Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

xyntR

Monster S2R 1000 "DARK BANDIT''

Polecane posty

Dziś dokonałem pomiaru db przed zimą i ewentualnymi zmianami. Pomiar oczywiście bez db killerów  :twisted:

post-86942-0-26173700-1411982761_thumb.jpg

Jako że idzie zima, czas odświezyć "kotleta" ;) Zmian ciag dalszy, czyli małymi krokami do przodu. Dalej trzymam sie pierwotnych założeń i powoli wykreslam kolejne "cukierki" z listy życzeń. Tej zimy jak wszystko potoczy sie po mojej mysli, wymienie sety, znaczy sie te juz wymieniam, założę amortyzator skrętu BITUBO, docisk sprzegła i coś co spedza mi sen z oczu, wymiana przedniej amortyzacji. Tu nie chcę iśc na skróty i widzi mi się Ohlins z 1198S lub R  :twisted: albo BITUBO. Ta zmiana pociagnie za soba kilka kolejnych, jak wymiana tarcz, hamulców, felg, pólek, kiery na clipony, zegarów no i przedniej lampy :) Gdy skończe z przodem to zabiore się za tył, ale wszystko w swoim czasie. 

Dziś odebrałem seciki i mam zamiar zamontować je jeszcze przed świętami ;)

post-86942-0-57691100-1419276263_thumb.jpg

post-86942-0-69817500-1419276271_thumb.jpg

post-86942-0-08447200-1419276284_thumb.jpg

Jak mocowana jest nakładka pasażera w monsterze? Z wykorzystaniem tych bocznych uchwytów w ramie, czy jakoś do siedziska? Pytam bo chcę zakupić ale tylko pod cięcie i jesli tych boków nie będę mógł ciachnąć to nie chcę wydawać kaski :)

Zdejmij kanapę i odwróć do góry nogami. Będziesz miał dwa otwory...  Zadupek powinien mieć dwie blaszki mocujące wsuwające się pod kanapę i przykręcasz do tych otworów.

Jak mocowana jest nakładka pasażera w monsterze? Z wykorzystaniem tych bocznych uchwytów w ramie, czy jakoś do siedziska? Pytam bo chcę zakupić ale tylko pod cięcie i jesli tych boków nie będę mógł ciachnąć to nie chcę wydawać kaski :)

Do siedziska.

Nakładka ma pod spodem z obu stron dwa metalowe uchwyty, które przykręca się do spodniej części kanapy (są tam gwinty).

Ok, wielkie dzięki Panowie! Teraz już wiem co z tym można zrobić :)

Edytowano przez xyntR

Nie chce zaśmiecać innych tematów więc podpytam tu :) Mam mozliwośc zakupu takiego oto rodzynka jak na 1 zdjeciu :) Pytanko, czy montaż tego cuda wiąże sie z jakimiś dodatkowymi komplikacjami, pzreróbkami itd. Może ktos juz pzrerabiał coś podobnego i podzieli sie swoją wiedzą. Jesli okaże sie że tak i trzeba dodatkowych kosztów by umieścic to w S2R to wtedy zdecyduje sie na model z 2 zdjecia, tu wiem ze problemu nie bedzie :)

post-86942-0-26745500-1420797091_thumb.jpg

post-86942-0-01350200-1420797108_thumb.jpg

Edytowano przez xyntR

Przy jakimkolwiek amortyzatorze akcesoryjnym poza tak oczywistymi rzeczami jak właściwy dobór sprężyny i zaworowania amortyzatora istotna jest jego długość. Często producenci umieszczają regulację umożliwiającą jej zmianę. Nie wiem jak jest w tym wypadku.

Od tego zależy geometria tylnego zawieszenia.

No jeśli chodzi o długość to ten ze zdjęcia 2 ma mieć identyczną jak amor montowany seryjnie. Przynajmniej tak zrozumiałem. Bitubo ten właśnie model "dedykuje" S2R. Pierwszy to pozycja z przeznaczeniem do 1098 i 1198, podobno ma tyle regulacji ze jest to do "spasowania" z każdym motocyklem, co kolwiek to znaczy  :roll:  Wiem ze w ramach zakupu, bede miał regulacje wliczoną w cene hehe, wiele w tej cenie chyba można wliczyc :evil: Jednak mało osób w Pl korzystało z amorów tej firmy i ciężko jest się czegoś więcej na ich temat dowiedzieć. Inna sytuacja jest z ohlinsem ale... No sam sobie robie pod górke decydując sie na bitubo, jednak ten wygląd mega mnie urzekł. Theodor , rozumiem ze przed kupnem powinienem poprosić o odpowiedni dobór spręzyny i podanie jego długości bo wszelkie regulacje podobno posiada.

Jeśli jest dedykowany to zazwyczaj przy zamawianiu wystarczy podać masę motocykla i masę kierowcy. Bywa że również rozkład mas przednie/tylne koło.

A jesli bym się decydował na ten z dedykacją do 1198? Czy w tym wypadku podanie masy moto i mojej równiez wystarczy a reszte zrobi się tymi wszystkimi regulacjami? Muszę mieć pewność na 100% zanim wydam tą kase a jakoś nie wierze im na słowo że wystarczy zamówić, wymienić i bedzie "raj" ;)

Dopytaj u producenta przy przewiduje taką aplikację

Edytowano przez theodor

Bo droga szeroka ;) Jednak prawdziwe "grubasy" dopiero przede mną!  :twisted:

Edytowano przez xyntR

Póki "du pa" jest w całośći to tak, jednak jak ciachnę to nie będzie dla nich miejsca ;)

Aha. To czekam na kolejny upgrade ;)

Edytowano przez Badrian

No to kilka zdjęć kolejnych "cukierków" i dalsze zmiany w toku :)

post-86942-0-14830400-1429085050_thumb.jpg

post-86942-0-17299900-1429085061_thumb.jpg

post-86942-0-49312400-1429085068_thumb.jpg

post-86942-0-52526400-1429085088_thumb.jpg

post-86942-0-54169100-1429085097_thumb.jpg

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.