie niespodziewanie urwie na tor :D

Jakby co to pomoge w zalatwianiu formalnosci.

"kochanie, na naszą pierwszą rocznicę ślubu ja jadę z kolegami na tor, a Ty..... hmmmmm masz spotkanie z adwokatem i skłądasz pozew rozwodowy. ale spoko xxtreme obiecał załatwić formalności :D"

Ducati Riding Experience mam w rocznice slubu wiec w ty,m roku zbastuje

Nie wierze, ze tak zle z tymi waszymi polowami.

Ja przewaznie mowie, ze jedziemy na wczasy/wycieczke a potem jak juz wszystko zaplacone mowie, ze przy okazji polatam troche po torze. Na ten czas kiedy zajmuje sie swoim hobby ona lata po sklepach, plazach i gdziekolwiek tam. Chociaz ostatnim razem byla ze mna w pierwszy dzien i ostatni dzielnie mi pomagajac i robiac fotki ;)

Ja absolutnie nie narzekam , mam najwspanialszą kobietę pod słońcem . Budżet zaplanowany ,W tym roku TT :shock: lata marzeń w końcu staną się rzeczywistością ,szczypałem sie jeszcze czy wypada z rodzinnego uszczknąć a ONA sama mnie wypycha bo wie ile to dla mnie znaczy - ależ ona jest :twisted: ;) Trzymajcie tylko kciuki żeby jakiemus wulkanowi nie odpieprzyło

Szczerze Ci zazdroszczę :D

Miałeś ze sobą fotografa czy co ? Super niektóre fotki!

No i Dukat wyglądał rzeczywiście najlepiej na tle towarzystwa :lol:

Jak masz jeszcze coś do opowiedzenia (z historii torowych)-a wspominałeś wcześniej ,że masz; to wal śmiało , miłośników dobrej lektury tu znajdziesz na pęczki ;) Pozdrowionka

xxtreme fajnie ze piszesz. Jesteś naszym oknem na świat. Bo to co w świecie jest czymś normalnym jak np wypad na tor to tu brzmi to jak egzotyczne fantazje.

P.S. Ja jestem starym kawalerem wiec sie o zgode nikogo nie musze pytać i z chęcia sie na takie coś pisze. Moze zabiore sie z chłopakami z na Ducati expiriens. Jak na razie nie byłem nawet na torze Poznań.

Jakitaki jak dobrze pójdzie to tez w tym roku bede na TT tyle ze ja jade w siodle. Musimy sie jakoś spiknąc.

Saluti racerzy

Nie wierze, ze tak zle z tymi waszymi polowami.

Ja przewaznie mowie, ze jedziemy na wczasy/wycieczke a potem jak juz wszystko zaplacone mowie, ze przy okazji polatam troche po torze. Na ten czas kiedy zajmuje sie swoim hobby ona lata po sklepach, plazach i gdziekolwiek tam. Chociaz ostatnim razem byla ze mna w pierwszy dzien i ostatni dzielnie mi pomagajac i robiac fotki ;)

z samą jazdą na moto nie jest źle, z zakupem też nie było problemu, kombi kupiła mi niedoszła jeszcze wtedy żona, więc nie narzekam.

Ale Agnieszka i ja mamy zupełnie inne priorytety

co z tego że brakuje listew wokół blatu w kuchni, skoro w anglii była fajna szybka do moto do kupienia :D

wymienic drzwi wejsciowe?? kurde kobieto trzeba naped w dukacie wymienic i opony

po co mi druga szafa jak w tej sie mieszczę, ubrań mi wystarczy, a u musiela leży masa fajnej rizomy :D

tak to mniej wiecej wyglada

no ale gdyby nie moje kochanie, to mieszkałbym w pustych 4 scianach, tylko z TV konsolą i sprzetem grającym. AAA i sprawnym telefonem coby mozna bylo sniadanie/obiad/kolacje zamowic

Pozazdrościć xxtreme, zajebisty wyjazd i fajnie opisany.

Jeszcze powiedz jaki to był koszt mniej więcej dla Ciebie z GB?

Gdyby się tu zarabiało jak w europie to napewno człowiek by sobie pozwolił, a tak to pomarzyć dobra rzecz :x

Jakitaki jak dobrze pójdzie to tez w tym roku bede na TT tyle ze ja jade w siodle. Musimy sie jakoś spiknąc.

Saluti racerzy

Jedziesz motorkiem z polski ? Ja miałem taki plan ale maszyny na przyczepce pod holenderską granicę , tam zrzucic u kumpla siostry i dalej rumakiem - moze za rok ,pomysł powstał jak już zamówiłem bileciki lotnicze

.....a jeszcze jedno do właściciela tematu. Jaki jest rekord toru i jaki był najlepszy czas jak Ty jeżdziłeś kogoś z Twojej zmiany.....???

Rekord z tego co slyszalem jest 1.37 min

Jednemu kolesiowi mierzylismy i naprawde bylo widac, ze jedzie szybko robil 1.49 min. Ale czy to byl jego najlepszy to nie wiem.

Wiec wiele mi nauki zostalo..... a tak w ogole to jestem juz za stary na bicie rekordow :lol:

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.