franek 0 Napisano Lipiec 13, 2010 Sorry za spam :oops: , ale nie ogarniam tematu a pilnie muszę coś kupić. Otóż- starsza robi remont i przy okazji zmienia szklane oko. Wybór padł na plaskacza LCD do 2.500pln 40" w górę. Na moje nieszczęście :D poprosiła mnie o pomoc w ogarnięciu tematu. A ja oczywiście nie wiem, co wybrać - modeli jest w chooooooj, recenzji w necie jeszcze więcej i ogólnie po przeczytaniu tego, czuję się jak po czytaniu postów Franza czyli :crazy: :crazy: :crazy: :crazy: :crazy: . Może macie jakieś doświadczenia z własnej autopsji :D - chętnie poczytam. Aha- tv tylko do oglądania kablówki i filmów dvd, pokój słoneczny, odległość ok.3,5-4 metry. P.S. Żeby nie było, że totalnie nie w temacie dodam, że namówię starszą do obejrzenia wyścigów MotoGP i SBK. A potem spytam, czy dobrze widać motocykle Ducati? -Nie, nie te co wygrały, mamo- pomyliłaś z lokalną TV Lublin i transmisją z toru :crazy: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lkrencik 0 Napisano Lipiec 13, 2010 bierz samsunga Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gorzko 10 Napisano Lipiec 13, 2010 Ja bym wybrał telwizor panasonic, moim zdaniem jakoś obrazu o wiele lepsza niż w samsungu, a jak już się da dorwać plazme to wogóle wypas. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gajos 0 Napisano Lipiec 13, 2010 Kiedy kupowalem tv dla siebie (bedzie juz jakies 3 lata) to najlepszym wyborem z LCD (nie w kosmicznych pieniadzach) byl Sharp. Jesli o plazme chodzi - Pioneer. I w porownaniu z Pioneerem plazma Panasonic wypadala bardzo blado. Jesli mama nie jest wideofilem, to chyba faktycznie Samsung. Dobre pieniadze a i jakosc nienajgorsza. Pamietaj tez ze w zasadzie nie warto nawet chodzic po sklepach i ogladac jak tv gra, bo zawsze albo puszczaja specjalnie przygotowany cukierkowy obraz HD albo wala sygnal tv z rozdzielacza na 300 pudel... Co do wielkosci - ja mam 50 cali, siedze 1.5-4 metry od tv i nie zamienilbym na mniejszy :-) Acha - szyja nie boli przy ogladaniu ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
franek 0 Napisano Lipiec 13, 2010 Samsung- czytałem, ludzie chwalą.. Co do plazmy- pokój słoneczny (mama hoduje krzaki :lol:) - więc odpada. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gajos 0 Napisano Lipiec 13, 2010 Co kto lubi. Za dnia tez gapie sie w tv jak czas pozwala. Przede wszystkim jesli nie wprowadza jakiejs nowej technologi a przyjdzie mi zmienic tv to tez bedzie to plazma. Tak w ogole jest Olsztynie taki sklep... mam - http://audiovideo.com.pl/ Ja zrobilem tak: wybralem 3 najbardziej interesujace mnie telewizory, umowilem sie na wizyte u mnie w domu. Rach-ciach, podlaczalismy kazdy po kolei, przepinalismy, ustawialismy - kazdy jeden obejrzelismy. Co NAJWAZNIEJSZE - w miejscu gdzie tv faktycznie bedzie stalo i na sygnale jakim faktycznie dysponuje. Impreza ta kosztowala mnie +200zl do ceny tv. Gdybym jednak nie zdecydowal sie na zaden - koszt imprezy 400zl. Tak przynajmniej kosztowalo to ~3 lata temu. I nie ma pozniej "a bo w sklepie tak ladnie gralo i mowili ze bedzie dobrze!" ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Franz 0 Napisano Lipiec 13, 2010 jak tv to tylko Ducati! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano Lipiec 13, 2010 Nie mam za duzego doswiadczenia ale z opini i rekomendacji specjalistow slyszalem ze firma SHARP robi najlepsze matryce.... rozejżyj się w tym temacie... warto również zwrócić uwagę na rozdzilczość obrazu. Spotkałem się i wiem o tym, żę w sklepach sprzedawcy często specjalnie wciskają kit, że matryca ma rozdzilczosc HD, a tak naprawde jest w rozdzielsci WXGA. Jeśli wybierzesz plazmę, sprawdz pobór prądu, to rozwiazanie daje lepszą jakość obrazu niestety kosztem poboru energi. Obraz w plaźmie jest bardziej nasycony niż w LCD co w efekcie wpływa na bardziej realistyczne oddanie scen. Jak coś mi się jescze nasunie to dopiszę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TomTom 2 Napisano Lipiec 14, 2010 Plazmy niedlugo wycofaja z uzytku, sa juz tiviki LCD przewyzszajace plazme jakoscia a porownywalne w cenie! Przy LCD jedna z wazniejszych spraw jest kontrast. