Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Macias89

olej do przedniego zawieszenia-typ

Polecane posty

Witam,

mam pytanie do właścicieli monsterka 600 albo 620.

Jaki rodzaj oleju stosujecie do przedniego zawieszenia?  Standardowo jest 10W i olejem można trochę utwardzić. I pytanie do was: czy do ostrzejszej jazdy  wystarcza olej 10W czy stosujecie gęściejszy? Albo robicie mieszankę lepkości?

musze poszukać opakowania, wtedy Ci powiem co mam zalane na przód, ale na pewno nic nie mieszam!

Są oleje do mieszania, kiedyś w pracy bawiłem się w to, olej 20W -za twardy zawias a na 15W jeszcze trochę brakowało. I z tabeli producenta którą mieliśmy można odczytać proporcje i zrobić olej np. 18W

Z tego co pamiętam to repsol chyba taki jest 

No dobrze, to ja poproszę o wyjaśnienie w jaki sposób zmiana oleju wpływa na twardość zawieszenia.

Bo o ile olej wpływa na prędkość tłumienia amortyzatora, o tyle nie wpływa na twardość zawieszenia. Problem w tym że lejąc gęstszy olej zwiększamy opory przepływu przez zaworowanie amortyzatora i o ile w pewnych sytuacjach takie zwiększenie tłumienia jest wskazane to nie w ten sposób. Przede wszystkim ograniczymy sobie przyczepność koła na szybkich nierównosciach, bo po prostu zawieszenie będzie "ociężale" reagować. Pewnie wyhamowana reakcja zawieszenia będzie mogła przy kiwaniu motocyklem sprawiać złudne wrażenie utwardzenia, ale nie koniecznie zgodne ze stanem faktycznym. Lepkość i gęstość oleju jest dobrana przez producenta ze względu na rozwiązanie zaworowania amortyzatora i nalezy taki olej stosować.

Tak jak juz gdzies pisałem, lepiej ustawić wyższy poziom oleju w widelcu, niż kombinować z niewłasciwym olejem.

BTW producent zaleca do zawieszenia między innymi w M600 i M620 olej 7,5W.

Edytowano przez musieli

Źle się wyraziłem i tak jak napisał kolega theodor twardości się nie zmieni olejem tylko opóźni się przeciśniecie oleju przez zawory czyli opóźnia się działanie widelca.

A wyrażenie o utwardzeniu zawieszenia to mój duży skrót myślowy BTW.

Źle się wyraziłem i tak jak napisał kolega theodor twardości się nie zmieni olejem tylko opóźni się przeciśniecie oleju przez zawory czyli opóźnia się działanie widelca.

A wyrażenie o utwardzeniu zawieszenia to mój duży skrót myślowy BTW.

A ja w manualu wyczytałem ,że to ma być shell  advance fork 7,5W

a znowu na stronie motula podają do monstera Motul fork 7,5 W   za litr 70 zł:)

i chcę zmienić olej bo mam bardzo twarde zawieszenie jak myślicie czy to coś pomoże to wymiana oleju w lagach

i pytanie następne czy w monsterze 620 ie. reguluje się przednie zawieszenie ?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.