Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

KGr

Monster a sprawa bagazu

Polecane posty

KGr    1

No chyba nie do kufra :)

Sent from my Lumia 710 using Tapatalk

Zalezy jak masz pekaty portfel :D

Napisano (edytowany)

"Skończyłeś" w sensie, że już go nie stosujesz, czy że po różnych próbach na takim poprzestałeś?

Skończyłem w sensie - nadal stosuję, bo nie chce mi się kombinować z kufrem, jednak jest to dość uciążliwe, zwłaszcza gdy poruszamy się sami. Niestety są takie sytuacje ;) że bagaż trzeba zostawić bez nadzoru :) Jak już nie będę mógł wytrzymać bez kufra, to zmienię moto na bardziej turystyczne ;)

Edytowano przez szydlo

A ja odświeżę troche temat, ostatnio dzieki uprzejmości znajomego przymierzyłem tail bag Oxforda x-40 i muszę przyznać że to dość fajna opcja na wyjazd nie wymagająca jakiś specjalnych modyfikacji po stronie motocykla. Załączam fotki

post-89820-0-45140300-1427792840_thumb.jpg

post-89820-0-28812600-1427792859_thumb.jpg

a czy ktoś kiedyś widział, albo może nawet posiada stelaż Nonfango? bardzo mnie to zaintersowało bo to chyba jedyny oryginalnie produkowany stelaż pozwalający założyć kufry boczne i centralne do monstera. ich stronka www jest trochę tajemnicza i nie ma tam za dużo informacji...

http://www.nonfango.com/en/prodotti.html

http://www.ducatimonster.org/gallery/data/2057/Bracket_detail.jpg

http://s24.postimg.org/n696kddb9/baule.jpg

/ciach/

Edytowano przez Moderator-5
Nieprawidłowy adres www

coś dużo literek ci się wcisło :mrgreen:

/ciach/

Edytowano przez Moderator-5
Nieprawidłowy adres www

o dzięki. nie wiem tylko czy jest taka sama wersja stelaża dla starszych ram i nowszych. zdzwonie sie ze sprzedającą, może bedzie wiedziała

Ja właśnie zamówiłem do swojego Monstera stelaż pod sakwy połączony z bagażnikem (przy obustronnym wydechu puszczonym górą).

Ma być z rurek - mocowanych przez wpuszczenie ich w końcówki rur ramy z tyłu oraz na obejmy przykręcane do uchwytów dla pasażera. A na dole już bez punktów mocowania - ma być wiszący.

No i pomalowany w kolor ramy (szaro-srebrny).

Sam jestem ciekawy, jak to wyjdzie - jak będzie wyglądać i się sprawować.

KGr    1

przed włoskimi wojażami monster objuczony w kufer

Zgrabne! :)

Nie wiem Panowie to zapewne kwestia gustu ale ja jednak wolę spakować się skromniej w plecak i dedykowaną torbę na zadupek niż oczepiać się tym co jednak psuje linię motocykla. W ogóle mi się ten kufer nie podoba do tego nie wygląda na pojemny. Jeśli kolega wylatuje gdzieś na dłużej to ok ale w moim przypadku do latania po mieście czy szybki wypad na Mazury zestaw plecak i torba na zadupek muszą mi wystarczyć.  

KGr    1

Na co dzien i krotkie wypady - jak najbardziej sie z Toba Kwinto zgadzam. Natomiast jak masz zrobic 400 czy wiecej km w ciagu dnia z ciezkim plecakiem to wypada miec znajomego lekarza od kregoslupow :)

Napisano (edytowany)

Nawet ok wygląda, ja do diabła się przymierzam aby zamontować boczne kufry.

Robisz sobie Diavel Strada? ;)

Nie wiem Panowie to zapewne kwestia gustu ale ja jednak wolę spakować się skromniej w plecak i dedykowaną torbę na zadupek niż oczepiać się tym co jednak psuje linię motocykla. W ogóle mi się ten kufer nie podoba do tego nie wygląda na pojemny. Jeśli kolega wylatuje gdzieś na dłużej to ok ale w moim przypadku do latania po mieście czy szybki wypad na Mazury zestaw plecak i torba na zadupek muszą mi wystarczyć.  

Jak sądzę to jest tylko czasowe rozwiązanie - na potrzeby jakiegoś wyjazdu ("przed włoskimi wojażami").

Bo faktycznie na stałe centralny kufer do monstera nie pasuje.

