Alcapone 0 Napisano Sierpień 30, 2013 (edytowany) Witam! Jako ze padl mi silnik na SpeedDayu w Poznaniu zastanawiam sie nad roznymi opcjami jakie mam. Duke75 z ktorych podrozowalem w ten nieszczesny dla nas obojga weekend ( jemu ktos zakosil tel) poddal pomysl aby przeszczepic mojej 800 silnik 1000ds i zrobic z niej S2R 1000. Tutaj zwracam sie do osob ktore maja pojecie w tym temacie czy takie cos jest mozliwe z punktu widzenia montarzu w ramie i osprzetu ktory posiadam ze starego silnika. Wezmy np ten silnik: http://allegro.pl/silnik-ducati-multistrada-ds-1000-ds1000-03-06-r-i3478426747.html Jak widac brak mu ukladu wtryskowego i kolanek wydechowych i komputera. Czy te 3 rzeczy z mojego silnika 800 beda wspolgrac z 1000? Czysto hipotetycznie. Dzieki i pozdrawiam! Edytowano Sierpień 30, 2013 przez Alcapone Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krupin99 0 Napisano Sierpień 30, 2013 Witam! Jako ze padl mi silnik na SpeedDayu w Poznaniu zastanawiam sie nad roznymi opcjami jakie mam. Duke75 z ktorych podrozowalem w ten nieszczesny dla nas obojga weekend ( jemu ktos zakosil tel) poddal pomysl aby przeszczepic mojej 800 silnik 1000ds i zrobic z niej S2R 1000. Tutaj zwracam sie do osob ktore maja pojecie w tym temacie czy takie cos jest mozliwe z punktu widzenia montarzu w ramie i osprzetu ktory posiadam ze starego silnika. Wezmy np ten silnik: http://allegro.pl/silnik-ducati-multistrada-ds-1000-ds1000-03-06-r-i3478426747.html Jak widac brak mu ukladu wtryskowego i kolanek wydechowych i komputera. Czy te 3 rzeczy z mojego silnika 800 beda wspolgrac z 1000? Czysto hipotetycznie. Dzieki i pozdrawiam! Od multistrady nie pasuje do S2R-a. Inne są łożyskowania wahacza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jakitaki 1 Napisano Sierpień 30, 2013 (edytowany) Od multistrady nie pasuje do S2R-a. Inne są łożyskowania wahacza. a konkretnie w multistradzie łożyska występują w wahaczu a silnik jest właśnie o mocowanie łożysk węższy - szerokość silnika w tym miejscu 13,7 cm . w Twoim S2R łożyska są w silniku a wahacz takowych nie posiada - tu silnik ma 17,5 cm . No chyba ze zastosujesz wahacz z Multinki albo superbika ;) z tym że w superbikach masz jeszcze przedłużenie ramy usztywniające ten element ale i to niektórzy ominęli :) (foto) W samej ramie mocowanie pozostałych dwóch szpilek będzie pasować . Pozostaje jeszcze problem zasilania :roll: Acha - co znaczy że silnik padł ? Edytowano Sierpień 30, 2013 przez jakitaki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alcapone 0 Napisano Sierpień 30, 2013 Podczas lekko nieczystej redukcji biegu silnik zaczal sie tluc i wibrowac podemna. Myslalem ze to lancuch albo cos, jednak zgasilem silnik i sie potoczylem po trawie i juz wiedzialem ze to silnik bo przestalo sie tluc i wibrowac. Musieli ktory byl na miejsciu zdiagnozowal obrocona panewke. Silnik chodzi i zapala ale tlucze sie niemilosiernie wiec go nie zapalam.... Narazie mi sie nie spieszy, sezon narazie skonczony a przedemna jeszcze urlop wiec kasy jak narazie i tak nie bede mial. Szukam jednak opcji/mozliwosci. Od multistrady nie pasuje a od czego by pasowal? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
klekot999 29 Napisano Sierpień 30, 2013 (edytowany) Poluzowane/ spadnięte koło od alta...??? A silnik od 999 + wahacz nie pasuje?? Bo wiem gdzie jest takowy :-) Pozdr. J-999 Edytowano Sierpień 30, 2013 przez klekot999 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alcapone 0 Napisano Sierpień 30, 2013 Ciort wie, nie zagladalem do srodka. Dodam jednak ze tlucze sie rytmicznie/regularnie. Stuk stuk stuk ^^ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
klekot999 29 Napisano Sierpień 30, 2013 (edytowany) Zdejmij dekiel i obejrzyj, mioże się da co uratować?? Ja to ni cjhuła musiałbym sprawdzić, zanim poszedłbym spać... Jak by co to masz tutaj http://allegro.pl/wal-korbowy-panewki-ducati-monster-800-i-e-i3509842680.html Edytowano Sierpień 30, 2013 przez klekot999 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alcapone 0 Napisano Sierpień 30, 2013 Zdejmij dekiel i obejrzyj, mioże się da co uratować?? Ja to ni cjhuła musiałbym sprawdzić, zanim poszedłbym spać... Jak by co to masz tutaj http://allegro.pl/wal-korbowy-panewki-ducati-monster-800-i-e-i3509842680.html czemu ten jest taki czarny a np ten: http://www.ebay.de/itm/Ducati-Monster-S2R-800-2005-Crankshaft-Con-Rod-Set-Crank-Rods-146-2-103-1A-/400552450094?pt=Motorcycles_Parts_Accessories&hash=item5d42c9582e juz nie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jakitaki 1 Napisano Sierpień 30, 2013 Poluzowane/ spadnięte koło od alta...??? A silnik od 999 + wahacz nie pasuje?? Bo wiem gdzie jest takowy :smile: Pozdr. J-999 Głowice nie zmieszczą się do ramy , inna instalacja elektryczna , jednostka sterująca , wtryski .... zupełnie bez sensu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krupin99 0 Napisano Sierpień 30, 2013 Ciort wie, nie zagladalem do srodka. Dodam jednak ze tlucze sie rytmicznie/regularnie. Stuk stuk stuk ^^ Lepiej sprawdzić. Może to nie panewki/wał. Kiedyś pisałeś coś o słabo dokręconym sprzęgle? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bialy114 1 Napisano Sierpień 30, 2013 Tak żarcikiem wlecę... ;) http://allegro.pl/ducati-monster-silnik-749-honda-suzuki-yamaha-i3495590179.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alcapone 0 Napisano Sierpień 30, 2013 (edytowany) Lepiej sprawdzić. Może to nie panewki/wał. Kiedyś pisałeś coś o słabo dokręconym sprzęgle? Jak wymienialem tarcze to sruba mocujaca kosz sprzeglowy trzymala sie tylko na zabezpieczeniu, po odbezpieczeniu odkrecilem ja 1 palcem z tym ze sprzeglo zostalo zlozone i dokrecone a od tamtego momentu zrobilem moze ze 2-3 tys km. W takim razie nastepnym razem jak bede mial czas to odkrece prawy i lewy dekiel i zajrze pod spod... bardzo bym chcial zeby to tylko bylo cos niedokrecone. Musieli wspominal jednak ze zostawialem za soba niebieska chmurke na torze :/ @bialy Polak potrafi :P Edytowano Sierpień 30, 2013 przez Alcapone Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kurak 1 Napisano Sierpień 30, 2013 Zawieszenie i hamulce z 600tki plus silnik 749 - trochę kamikadze maszyna. Może warto byłoby wyremontować ten silnik, jakie są orientacyjne koszty? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
musieli 30 Napisano Sierpień 30, 2013 Jest łatwiejszy sposób na sprawdzenie korby - wystarczy tylko wykręcić świecę i mieć długi śrubokręt ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alcapone 0 Napisano Sierpień 30, 2013 Dodam tez ze slyszalem pewien lekki szmer w silniku podczas jazdy, jednak mialem to juz od dluzszego czasu i nie przywiazywalem do tego wagi. Cos w stylu glosniejszego sasysania powietrza przez silnik... Moc i kultura pracy silnika byla niezmiennie dobra do momentu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cinek78 124 Napisano Sierpień 31, 2013 wspominal jednak ze zostawialem za soba niebieska chmurke na torze :/ uszkodzona panewka/korba nie idzie w parze z kopceniem... rozbieraj ten piec i zweryfikuj usterkę... jak sam nie ogarniasz tematu to do serwisu - myślę, że za demontaż piecyka zapłacisz jakiś max 300zł i w najgorszym przypadku będziesz uboższy o tą kwotę ale bogatszy o wiedzę i ew. listę zakupu cześci... słyszałem jak go próbowałeś odpalić - łupał niemiłosiernie... :-| Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
musieli 30 Napisano Sierpień 31, 2013 Nie jedną korbę słyszałem, i brzmiało to jak korba. Niemniej jednak trzymam kciuki, by było to co innego, bo z tego co pamiętam nie paliła się kontrolka ciśnienia oleju. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
musieli 30 Napisano Sierpień 31, 2013 Tak żarcikiem wlecę... ;) http://allegro.pl/ducati-monster-silnik-749-honda-suzuki-yamaha-i3495590179.html Tak zupełnie btw, to "mały" monster RS mógłby być genialnym motocyklem ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
klekot999 29 Napisano Sierpień 31, 2013 Znaczy dało się :mrgreen: Nie mniej jednak, lepiej zweryfikować o co kaman, ja bym nie popuścił....to nie jest jakaś czarna magia... Pozdr. J-999 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
siman 0 Napisano Sierpień 31, 2013 A tak przy okazji zapytam : mocno skraca się żywotność silnika od jazdy po torze ? Macie jakieś z tym własne doświadczenia ? Ja z własnego podwórka znam przykład że nowa ZX6R wytrzymała ok 30000 km. Jezdzona była dość ostro na torze i ostro "turystycznie". Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wwk 0 Napisano Sierpień 31, 2013 Pytanie za 100 pkt. Jaki wydech, jaki filtr i jaka mapa? I ile nalatane na budziku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wwk 0 Napisano Sierpień 31, 2013 Pytanie za 100 pkt. Jaki wydech, jaki filtr i jaka mapa? I ile nalatane na budziku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alcapone 0 Napisano Sierpień 31, 2013 (edytowany) Wydech samorob, kolektory bos, kominy shark. Filtr i mapa oryginal. 42 tys. Kurde tez bym najchetniej odrazu zajrzal do srodka co sie dzieje ale bylem o 3 w domu a na drugi dzien juz nie moglem... jak bede w pl to spuszcze olej, przebadam filtry, moze tu juz cos bedzie widac, i sciagne obydwa dekle. Za rozbiorke silnika sie raczej nie bede bral bo jednak tego jescze nigdy nie robilem :/ a z drugiej strony nie mam tez jak przetransportowac moto do serwisu (pytanie jeszcze gdzie) bo nie mam przyczepki. Moglbym sam silnik zawiesc... Jak ewidentnie sprawdzic czy to korba? sciagnac cylinder i poruszac korbowodem? Edytowano Sierpień 31, 2013 przez Alcapone Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wwk 0 Napisano Sierpień 31, 2013 Powodzenia w odbudowie. Jak chcesz dsa to myślę, że to nie problem. Wiele części jest w M uniwersalnych- nawet wiązkę można dopasować. Ecu z m800 też da radę. Szukaj szerokiego silnika i powinno zagrać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
asy44 0 Napisano Wrzesień 23, 2013 W której czesci silnika stuka? moze ci rozrzad przeskoczył/? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach