Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
bepe

Skrzynia biegów

Polecane posty

Cześć.

Ostatnimi czasy zaczęła mi kaprysić skrzynia biegów w Monterze (600 - 1998r.). Może ktoś z Was będzie znał odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i doradzi co nieco.

... przechodząc do meritum.

Pierwszym objawem jest problem przy schodzeniu na niższe biegi, np. zmieniając z 4 na 3 zdarza się, że nie wbija się żaden bieg i dopiero powrót na wyższy bieg przywraca "normalną" pracę skrzyni biegów. Przyznaje, że ten objaw jest bardzo sporadyczny - powiedzmy, że przez ostatnie 1000 przejechanych km zdarzyło się to kilka razy.

Właśnie przez tą sporadyczność nie zwracałem na to większej uwagi.

Jednak od kilku dni pojawił się problem z wrzuceniem i wyskakiwaniem 1 biegu. Jedynka stała się po prostu leniwa :/

W Jeździe, gdy staram się wbić 1 zatrzymuje się na etapie "luzu" i dopiero po kilku próbach lub też zatrzymaniu! motocykla bieg wskakuje.

Dźwignia zmiany biegów jest wtedy luźna. Dochodzi do tego wyskakiwanie jedynki :(

Odwiedziłem już kilku "znajomych mechaników" i diagnozy miałem różne, ale jak to gdzieś napisał jeden z forumowiczów - "jestem biedny, nie stać mnie na tanie rzeczy" czyt. nie stać mnie na kiepskie serwisowanie.

Pytanie co za cholerstwo rozleniwiło mi 1, czyli co tak naprawdę się zepsuło i na jakie koszty powinienem się przygotować?

Kolejne pytanie to gdzie w okolicach trójmiasta mogę to dobrze naprawić?

Będę też bardzo wdzięczny jeśli ktoś mi napiszę czy jest to uszkodzenie wynikające z standardowego zużycia podzespołów, czy błędnego użytkowania - jeśli tak, jakiego?

Sorry za wywód i z góry dzięki za jakąkolwiek sensowną radę.

Best.

Stawiam na rozkręcony wybierak pamietnika. Niestety bez narzędzi specjalnych nie jest w stanie nikt tego zdemontować. Co najwyżej potwierdzić diagnozę po demontażu pokrywy silnika. Do tego również potrzebny jest właściwy ściągacz.

Dzięki Theodor.

Masz pojęcie jakich kosztów powinienem się spodziewać z tym wybierakiem?

No chłopaki, przypominam się :)

Podeślijcie namiary na tych sprawdzonych mechaników w okolicach trojmiasta.

Best

Hej,

Nie pamiętam w końcu czy dałem Ci ten numer do Michała, czy nie.

Jak nie to oto on:

783930140

Zadzwoń i podaj się na mnie. Na pewno da radę! :)

pzdr.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.