Przecież ja ten swój stelaż z bagażnikiem też będę zakładał tylko na wyjazdy. I to tylko takie, na które się nie spakuję w rollbag i ewentualnie w tankbag.

Chociaż ten tankbag jest niestety niewygodny. Przy pozycji, jaką się ma na Monsterze przeszkadza w składaniu się w zakręty.

A co do plecaka? Cóż - mam Alpinestars Tech Aero. Tak jak napisał KGr - Jest bardzo fajny na krótkie dystanse. Ale jak kiedyś jechałem z nim do Łeby, to prawie płakałem. Może dlatego, że dodatkowo miałem z tyłu na kanapie rollbag i przez to nie mogłem się praktycznie nawet na moment wyprostować.

Edytowano przez Motoricko

Kufer i plyte mocujaca można zdjąć w jakieś 5 minut. Dystanse dziennie 300-700km. Juz takie robiłem i wiem ze nawet bez plecaka bywa ciężko. Pojemność kufra to 32l. Po testach mogę powiedzieć, że przynajmniej, ze względu na sposób mocowania, nie wpływa w żaden sposób na aerodynamike. Monster najładniejszy bez przeróbek, a nawet z obciętym ogonem, ale do czasu zakupu drugiego moto bardziej turystycznego musi jakoś dawać rade. Do tego tankbag i dwie sakwy i 2 tyg albo i dluzej można do domu nie wracać ;-)

No to teraz i ja przedstawiam swojego Monstera w wersji "bagażowej" :)
Szeroko wyszło (zwłaszcza z sakwami), ale najwyżej trzeba będzie o tym pamiętać i uważać. :)

IMG_20150531_090405.jpg

IMG_20150531_090419.jpg

IMG_20150531_090427.jpg

IMG_20150531_090441.jpg

IMG_20150531_090453.jpg

IMG_20150531_090905.jpg

IMG_20150531_090920.jpg

A tutaj sam stelaż

IMG_20150531_091802.jpg

IMG_20150531_091813.jpg

IMG_20150531_091822.jpg

KGr    1

Szkoda ze nie pomalowales go na kolor ramy. Pasowaloby idealnie.

Natomiast sam stelaz wyglada super - elegancko pospawany!

(ja swojego home-made nie pokazalbym w takich zblizeniach :))

Napisano (edytowany)

Ten mój też jest hand-made. Tylko hand nie była moja :)

A co do koloru - myślałem o takim, jak rama, ale bałem się, że będzie za dużo tego szaro-srebrnego i wyjdzie lekka "cepelia".

Poza tym - zimą będę chciał zrobić sety na czarny mat. Wahacz już taki jest, więc to się bedzie ładnie komponować.

wygląda spoko, tylko naprawdę szeroko :) zrobisz dokładniejsze zdjęcia mocowania do ramy? 

Napisano (edytowany)

Mogę zrobić, ale dopiero jutro.

Z tyłu te dwie wygięte w dół rurki (pod bagażnikiem) wchodzą z wyloty końcówek ramy. W tych wylotach oraz w stelażu zostały przewiercone otwory w osi pionowej i to jest łapane śrubą. Tak jest z każdej strony.

Natomiast drugie miejsce mocowania - to te pałąki/uchwyty dla pasażera. Na nie zakładane są obejmy - każda jest skręcana na dwie śruby. 

Bardzo wygodne rozwiązanie - montaż i demontaż, to dosłownie kilka minut.

Jedyne "ale", to że trzeba było wywiercić otworki w końcówkach ramy z tyłu. Ale prawie ich nie widać.

A - no i żeby odsłonić te wyloty końcówek ramy konieczne było niewielkie podniesienie karbonowego bobra - przez dołożenie podkładek.

Moim zdaniem to się jednak nie rzuca wizualnie w oczy. 

EDIT

Tutaj to widać mniej więcej - na powiększonych zdjęciach

No a szeroko wszyło faktycznie, niestety. To jedyna rzecz, która mnie trochę martwi. Mam nadzieję, że to nie będzie działać jak skrzydło ;) :D

IMG_20150531_090419a.jpg

IMG_20150531_090435a.jpg

widzisz, gdybys miał tłumiki w carbonie to byś trochę urwał z tej szerokości :)

a ile gdzieś ten zestaw waży?  

Nie wiem ile waży, nie ważyłem. Sprawdzę.

Zastanawiam się jeszcze czy by go nie dać do zwężenia (o ile to możliwe) w miejscach jak na zdjęciu. Zawsze te kilka centymetrów byłoby mniej.

IMG_20150529_185521a.jpg

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.