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rafi-r 0 Napisano Lipiec 14, 2010 Sharp i Samsung robią matryce dla innych firm z tym że dla siebie zostawiają te najlepsze :-) Sharp jest też najbardziej energooszczędny. Do listy należy dopisać Panasonica. Zapomnij o Sony. Pioneer niestety nie robi już plazm, a faktycznie były to najlepsze plazmy na rynku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gajos 0 Napisano Lipiec 14, 2010 @TomekU Plazmy jesli zostana wycofane, to raczej z produkcji a nie z uzytku ;-) I to tez raczej nie ze wzgledow na technologie a ekologie (rzekomo wieksze zuzycie pradu). Jesli chodzi o zuzycie pradu to swego czasu znalazlem testy przeprowadzone przez kogos niezrzeszonego/'amatora' i okazuje sie ze srednie zuzycie pradu dla LCD i plazmy wyglada bardzo podobnie. LCD swieci (tak jest - po prostu swieci) caly czas na calym obszarze ekranu, plazma nie. Wlasnie to swiecenie zdecydowalo o moim wyborze plazmy. Na eurosporcie pokazywali wlasnie szermierke. W tle za torem bylo czarne tlo. To znaczy wg. LCD to bylo czarne tlo, w plazmie bylo widac ze to jakas zaslona z ciemno-granatowego lub czarnego materialu, widac bylo jak sie material uklada. I pod tym wzgledem LCD nie dorowna plazmie. Oczywiscie to tylko moja subiektywna ocena (mojej zony tez ;-)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa 0 Napisano Lipiec 14, 2010 Franek, zwróć uwagę przy wyborze, żeby odbiornik spełniał normy MPEG2 i MPEG 4. OD 2012 zaczynamy przechodzić w Polsce z nadawania analogowego na cyfrowe, te standardy bedą niezbędne do odbioru sygnału, w przeciwnym razie trzeba bedzie dokupić tuner. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gajos 0 Napisano Lipiec 14, 2010 Nie to zebym sie czepial... ale MPEG2/4 to nie normy a standardy ;-) No i tym nie zawracalbym sobie glowy. Byle tuner cyfrowy i juz (aczkolwiek moj tv ma analogowy i tez daje rade ;-)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tatran 0 Napisano Lipiec 14, 2010 Raczej DVB-T ;-) czyli tuner cyfrowego sygnału naziemnego. Ale to tylko wtedy, jak TV nie będzie wykorzystywany z platformami typu polshit, syfra, tv trwam itd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa 0 Napisano Lipiec 14, 2010 Nie to zebym sie czepial... ale MPEG2/4 to nie normy a standardy ;-) No i tym nie zawracalbym sobie glowy. Byle tuner cyfrowy i juz (aczkolwiek moj tv ma analogowy i tez daje rade ;-)) no tak, masz rację :oops: :D standardy, oczywiście... tyle, że jak odbiornik spełnia te standardy, to odpada kłopot z zakupem tunera i kasa na niego (dzis mówi się o ok. 250 zł). No i nie wiadomo, jaka byłaby jakośc obrazu z tunerem. A będzie konieczny bo max. od 2015 sybnału analogowego nie będzie już wcale. :twisted: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano Lipiec 14, 2010 Franek, zwróć uwagę przy wyborze, żeby odbiornik spełniał normy MPEG2 i MPEG 4. OD 2012 zaczynamy przechodzić w Polsce z nadawania analogowego na cyfrowe, te standardy bedą niezbędne do odbioru sygnału, w przeciwnym razie trzeba bedzie dokupić tuner. Normy? cos ci sie pokręciło... to są standardy kodowania obrazu cyfrowego. Którko mówiąc wydaję mi się, że masz na myśli dekoder. Tak zwane telewizory Full HD posiadają takową. Przystawka według mnie ma wiecej zastosowań, róznica w cenie pewnie będzie podobna ok 500-1000pln. Pewne przystawki są na linuxie i przy odpowiedniej konfiguracji mozna ogladac duzo ciekawych rzeczy i to za darmo oczywiscie lamiac prawo :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Franz 0 Napisano Lipiec 14, 2010 nie słuchaj ich. Żeby fajny był, ładnie wygladał, jakies czaderskie podswietlanie, jakas flaga delikatna włoska, jakis nie widoczny ale jednak widoczny love Duca. Ładny ma byc a nie jakies tam 33fgsy i VHF RT3 :roll: :roll: :roll: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
franek 0 Napisano Lipiec 14, 2010 Szczęśliwym wybrańcem został Samsung LE 40B620. Nie wiedziałem, że wybór telewizora to droga porównywalna do śliskiej italiańskiej promenady. Z tą różnicą, że nie zwiedza się setny raz portu jachtowego a forum hdtv, video itp. Kawałek plastiku na ścianie, kto by pomyślał... :crazy: :crazy: :crazy: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach