daras848 0 Napisano Wrzesień 14, 2011 Wczoraj czyściłem filtr powietrza w 1098 kolegi z przebiegiem 8tyś km.Po wyjęciu filtra w airboxie zobaczyłem niewielką ilość piasku.Założony był filtr tuningowy DP.Okazało się,że filtr niezbyt dokładnie przylega do kanałów powietrznych, poza tym kanały powietrzne niedokładnie przylegają do airboxu, przez powstałe szczeliny dostają się niewielkie ilości piasku i kurzu.Właściciel nie skarżył się na utratę osiągów ale jak zobaczył co miał w środku to trochę się przeraził.Producent zaleca wymianę filtra co 12tyś km.Mam nadzieje że silnik zbyt nie ucierpiał przez ten brud.Dorobiłem uszczelki z mikrogumy tak,że teraz nie ma możliwości wystąpienia nieszczelności. Spotkał się może ktoś z tym problemem?Według mnie to poważna wada w konstrukcji airboxu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Wrzesień 14, 2011 montaż wkładu filtra wymaga wprawy i dokładności. Tutaj raczej tkwi problem niż w konstrukcji dolotu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
musieli 30 Napisano Wrzesień 14, 2011 montaż wkładu filtra wymaga wprawy i dokładności. Tutaj raczej tkwi problem niż w konstrukcji dolotu. Dokładnie, kilkukrotnie spotykaliśmy niewłaściwie zamontowany filtr powietrza DP, co spowodowało opisane zjawisko zasyfienia airboxu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach