Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Magneto

Monster - niestabilne siedzenie

Polecane posty

Mam pytanie dotyczące przesuwającej się kanapy / siedzenia które mnie zaczyna ostro wnerwiać.

Całość wchodzi w mocowanie baku dwoma zaczepami z tworzywa które stanowią konstrukcję siedzenia.

Tył na bolcu wchodzi w zamek. Całość opiera się gumami o ramę.

Mój problem polega na tym, że przy starcie lub hamowaniu cała kanapa ma luz i przesuwa się w przód lub tył.

Trudno ocenić czy jest to 5mm czy więcej bo w garażu ten luz jest minimalny. Dopiero jak posadzę tyłek pojawia się ten problem w większej skali.

Obejrzałem dokumentację i raczej nic mi z konstrukcji siedzenia lub ramy nie odpadło. 

Może macie jakiś pomysły ??

może bolec kanapy, który wchodzi w zamek nie jest odpowiednio do niej dokręcony..

dodam, że ja kiedyś miałem podobny problem, z tym, że wypinało się całe siedzisko podczas hamowania... pomogła wymiana sprężynki w zamku

Edytowano przez sacrosaint

On jest na stałe wklejony w korpus siedzenia. Luz jest w zamku jeśli dołożyć do tego to, że punkt styku siedzenia z ramą to tworzywo kontra lakierowana rurka to wszystko razem pracuje.

Zastanawiam się czy nie podkleić tych 6 punktów podparcia cienką gumą i dodatkowo wymienić zamek na nowy.

On jest na stałe wklejony w korpus siedzenia. Luz jest w zamku jeśli dołożyć do tego to, że punkt styku siedzenia z ramą to tworzywo kontra lakierowana rurka to wszystko razem pracuje.

Zastanawiam się czy nie podkleić tych 6 punktów podparcia cienką gumą i dodatkowo wymienić zamek na nowy.

Tam normalnie powinny byc elementy gumowe. U mnie czy to na oryginale, czy performance kanapie wszystko gra-moze slizga sie bo brak gumy? W koncu o kawalek podniesie to kanape do gory.

Tam normalnie powinny byc elementy gumowe. U mnie czy to na oryginale, czy performance kanapie wszystko gra-moze slizga sie bo brak gumy? W koncu o kawalek podniesie to kanape do gory.

W miejscach w których mam ślady po lakierze (foto) czy na ramie, masz te gumy ?

thumb_IMG_2296_1024.jpg

Edytowano przez Magneto

Gumy powinny byc na siedzeniu, 6 szt. Tam gdzie masz slady

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Gumy powinny byc na siedzeniu, 6 szt. Tam gdzie masz slady

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Jeśli ktoś z Was mógłby podesłać mi foto jak te gumy wyglądają w oryginale to dozgonna wdzięczność.

Po raz kolejny z Monsterowej dokumentacji wynika, że jakaś element nie występuje jako część zamienna. 

Chyba że pasują od KTMa  ;)

Prosze bardzo :smile:. U Ciebie nie ma nawet otworow na te gumy, moze masz siodlo z innego Potworka?

post-89997-0-93487800-1456864228_thumb.jpg

post-89997-0-85318800-1456864231_thumb.jpg

Prosze bardzo :smile:. U Ciebie nie ma nawet otworow na te gumy, moze masz siodlo z innego Potworka?

Kurcze ale numer. Po oznaczeniach na siedzeniu to raczej oryginał. Ale żeby otworów nie było ? ! nic nie rozumiem.

Nie pozostaje nic innego jak:

UWAGA kupię gumki do RSowego siedzenia  B).

Acha i dzięki za foto 

Edytowano przez Magneto

Doszedłem dziś do tego samego wniosku. Po wpisaniu w google magicznej frazy przeszukałem kupę zdjęć i w większości przynajmniej wyglądające jak OEMy nie mają gum. 

Ale nie będę się z tym dalej masował. Ze zdjęcia Tremby wynika że gumka ma ok 3 mm grubości. Po prostu znajdę w miarę miękki materiał i podkleję na butapren i tyle. Mam nadzieję że pod wpływem temperatury nie odpadnie. 

Miałem siedzenie OEM'owe bez gum, teraz mam siedzenie DP z gumami. W obu przypadkach nic mi się nie przesuwało

Ja miałem w s4 podklejony grubszy filc,rama się nie rysowała i siedzenie nie jeździło

Kończąc temat, maksymalna grubość gumy 1,5 mm tak żeby nie robić modyfikacji zamka. Grubsza się nie nadaje. Nie nadają się też pianki ponieważ na nich konstrukcja również ma ruch.

Tak więc zwarta ale w miarę miękka guma na klej epoksydowy. 

Modyfikacja zrobiona i przetestowana. Działa :) tyłek się nie przesuwa.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.