Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Mariusz Andrzejewski

Olej w przednim zawieszeniu.

Polecane posty

Witam.
Mam pytanie dotyczące lepkości oleju przedniego zawieszenia w Monsterze S2R 800. Przymierzam się do wymiany ponieważ mam wrażenie że jest przesadnie miękki ale najpierw chciałbym się dowiedzieć jakiej lepkości olej zalewany jest fabrycznie ? Podejrzewam, że sama wymiana będzie odczuwalna, lecz czy mogę wlać nieco gęstszy olej żeby poprawić twardość zawieszenia? Jaka jest tolerancja żeby nie przesadzić? W trakcie tych całych przemyśleń wziąłem pod uwagę wymianę uszczelniaczy w prawdzie nie cieknie jeszcze ale jeśli już będzie wszystko na wierzchu to może wymiana też będzie miała jakieś znaczenie? 

Zmiana klasy lepkości oleju nie wpłynie na zmianę twardości zawieszenia.

Zaworowanie amortyzatorów jest tak dobrane by prawidłowo współpracowało z charakterystyką sprężyn w oparciu o określoną właśnie lepkość.

Dla prawidłowej pracy zawieszenia ma olbrzymie znaczenie, a niedoceniane wielkość poduszki powietrznej, inaczej mówiąc poziom lustra oleju.

Moja rada to precyzyjne ustawienie poziomu z zastosowaniem oleju klasy ustalonej przez producenta.

Nie wyobrażam sobie swoją drogą jak można prawidłowo przeprowadzić serwis zawieszenia bez wymiany uszczelniaczy, to technicznie niemożliwe.

no dokładnie też tak miałem zmieniłem olej z 7,5w na 10w 380ml. na lage ustawienia neutralne wyśrodkowane teraz mam wrażenie że moto gorzej się prowadzi do tego stopnia że jak jadę wiejską nierówną drogą odczuwam na kierownicy efekt shimmy nawet amor nie pomaga

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.