Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Marcin_WM

sprężyny do Monstera 1100

Polecane posty

Cześć,

właśnie zauważyłem, że pociekły mi obie lagi w związku z czym muszę wymienić uszczelniacze i olej. Przy okazji zastanawiam się nad wymianą sprężyn, bo ważę trochę więcej niż filigranowy Włoch :D. Orientuje się ktoś, na jaką wagę jeźdźca obliczane są fabryczne sprężyny? Są jakieś tabele doboru sprężyn do wagi? Jaki jest orientacyjny koszt takich sprężyn?

pozdr

M.

Jeśli mnie pamięć nie myli to przednie lagi w M1100 są takie same jak w 848 czyli Showa 43U. Standardowa sprężyna 0,96kg/mm. Niech mądrzejsi mnie poprawią jeśli gadam głupoty   :mrgreen:

jak temat zawieszeń to najlepiej do Łukasza LTD34 http://ltd34.pl/

Napisz do niego z pewnością pomoże - doradzi.

Wg mnie jak już to zmieniać z tylną a nie przednią - są odpowiednie dedykowane sprężyny.  A na przodzie zrobić przegląd zawieszenia.

KGr    1

A regulacja zawiasu nie daje rady? Moze po prostu trzeba by go profesjonalnie ustawic?

Serwis zawieszenia jak najbardziej, ale przy okazji właśnie myślałem o sprężynach z ww powodów. Kolejna rzecz, to 30kkm przebiegu, co zapewne też spowodowało zużycie się sprężyn. napisałem do Łukasza, zobaczymy co doradzi :)

Co do ustawiania, to właśnie czytałem, że jak sprężyny są za miękkie to jest problem z wyregulowaniem zawieszenia, bo za mocno uginają się  pod ciężarem kierownika :)

Czy sprężyny są własciwe bardzo łątwo można sprawdzić. Wystarczą podstawowe pomiary ugięcia. Nie trzeba nawet znać wartości sprężyn, w dodatku uwzględnia to praktyczne zmęczenie materiału spręzyn i wynikajaca z tego zmianę charakterystyki.

Porównując wartość ugięcia zawieszenia pod masą samego motocykla a motocykla z kierowcą względem całkowitego skoku zawieszenia mamy odpowiedź czy sprężyna jest prawidłowa.

Moim zdaniem przy takim przebiegu motocykla nie wystapi istotne zmęczenie materiału i zużycie sprężyn i nie ma potrzeby ich wymiany jesli sa prawidłowe (chyba że się żyje ze sprzedazy akcesoryjnych ;) )

Zresztą przy serwisie zawieszenia o jakim jest mowa regulacja zawieszenia pod masę kierowcy powinna być częścią owego serwisu jako konsekwencja konieczności demontazu całości.

Dla ułatwienia

Jesli przy prawidłowo ustawionym napięciu wstępnym sprężyn dla FreeSAG czyli ugięciu zawieszenia pod masa samego motocykla Rider SAG czyli z masą kierowcy:

Jest za mały to znaczy że mamy za twarde sprężyny

Jesli za duży to mamy za miękkie

Ot i cała filozofija :)

Edytowano przez theodor

Tylko wartości wyrazone mm dla ducati z racji relatywnie dużego memntu obrotowego silnika i rozwiazań "kiwaczki" powinny być inne

Przód freesag 25-27 rider sag 35-37

Tył free sag 10 rider sag 25-30

Jak będą za twarde to tez nie ustawisz. Ile ważysz?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

100kg+kombiak

@sacrosaint

dzięki, czytałem - bardzo użyteczne :)

@theodor

@theodor

masz może dostęp do serwisówki do M1100 (pewnie masz :D) i zechciałbyś się podzielić?

ile i jakiego oleju trzeba zalać?

poduszka 90-100mm 7,5W

Edytowano przez theodor

7,5W

Jak już jesteśmy dokładni ( a wiem,że Ty Theo jesteś)  to.... jakiej firmy ten 7.5W?

Edytowano przez korkir

Konkretnie to stosuję

Silkolene RSF

Dzięki. Pytam, bo co producent to inna lepkość. Niby ta sama klasa lepkości, a różnice są znaczne....

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.