Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
grudzien

zacinająca się dźwignia zmiany biegów

Polecane posty

Witam,

właśnie jestem po małej trasie na moto i pod koniec spotkała mnie niemiła niespodzianka a mianowicie zacina mi się dźwignia zmiany biegów podczas zrzucania z 3 na 2. Po prostu zostaje w dolnej pozycji i nie wraca. Nie mam możliwości zmiany na neutral i jedynkę, Próba podniesienia skutkuje wbiciem 3. Dopiero lekkie "majstrowanie" butem ala postukanie w bok dźwigienki sprawia, że odskakuje i mogę wbić neutrala. Nie muszę chyba mówić jakie to wnerwiające kiedy dojeżdżam do świateł a potem nie mogę spod nich ruszyć, ewentualnie z wysokich obrotów na 2:) (lekko się odpychając, no wstyd:)

Nie wiem o co kaman, może ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyna

pozdr

Na początek przesmaruj oś samej dźwigni zmiany biegów.

Miałem  to samo w zeszłym roku.. U mnie nawet czasem to majstrowanie nie pomagało i musiałem spod każdych świateł ruszać z dwójki..  Musieli postawił wtedy taką samą "diagnozę", no i miał racje, bo pogrzebał pod tym lewym deklem i teraz  jest ok.

nie usne jak nie sprawdze..polazlem do garażu,popatrzyłem, wsiadłem pozmienialem biegi i skłaniam sie ku opcji tego przesmarowania.dzwignie wystarczy lekko tyknac w bok i odskakuje stąd ten wniosek.poza tym, to lepiej brzmi niz awaria,prawda?

teraz zobaczyłem odpowiedź pawelfilip. musi byc ten pierwszy raz z "grzebaniem" jeśli na mnie przyszła pora to stwierdzam, że dosyć szybko(moto mam tydzien)

Edytowano przez grudzien

Smaruj i sprawdzaj. Tak jak napisał Theo - od tego warto zapocząć diagnozę problemu.

Życzę Ci, żeby skończyło się na smarowaniu. U mnie były lepsze i gorsze dni - raz się zacinało bardziej, a czasem prawie wcale, aż w końcu tak się porobiło, że  nie dało się jeździć.

Tulejka wciśnięta w dźwigienkę powinna z obu stron być ograniczona O-ringami. Mają one za zadanie utrzymywać smar pomiędzy sobą i zabezpieczać przezd dostaniem się brudu i wody. Ważne by ich nie pominąć przy montażu po umyciu i nasmarowaniu.

uff..na szczęście na forum można znaleźć serwis book (a w zasadzie strona offline)do 695, bo z moimi "umiejętnościami" zawsze po złożeniu zostają mi części, śrubki itp...

Wyczyściłem, przesmarowałem i jest git.

Podbiję temat bo miałem identyczny problem jak kolega. Już się załamywałem, że uszkodziła się skrzynia biegów. Jak zobaczyłem ten temat to pierwsze co zrobiłem to kupiłem WD-40 i na ostro spsikałem każde ruchome miejsce wajchy skrzyni biegów tzn. przeguby i ten trzpień, który wchodzi do silnika. Użyłem dość dużo WD-40 tak, że pod motorem była duża plama. Problem całkowicie ustąpił i jestem szczęśliwy, ponieważ Ducati Monster 900 to mój świeżutki nabytek - piękny design i świetna praca silnika. Rewelacja!

Przy okazji witam wszystkich! Jak już wspomniałem jestem świeży w temacie Ducati więc od czasu do czasu zadam Wam jakieś pytanie.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.