Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
pawlik

problem przy odpaleniu na gorącym

Polecane posty

cześć! Monster 1100 przy dobrze rozgrzanym silniku słabo pali. mam wrażenie że pod wpływem temperatury coś się dzieje z rozrusznikiem który zaczyna ciężej pracować. tak jakby gdzieś stracił smarowanie. słychać że strasznie się męczy. po 30 minutach raczej normalnie odpadala. akumulator ok. wiecie w czym może być problem?

a co ma piernik do wiatraka?

Podparte zawory na gorącym raczej nie mają wpływu na ciężką pracę rozrusznika ;)

Moje pytanie do Theodora.

Czy nie jest trochę tak że przy rozgrzanym silniku trudniejsze jest przejście tłoka przez górny punkt suwu sprężania ?

Chodzi mi o to, że po uzyskaniu przez silnik optymalnych parametrów temperatury płynu i oleju kasują się luzy na pierścieniach samym tłoku itd. Tzn. układ zaczyna pracować na pasowaniach założonych konstrukcyjnie.

Z czasów które pamiętam a pamiętam jeszcze dobrze ;) odpalenie z kopniaka silnika zimnego i gorącego wyraźnie było czuć po nogą jako różnicę.

U mnie w RSie mam też taki efekt, że przy mocnym rozgrzaniu, wyłączeniu i odpaleniu po kilku minutach czuć jak rozrusznik zwalnia przy sprężaniu. Na zimnym nie ma tego efektu.

Może to nadinterpretacja ale jakoś tak mi podpowiada rozum.

Jasne że tak jest, ale w kategoriach mocno teoretycznych. Znacząco większy opór wynikający z uszczelnienia wynika z wypełnienia rowków pierścieniowych olejem. Swoją drogą to jedna z elementarnych funkcji oleju.

No tak rozum do wymiany :) nie podpowiedział oleju. Ale oczywiście smarowanie w tym wypadku jest kluczowe.

a Panowie wracając do tematu wiecie co tam z tym rozrusznikiem może się dziać?

a Panowie wracając do tematu wiecie co tam z tym rozrusznikiem może się dziać?

Tak, może się "kończyć".

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.