Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Ronnie

Wybór napędu i rozmiar opony

Polecane posty

Witam,

Pytanie o napęd i tylną oponę. Obecnie w moim Monsterze 800ie mam założone wymiary oryginalne:

- napęd 520, 15x42, ogniw: 102 

- opona na tyle: 160/60

1. Zastanawiam się nad zakupem łańcucha z tylną zębatką 43 lub większą. Celem jest poprawienie elastyczności przy jeździe w korkach + zminimalizowanie efektu szarpania łańcuchem. Jaka zmiana zębatek-napędu będzie w ogóle odczuwalna? 

2. Czy zmiana tylnej opony na większą (np. 170 lub 180) podejdzie na oryginalną felgę? 

3. http://allegro.pl/lancuch-did-520-zvmx-102-ducati-monster-dark-600-i4285449560.html - czy DID to "uznana" marka? 

Pozdr

M.

Zmiana tylnej zębatki na większą nie poprawi elastyczności silnika tylko skróci przełożenie - lepsze przyspieszenie kosztem prędkości maksymalnej. Poza tym będziesz musiał dać dłuższy łańcuch 104 o. (niestandardowy - większy koszt) Jeśli chcesz elastyczne V2 kup moto typu czoper/kruzer - ze stosunkowo dużym skokiem tłoka. A jadąc na ducati musisz mieć po prostu wyższe obroty: 3,5- 4 tys.

DID to porządna firma. Wyjaśnij mi po co Ci szersza opona ?

KGr    1

pablo70 pisze prawde, ale zmieniajac przelozenie uzyskasz to czego potrzebujesz.

Ja, zeby nie wymieniac lancucha, zmienilem zebatke zdawcza - z 15T na 14T - efekty sa dwa:

1. przelozenia sa krotsze (zwlaszcza pierwszy bieg taki troche przeszkadza jak chcesz dynamicznie ruszyc)

2. podwyzszenie obrotow przy jakiejs zadanej predkosci - w efekcie szybciej "uciekasz" z obszaru ktory szarpie/jestes w stanie wolniej jechac bez szarpania

silnik przez to ze latwiej mu zakrecic kolem ma tez troche wiecej "pary", wiec szarpanie tez konczy sie przy troche nizszych obrotach niz wczesniej.

wiec tak, uzyskasz moto ktore lepiej radzi sobie w miescie, kosztem jednak pewnej nerwowosci gazu na niskich biegach.

Zmiana tylnej zębatki na większą nie poprawi elastyczności silnika tylko skróci przełożenie - lepsze przyspieszenie kosztem prędkości maksymalnej. 

Ok. Akceptuje przyśpieszenie kosztem max speed.

. Wyjaśnij mi po co Ci szersza opona ?

1. Zwiększę przyczepność? 2. Efekt wizualny.

pablo70 pisze prawde, ale zmieniajac przelozenie uzyskasz to czego potrzebujesz.

Ja, zeby nie wymieniac lancucha, zmienilem zebatke zdawcza - z 15T na 14T - efekty sa dwa:

1. przelozenia sa krotsze (zwlaszcza pierwszy bieg taki troche przeszkadza jak chcesz dynamicznie ruszyc)

2. podwyzszenie obrotow przy jakiejs zadanej predkosci - w efekcie szybciej "uciekasz" z obszaru ktory szarpie/jestes w stanie wolniej jechac bez szarpania

Wolałbym właśnie nie skracać dodatkowo przełożeń (szczególnie "jedynki"), ale coś za coś....

wiec tak, uzyskasz moto ktore lepiej radzi sobie w miescie, kosztem jednak pewnej nerwowosci gazu na niskich biegach.

Masz tu na myśli, że stanie się trochę łagodniejszy?  

No i istotne pytanie w ogóle: czy takie zmiany w jakiś negatywny sposób wpływają na sam silnik, wały, skrzynię biegów? Czy raczej tak delikatne zmiany, nie mają specjalnie wpływu.

KGr    1

"Zwiekszenie przyczepnosci" - naucz sie najpierw porzadnie wykorzystac ta, ktora masz :) (zeby nie bylo ze cwaniakuje - ja tego zrobic nie potrafie :)) A szersza opona z tylu POGORSZY ci zwrotnosc motocykla. Miedzy 160 a 180 roznica jest conajmniej wyczuwalna.

"moto stanie sie troche lagodniejszy" -Nie, moto nie stanie sie lagodniejszy :) Wrecz przeciwnie. To troche tak jak jazda autem na 1 a na 2 biegu. Jedynka jest bardziej czula i trudniej jechac lagodnie i plynnie niz na 2ce. Zmieniajac przelozenie na "dynamiczniejsze" przesuwasz moto w strone charekteru 1 biegu, a nie 2 giego. To o ten typ "wrazliwosci" i "nerwowosci" chodzi. Delikatniejsze ruchy manetka powoduja wieksza reakcje ze strony motocykla. Im wieksza roznice wprowadzisz w zebatkach, tym bardziej bedzie to odczuwalne. Mozesz samymi zebatkami zrobic tak ze motocykl bedzie ci na 3cim biegu z gazu na kolo szedl, ale po co? 

Zeby nie bylo ze strasze albo zniechecam. Mi zrzucenie jednego zabka z przodu w moto sie podoba i tak, zrobilbym to jeszcze raz. Ale znam ludzi, ktorzy szybko wracali do oryginalnej konfiguracji.

Ah no i rosnie zuzycie paliwa :) ten 1 zabek z przodu dal mi jakies 0,3 litra na trasie wiecej (nie umiem juz zejsc ponizej 4l/100).

Nie, rozsadne zmiany zebatki maja tylko wplyw na trwalosc lancucha.

Zwiekszenie zebatki tylnej albo zmniejszenie przedniej to wlasnie skrocenie przelozenia. Z tego skrocenia wlasnie bierze sie zmiana w rpm'ach, przyspieszeniu i vmax :)

Edytowano przez KGr

Ronnie - napisz może jak długo masz tego Il Monstro, co miałeś wcześniej, od jakich obrotów silnika szarpie łańcuchem a kiedy praca staje się już gładka ? I tak na marginesie - ile Ty masz lat ?

Ah no i rosnie zuzycie paliwa :) ten 1 zabek z przodu dal mi jakies 0,3 litra na trasie wiecej (nie umiem juz zejsc ponizej 4l/100).

4 litry w M1100? Podeślę Ci instrukcje od motocykla, jest tam napisane gdzie się gazu dodaje :P

KGr    1

4 litry w M1100? Podeślę Ci instrukcje od motocykla, jest tam napisane gdzie się gazu dodaje :P

A ha ha ha ha ha !! :D:D Dobre Theo, dobre !! :D

Ronnie - napisz może jak długo masz tego Il Monstro, co miałeś wcześniej, od jakich obrotów silnika szarpie łańcuchem a kiedy praca staje się już gładka ? I tak na marginesie - ile Ty masz lat ?

To mój pierwszy motocykl. Przejechałem pierwsze 1,5 tys km na nim. Zdaję sobie sprawę, że jeszcze nie potrafię jeździć, ale pytam o opcje, które mogę zmienić i które mogą mi ułatwić dalszą naukę.

Ile mam lat.....powiedzmy że przechodzę wczesny etap kryzysu wieku średniego  :razz:

Spalanie u mnie ok. 5,5-6. Zakładam, że to raczej norma.

Wracając do napędu....rozsądek nakazałby nie kombinować, kupić co poleca producent i dalej się uczyć  :yawn:

Tom    0

W M900 opona 180 zamiast fabrycznego 170 inaczej się układała i było gorzej-szybciej przycierałem wydechami,no chyba że założysz felgę 5,5"

Zębatkę tylną zwiększyłem o 2 zęby,głównie po to żeby przy niższych prędkościach używać 6-ki,różnica była zadowalająca.

Spalanie u mnie ok. 5,5-6. Zakładam, że to raczej norma.

Norma? czy ja wiem? :P

Mi mój S2R800 pali 4,5-4,7. Raz mi tylko wyszło 5,49 (ale to się nie liczy) :P

Ja tam jeżdżę ekonomicznie :P

takie zuzycie paliwa ostatni raz miałem jeżdżąc ogarem 200 :P

takie zuzycie paliwa ostatni raz miałem jeżdżąc ogarem 200 :P

W przypadku ogara to już musiał być po modach ;-)

Ale spalanie 4,5 Monsterem 800 to chyba bardziej kulanie się nie jazda.

W przypadku ogara to już musiał być po modach :wink:

Ale spalanie 4,5 Monsterem 800 to chyba bardziej kulanie się nie jazda.

Nie powiedziałabym :)

W trasie średnia to 120-140 i nie potrzebuje więcej do szczęścia :)

Przepadam za jazdą rekreacyjną ;)

Edytowano przez klopsik

Nie powiedziałabym :)

W trasie średnia to 120-140 i nie potrzebuje więcej do szczęścia :)

Przepadam za jazdą rekreacyjną ;)

Masz rację, w sumie to każdy jeździ tak jak mu pasuje.

W trasie udało mi się kiedyś uzyskać na M800 spalanie  8,5 l/100 ale to już prawie górna granica. M800 jest ekonomiczny, z kolei multiną można zrobić spalanie ponad 2x tyle, przy 250km/h komputer pokazuje 17-18l ;-)

Ja też lekko zmieniałem przełożenie w GT. Jakoś nie przepadam za ciągłym sprawdzaniem, czy nie jedzie za mną milicja. Do tego przy wyższych prędkościach bez owiewki robi się średnio przyjemnie, a do GT owiewka pasuje, jak świni chomąto. Ewentualnie coś w stylu flyscreen, ale to też w celu ochrony przed owadami.

I o ile zmianę przełożenia rozumiem, to zmianę rozmiaru tylnej opony już nie. Chociaż nie takie rzeczy się w życiu spie.... ;)

Pytałem o wiek, bo to raczej bardzo młodzi motocykliści mają parcie na "szerokiego laka" :)  Faktycznie jest tak że szeroka opona zapewnia większą powierzchnię styku gumy z asfaltem (co przydaje się w głębokim złożeniu), ale z kolei samego wejścia w zakręt nie ułatwia. Moim zdaniem to przy Twoim (co tu kryć) dość skromnym doświadczeniu możesz sobie darować taki "tuning". A jeśli już, to zazwyczaj producent motocykla dopuszcza tolerancję w zakresie +/- 10 mm od zalecanej szerokości opony.

Co do zmiany przełożenia to mniejsza przednia zębatka "skróci" wszystkie biegi - jedynkę także. Ale zanim zdecydujesz się na zmianę zestawu napędowego warto poeksperymentować -  czy rzeczywiście  przyniesie to pożądane efekty. Najlepiej byłoby zdobyć przednią zębatkę "14" zużytą w zbliżonym stopniu co Twoja "15", albo kupić nową - pod warunkiem  że obecny zestaw napędowy też jest nowy.

Pytałem o wiek, bo to raczej bardzo młodzi motocykliści mają parcie na "szerokiego laka" :)  Faktycznie jest tak że szeroka opona zapewnia większą powierzchnię styku gumy z asfaltem (co przydaje się w głębokim złożeniu), ale z kolei samego wejścia w zakręt nie ułatwia. Moim zdaniem to przy Twoim (co tu kryć) dość skromnym doświadczeniu możesz sobie darować taki "tuning". A jeśli już, to zazwyczaj producent motocykla dopuszcza tolerancję w zakresie +/- 10 mm od zalecanej szerokości opony.

Co do zmiany przełożenia to mniejsza przednia zębatka "skróci" wszystkie biegi - jedynkę także. Ale zanim zdecydujesz się na zmianę zestawu napędowego warto poeksperymentować -  czy rzeczywiście  przyniesie to pożądane efekty. Najlepiej byłoby zdobyć przednią zębatkę "14" zużytą w zbliżonym stopniu co Twoja "15", albo kupić nową - pod warunkiem  że obecny zestaw napędowy też jest nowy.

Zamierzam w najbliższym czasie wymienić cały zestaw, tj. łańcuch i zębatki. Dlatego właśnie zastanawiam się czy kupić "fabryczny" czy może zmienić przednią zębatkę na mniejszą.

Ponawiam temat.

Motocykl: Monster 620 Dark 2003

Czytając wasze komentarze w sumie dalej nie wiem na jaki napęd wymienić.

Na pewno DID będzie dobrym wyborem tak?

Co do szczegółów napędu (cyferki, oznaczenia) to mógłby ktoś to "łopatologicznie" mi wytłumaczyć?

Ponawiam temat.

Motocykl: Monster 620 Dark 2003

Czytając wasze komentarze w sumie dalej nie wiem na jaki napęd wymienić.

Na pewno DID będzie dobrym wyborem tak?

Co do szczegółów napędu (cyferki, oznaczenia) to mógłby ktoś to "łopatologicznie" mi wytłumaczyć?

wysłałem ci wiadomość na Priv

wysłałem ci wiadomość na Priv

btw... pisałem wczoraj smsa do ciebie żeby wyskoczyć na kawę razem.... i co?

btw... pisałem wczoraj smsa do ciebie żeby wyskoczyć na kawę razem.... i co?

Powiem Ci szczerze, nic nie dostałem...:/

A w weekend miałem tak samo tylko że od mojej kobiety nie dochodziły mi eski:/

Czyli to może być problem z moim kom. najlepiej zadzwonić następnym razem:)

Dzisiaj jestem motorkiem w pracy do 16 to jak coś :)

witajcie,

czy ktos bylby w stanie polecic mi napęd do monster z 99 roku ? moje pierwsze moto... wiem tylko, ze mam wybrac marke DID. znalazlem kilka opcji, miedzy innymi:

http://allegro.pl/zestaw-napedowy-naped-ducati-600-monster-99-01-did-i6014825272.html

http://allegro.pl/zestaw-naped-owy-ducati-600-monster-99-01r-did-i6018270576.html

z gory dzieki za rady

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.