Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
bialy114

Lampa przednia Monster

Polecane posty

Ostatnią niedzielę spędziłem na wycieczce. Jechałem jako trzeci. Na postoju koledzy na Fazerach powiedzieli, że chyba mam coś nie halo z lampą, bo bardzo słabo mnie widać. Światła mijania są - nie chodzi o przepaloną żarówkę :lol:

Podpowiedzcie:

1. Czy Monster ma fabrycznie tak słabe (w porównaniu do japońców) oświetlenia przednie ?

2. Czy istnieje jakaś recepta na poprawę widoczności (nie miałem jeszcze okazji na nocną jazdę, więc bardziej chodzi mi o to, żeby mnie widziano ;) )

3. Może wystarczy podnieść trochę lampę - pytanie, czy nie będę dla odmiany oślepiał ?

4. Przeróbka na ksenon mnie nie interesuje :lol:

Może wymiana żarówki ?

Co polecacie ?

1. Czy Monster ma fabrycznie tak słabe (w porównaniu do japońców) oświetlenia przednie ?

2. Czy istnieje jakaś recepta na poprawę widoczności (nie miałem jeszcze okazji na nocną jazdę, więc bardziej chodzi mi o to, żeby mnie widziano ;) )

3. Może wystarczy podnieść trochę lampę - pytanie, czy nie będę dla odmiany oślepiał ?

4. Przeróbka na ksenon mnie nie interesuje :lol:

Może wymiana żarówki ?

Co polecacie ?

Jeśli juz kombinować to tylko ksenon, podniesienie lampy nie wiele ci da, bo będziesz oślepiał innych, a przy tym w nocy niewiele widział przed sobą. No chyba, że teraz masz całkiem źle ustawioną.

Żarówki niewiele dają, ale zawsze coś.(jakiś nightbreaker, czy motovision)

Zenon to jest to, ale musi byc soczewka. Najlatwiej bedzie zmienic zarowke, ja ze swojej strony polecam Philips XtremePower. Mialem nie jeden komplet i dla mnie lepiej tylko zenon swieci.

Panie jaki xenon toż to druciarstwo :lol: :lol:

Po mega drucarskich okleinach carbonowych teraz druciarski xenon :lol: biały daj se spokój chłopaku :lol:

Taki dziś humorek mnie naszedł :)

A tak na powaznie może warto jak wymiana żarówki nie pomoże wymienić lampę, pamietam ze ktoś już z forum wymieniał na taka z gładkim szkłem i świeciło to zacnie.

Można też by wyczyścić szkło od wewnątrz. Odbłyśnika z tego co wiem czyścić nie wolno.

Pozostaje dać lepszą żarówkę, może warto też skontrolować napięcie występujące na oprawce żarówki. Istnieje prawdopodobieństwo występowania spadków napięcia w instalacji...

Trzeba też dobrze ustawić lampę.

Po wyeliminowaniu tych przyczyn w przypadku braku poprawy, rozważ wymianę reflektora (pytanie na jaki) lub zamontowanie nieszczęsnego xenonu....

Moja świeczka w Monsterze też nie powala ale jeszcze nie miałem okazji się nią zająć...

Aż się zacząłem zastanawiać, czy czasem nie pier**** carbonu na lampę :lol: :lol: :lol:

Jak wieś - to pełną gębą !!! :lol: :lol: :lol:

Pomyślę, pooglądam, sprawdzę napięcie, żarówkę, może faktycznie szkło przeczyszczę (o odbłyśniku wiem ;) )

Się zobaczy.

Thx Kuzyni :D

Biały , może się narażę wytrawnym jeźdźcom na forum , ale ja za dnia jeżdżę na drogowych a i tak czasami mnie nie widzą :) , o zmierzchu na mijania i jest ok .W słoneczny dzień i tak na drogowych nie oślepisz nikogo , przynajmniej mi nikt nie dawał tego do zrozumienia :)

Biały , może się narażę wytrawnym jeźdźcom na forum , ale ja za dnia jeżdżę na drogowych a i tak czasami mnie nie widzą :) , o zmierzchu na mijania i jest ok .W słoneczny dzień i tak na drogowych nie oślepisz nikogo , przynajmniej mi nikt nie dawał tego do zrozumienia :)

Nie jestem wytrawny, raczej słodki. To co robisz jest porażką. Ktoś kto niby ma Cię zobaczyć i nie wymusić pierwszeństwa,

nie jest w stanie określić twojej prędkości. Twierdzenie, że w słoneczny dzień nie oślepiasz, też błędne.

to jest tylko przedstawione jako propozycja MiniD , każdy robi jak uważa , ja nie krytykuję tych którzy jeżdżą na światłach mijania lub zakładają niehomologowane zenony , lub zapewne jak Ty i większośc Nas nie jeżdżą zgodnie z przepisami dotyczącymi prędkości że o decybelach nie wspomnę :). Z drugiej strony powiedz mi kto z 90% kierowców aut jest w stanie określic prędkośc motocyklisty ( i tak zwykle ładują się pod koła z podporządkowanej ).Według mnie nie ma co liczyc na umiejętności ze strony innych użytkowników o czym kilka razy się przekonałem poruszając się jeszcze na światłach mijania.

Więc jak by co to trochę pokory w ocenach bo sam zapewne nie jesteś kryształem :)

Ja w ciągu dnia jeżdzę na xenonie i na drogowych (i bardzo mnie cieszy jesli oslepiam w dzień bo jestem WIDOCZNY) a w nocy tylko xenon

Przyznam, że też jestem zmuszony jeździć na drogowych w dzień. Miałem tyle przypadków w których jak przypuszczam mnie nie widzieli i ładowali mi się pod koło, że Pi....lę! Na drogowych poprawa o 90%. I dopóki nie założę ksenonów tak jestem zmuszony jeździć. A zazwyczaj jeżdżę z żoną i jej zdrowie, a w najgorszym przypadku życie jest dla mnie najważniejsze.

Ja też na drogowych w dzień. I jak się okazało nawet to niewiele pomaga.

Wg mnie jazda na drogowych odbiera jedną awaryjną możliwość mrygnięcia nimi w razie jakiegoś niebezpieczeństwa... Zawsze jest szansa że wtedy ktoś nas dostrzeże.

No jak się okazuje, niektórym kierowcom jakby prosto w jape zaświecić zenonem to i tak nie pomoże :evil: M.in. dlatego odechciewa mi się jeździć po drogach publicznych :(

No jak się okazuje, niektórym kierowcom jakby prosto w jape zaświecić zenonem to i tak nie pomoże :evil: M.in. dlatego odechciewa mi się jeździć po drogach publicznych :(

Zobaczenie w lusterku nocą zenony Krencika - bezcenne.

Przez 40 sekund później widzisz tylko ich błysk, mimo że patrzysz w drugim kierunku 8-)

...

Więc jak by co to trochę pokory w ocenach bo sam zapewne nie jesteś kryształem :)

Dobre.

Tekst o zadowoleniu z oślepiania jeszcze lepszy. Czyli oślepianie innych motocyklistów i pięknych motocyklistek na Ducati jest dżezi?*

*pytanie retoryczne

...

Dobre.

Tekst o zadowoleniu z oślepiania jeszcze lepszy. Czyli oślepianie innych motocyklistów i pięknych motocyklistek na Ducati jest dżezi?*

*pytanie retoryczne

2wheels nawet jak lampe urwie i tak piekne motocyklistki na Ducach oślepi ilościa cabonu i anody na sprzęcie!!! :)

a sie do mnie przy*ebaliście :D i dobrze, jest dyskusja.

fakt faktem, w zeszłym sezonie lampa byla zupełnie nieustawiona przez głupotę moją (tzn ustawiłem ją ale na lustym motocyklu, jak siadłem poszło w górę i oślepiało, choć kierowcy ani nie mrugali ani nic - jedynie mateuss zwrócił mi RAZ uwagę i poprawiłem)

W tym sezonie wszystko ustawione tak jak byc powinno.

Dodam jeszcze że od kiedy włożyłem xenon drastycznie zmienila sie odległość z której mnie widac, a wnoszę to po tym, kiedy samochody zjezdzaja - duuuuuzo wcześniej

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.