Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Redjasper

Jak zamontować takie kierunkowskazy?

Polecane posty

Od razu wspomnę, że nie jestem elektrykiem - stąd pytanie.

Czy da się zamontować takie kierunkowskazy http://www.ebay.pl/itm/BULLET-MINI-BLIN ... 35b8cc205f do monstera?

Problem mam techniczny... mają jeden kabelek - czyżby trzeba było podpiąć go do masy również? Czy ktoś montował podobne ustrojstwo?

Jak przerobić instalację, żeby można było wrócić do oryginałów? Czy w ogóle trzeba przerabiać instalację?

Hmmm, trochę dziwne, bo w opisie jest coś jakby przyłącze gwintowane, wiec masa chyba jest w śrubie, wiec albo przykręcisz migacz tam gdzie występuje masa i podłączysz tylko plus, albo kabelek z masa przyłączysz w jakiś sposób do śruby, ewentualnie rozebrać migacz, wyciągnąć kabelek który jest podpięty pod śrubę i połączyć normalnie jak oryginalny migacz

o tym samym pomyślałem jak już zabrałem wszystkie zabawki i skręciłem tył.

może jutro pobawię się tym ponownie

ktoś ma jeszcze jakieś sugestie?

Nawet jeśli masz masę na mocowaniach kierunkowskazów, warto jest podłaczyć własciwy przewód minusowy do do kierunkowskazu bezpośrednio.

Ogólnie dziwne rozwiązanie jak do motocykli gdzie kierunki przeważnie są chwytane do plastiku lub innego tworzywa nie przewodzącego prąd

kupiłem tzw. przewody oczka, dorobię do nich przewody, plus końcówki męskie - powinno działać.

udało się... zobaczmy czy nie będzie jakiegoś zwarcia w wilgotne dni bądź deszcz

Dodatkowe pytanie,

Czy ktoś kupował gdzieś zaślepki na otwory po oryginalnych kierunkowskazach? Nie widzę nigdzie do ducati - są, ale tylko do nowszych modeli.

tutaj np. mniej więcej część oznaczona jako

http://www.4ride.pl/index.php/zaslepka- ... -4szt.html ssd2 może by pasowała...

KGr    1

Jasper, a pokaz jak wyglada M z tymi kierunkami :)

KGr    1

Sadzilem, ze beda zbyt...hmm.. cruiserowe :) Ale mylilem sie, pozytywnie to wyglada! Robi sie bad-ass monsterek :D

Ja jak zwykle pomarudzę (nie ma, że boli !!!).

Piękny murzyn, lusterka mu pasują ale jednak oryginalne kierunki to oryginalne kierunki :D

Choć te na pewno wyglądają oryginalniej niż jakieś Ryżomy ;) (if u know what i mean)

pewnie, że wiem o co Ci chodzi, dlatego staram się nie iść tą drogą :)

Kierunki od ducata jak najbardziej, ale szukałem czegoś mniejszego i te po prostu, ech - no spodobały się, ale tylko u jednego gościa w niemczech były.

Nawiązując do tematu wątku to tak pobawiłem się kabelkami (co nie było trudne), że instalacja monstera została nie ruszona (sądziłem, że może będę musiał bardziej kombinować) co daje możliwość powrotu do oryginałów w każdej chwili.

Na razie jak wszyscy czekam wiosny i wtedy sprawdzę jak się sprawują.

nie chce mi się już schodzić i odkrywać go, ale wiem dlaczego pytasz.

Tak, nie satysfakcjonuje mnie zamontowanie tyłu. Jak zamontowałbym bez jakiejkolwiek zaślepki to odsłonięte byłyby brzydkie dziury, które jeszcze by uszły, ale sam profil ogona i ta ścianka boczna z dziurami psuje efekt.

Zakupiłem zaślepkę w kształcie łezki (nie pasuje oczywiście idealnie), ale zakrywa środkową dziurę (w dziurę po kablach jest zamontowany migacz), ale sama zaślepka odstaje ponad górny, przedni i tylny zarys ogona, ale nie jest to jakoś super drażliwe. Będę pracował nad lepszym wykonaniem.

Jak sam trafisz na jakiś wynalazek to daj znać bo wiem, że sam pytałeś o zaślepki do naszych ogonów. Doczytałem, że ludzie czasem sami z gum docinają, ale w moim przypadku nie ma to racji bytu niestety. Przydałby się kawałek plastiku idealnie docięty do kształtu ścianki z dziurami. (a jak jeszcze nie byłby płaski tylko wybrzuszony jakoś fajnie to już byłoby elegancko)

Tak lecąc offtopem Jasper jak patrzę na tego Twojego murzyna to z wielką nienawiścią patrzę na śnieg za oknem... pojeździłbym nawet bardziej niż ;)

Nie dawało mi spokoju tylne mocowanie z zaślepką. Dzisiaj poświęciłem tylne oryginalne kierunkowskazy. Rozebrałem je i przyciąłem plastik z żeberkami. Przyciąłem za drugim żeberkiem (tuż przy trzecim bo tu kończy się śruba za którą mocowany jest oryginalny kierunek), powiększyłem otwór, żeby wszedł gwint i zamontowałem. Jak widać na zdjęciach nie wyszło w 100% jak chciałem bo odstaje tam gdzie są gumowe malutkie "bolce". Próbowałem przykręcić oryginalną śrubą w nakrętkę widoczną na zdjęciach, ale nie ma miejsca (nakrętka od kierunku zajmuje za dużo powierzchni) i nie chciała złapać gwint.

tylne-kierunek-zblizenie1.jpg

tylne-kierunek-zblizenie2.jpg

tylne-kierunek-zblizenie3.jpg

Rozumiem ze jestes zdecydowanym zwolennikiem bobrzego ogona? Bo likwidacja tego elementu rozwiązuje wszelkie techniczne i stylistyczne problemy z montażem kierunkowskazów.

Z boberem faktycznie ciężko coś zrobić by dobrze to skomponować z małymi kieruneczkami.

Theodor nie tyle zwolennikiem bobrzego co przeciwnikiem ucinania ramy.

01franki na pierwszych zdjęciach jest z taką zaślepką (3 od góry z Twojego linku) i nie pasuje ona, a do ducatów nie znalazłem - jak się trafi jakaś to pomyślimy...

Theodor nie tyle zwolennikiem bobrzego co przeciwnikiem ucinania ramy.

Touché!

Jestem tego samego zdania! Ja wybralem jednak inna forme... czekam tylko na odpowiedni moment na realizacje ;)

F39365194.jpg

Tutaj kiedys byly chyba po 70 albo 90€... dzis 110 + 20 przesylka, troche za drogo jak dla mnie, a migacze tez 100. A tak czy siak najpierw musze lancuch, glowke ramy, odpuszczam narazie.

http://www.ebay.pl/itm/290688753650?ssP ... _745wt_952

to ja się pytam dlaczego takich nie robią ze zwykłego plastiku hm?? Widziałem wielokrotnie już te ogony, ale nigdy zwykłe - wszystko w carbonie. Dodatkowo trzeba dokupić mocowanie na tablicę.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.