Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
krl

GPS LapTimer pod oryginalne zegary

Polecane posty

krl    0

Zwracam się z pytankiem czy może macie jakieś doświadczenia z LapTimerem montowanym pod oryginalne zegary.

Mogę kupić urządzenie GPT za bardzo rozsądne pieniądze jednak nie jestem pewny czy i jak to działa oraz czy nie potrzeba do tego dodatkowych instalacji, urządzeń etc.

Jeżeli chodzi o sam zestaw jest tu wszystko co daje GPT zestaw nosi symbol DT2001.

post-968-1366038931,5309_thumb.jpg

Jakby to użądzenie perfekcyjnie nie działało, to mam jednak wrazenie że to gadget. Przeciez poza kostkami pomiarowymi wydawanymi na torze kazdy inny pomiar jest niehonorowany, więc jeżdżąc z nastawieniem że czas przejazdu jest jedynym wykładnikiem techniki itp (nie chcę tu o tym dyskutować) nie bardzo taki laptimer ma sens.

Oczywiscie nikomu nie zarzucam tu poświadczania nieprawdy, ale nawet robiąc rekord toru, wg własnego laptimera, nikt tego rekordu nie uzna. I wszystkie własne pomiary można sobie w buty wsadzić.

A wypożyczenie kostki na torze to nie problem, a i mamy weryfikowalny czas przejazdu.

Chyba że ktos chce taki laptimer dla samego posiadania. ;)

P.S. Jedyne uzasadnienie dla laptimera na pokładzie to fakt że GPS-owe mają często opcje zliczania teoretycznie najlepszego kółka na podstawie zliczania międzyczasów.

krl    0
Jakby to użądzenie perfekcyjnie nie działało, to mam jednak wrazenie że to gadget. Przeciez poza kostkami pomiarowymi wydawanymi na torze kazdy inny pomiar jest niehonorowany, więc jeżdżąc z nastawieniem że czas przejazdu jest jedynym wykładnikiem techniki itp (nie chcę tu o tym dyskutować) nie bardzo taki laptimer ma sens.

Oczywiscie nikomu nie zarzucam tu poświadczania nieprawdy, ale nawet robiąc rekord toru, wg własnego laptimera, nikt tego rekordu nie uzna. I wszystkie własne pomiary można sobie w buty wsadzić.

A wypożyczenie kostki na torze to nie problem, a i mamy weryfikowalny czas przejazdu.

Chyba że ktos chce taki laptimer dla samego posiadania. ;)

Ja w zasadzie korzystam tylko i wyłącznie z własnego LapTimera nie licząc czasu gdy startowałem w zawodach (ale to inna sprawa). Kostek nie pobieram ze względu na fakt, że jest to na ogół płatne i po paru razach okazuje się, że masz za tą cenę własny LapTimer i jesteś nie zależny od kostek, kolejek i opłat. Dwa miałem kiedyś przykrą przygodę na torze w postaci fikołka i taką kostkę uszkodziłem - słono mnie to kosztowało i postanowiłem latać na własnym (mam taki na IR). Nie latam w wyścigach tylko dla własnej przyjemności i lubię wiedzieć czy jest progres w tym co robię czy nie.

Trzy w naszych zegarach jest funkcja LapTimera więc można wykorzystać to co dostaliśmy od panów inżynierów.

A co do czasów trzeba pamiętać, że ewentualne ściemnienie to oszukiwanie samego siebie i kiepsko pewnie czuje się ktoś kto wszem i wobec oznajmia, że lata powiedzmy z czasem 2min a na torze jest wyprzedzany notorycznie przez kogoś kto okrążenie robi w 2,05. Jest to naprawdę żenujące i może budzić jedynie przykre skojarzenia, więc kompletnie nie potrafię zrozumieć takich sytuacji.

Z tego co ustaliłem zestaw Plug&Play, nic nie potrzeba więcej do instalacji.

Ale jak to w praktyce działa?

krl    0
Z tego co ustaliłem zestaw Plug&Play, nic nie potrzeba więcej do instalacji.

Ale jak to w praktyce działa?

Dzięki za info o to właśnie mi chodziło czy w 999 działa to na zasadzie podłączam i już, znam osobę która ma zamontowane to na 1098 i działa bez zastrzeżeń.

A tak robiąc sam sobie OT ;) przypomniałem sobie pewną przygodę z roku 2006 jeden z moich kolegów (który był zresztą z nami na Panonni ) ale nie w grupie Ducatowej tak bardzo chciał poprawić swój czas, że o niczym innym poza czasem nie było mowy. Jednak nie szło mu tego dnia najlepiej i jego dziewczyna. Postanowiła uprzyjemnić mu życie i za namową jednego z braci G przeniosła jego bazę lapTimera z końca prostej na początek i tym prostym sposobem Boro poprawił swój czas. Niestety radość nie trwała długo bo przy następnym wyjeździe zorientował się że czas zatrzymuje się zbyt wcześnie.

Na td pomiar czasu robisz dla samego siebie. Wiec nie widze z tym upublicznianiem, czy oficjalnym czasem jakiegos sensu. Jezeli mnie cos obchodzi to tylko ja i conajwyzej moj odwieczny rywal- kumpel z ktorym zawsze sie wyprzedzamy. Reszta mnie absolutnie nie obchodzi i niech robia sobie co chca i opowiadaja tez. I tak jazda zweryfikuje szybko :lol:

Orginalny DP GPS dziala bez problemu w mojej 1098s (plug and play). Moze bedzie pasowal do 999? Sprawdz to moge ci go odsprzedac bo raczej nigdy juz swoja wloszka na tor nie pojade. A napewno nie, by zaliczac lepsze czasy i musialbym z niego korzystac.

krl    0
Na td pomiar czasu robisz dla samego siebie. Wiec nie widze z tym upublicznianiem, czy oficjalnym czasem jakiegos sensu. Jezeli mnie cos obchodzi to tylko ja i conajwyzej moj odwieczny rywal- kumpel z ktorym zawsze sie wyprzedzamy. Reszta mnie absolutnie nie obchodzi i niech robia sobie co chca i opowiadaja tez. I tak jazda zweryfikuje szybko :lol:

Orginalny DP GPS dziala bez problemu w mojej 1098s (plug and play). Moze bedzie pasowal do 999? Sprawdz to moge ci go odsprzedac bo raczej nigdy juz swoja wloszka na tor nie pojade. A napewno by zaliczac lepsze czasy i musialbym z niego korzystac.

A Pamiętasz może jego part number?

krl    0

Podają tylko 10,11 i 848 ale z drugiej strony wszystkie akcesoryjne sę dedykowane i do 999 i 1098 i 11 i 848.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.