bepe 0 Napisano Czerwiec 18, 2011 Cześć. Ostatnimi czasy zaczęła mi kaprysić skrzynia biegów w Monterze (600 - 1998r.). Może ktoś z Was będzie znał odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i doradzi co nieco. ... przechodząc do meritum. Pierwszym objawem jest problem przy schodzeniu na niższe biegi, np. zmieniając z 4 na 3 zdarza się, że nie wbija się żaden bieg i dopiero powrót na wyższy bieg przywraca "normalną" pracę skrzyni biegów. Przyznaje, że ten objaw jest bardzo sporadyczny - powiedzmy, że przez ostatnie 1000 przejechanych km zdarzyło się to kilka razy. Właśnie przez tą sporadyczność nie zwracałem na to większej uwagi. Jednak od kilku dni pojawił się problem z wrzuceniem i wyskakiwaniem 1 biegu. Jedynka stała się po prostu leniwa :/ W Jeździe, gdy staram się wbić 1 zatrzymuje się na etapie "luzu" i dopiero po kilku próbach lub też zatrzymaniu! motocykla bieg wskakuje. Dźwignia zmiany biegów jest wtedy luźna. Dochodzi do tego wyskakiwanie jedynki :( Odwiedziłem już kilku "znajomych mechaników" i diagnozy miałem różne, ale jak to gdzieś napisał jeden z forumowiczów - "jestem biedny, nie stać mnie na tanie rzeczy" czyt. nie stać mnie na kiepskie serwisowanie. Pytanie co za cholerstwo rozleniwiło mi 1, czyli co tak naprawdę się zepsuło i na jakie koszty powinienem się przygotować? Kolejne pytanie to gdzie w okolicach trójmiasta mogę to dobrze naprawić? Będę też bardzo wdzięczny jeśli ktoś mi napiszę czy jest to uszkodzenie wynikające z standardowego zużycia podzespołów, czy błędnego użytkowania - jeśli tak, jakiego? Sorry za wywód i z góry dzięki za jakąkolwiek sensowną radę. Best. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Czerwiec 18, 2011 Stawiam na rozkręcony wybierak pamietnika. Niestety bez narzędzi specjalnych nie jest w stanie nikt tego zdemontować. Co najwyżej potwierdzić diagnozę po demontażu pokrywy silnika. Do tego również potrzebny jest właściwy ściągacz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bepe 0 Napisano Czerwiec 21, 2011 Dzięki Theodor. Masz pojęcie jakich kosztów powinienem się spodziewać z tym wybierakiem? No chłopaki, przypominam się :) Podeślijcie namiary na tych sprawdzonych mechaników w okolicach trojmiasta. Best Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
davidson 1 Napisano Czerwiec 21, 2011 Hej, Nie pamiętam w końcu czy dałem Ci ten numer do Michała, czy nie. Jak nie to oto on: 783930140 Zadzwoń i podaj się na mnie. Na pewno da radę! :) pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach