Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
kkrzysiekk

Przednie koło M600- problem z założeniem

Polecane posty

Ok, mam dosyć nietypowy problem, albo jestem pokemonem. O ile sama procedura zakładania koła jest dla mnie prosta i zrozumiała, o tyle mam problem z odległościami na osi, przez co całe koło jest przesunięte w prawą stronę o ok. 5-6 mm (tyle brakuje, żeby założyć zaciski).

ScreenShot2013-08-11at143259.png

Wydaje się, że poskładałem je w dobrej kolejności, przed założeniem na oś sprawdziłem palcem i nie wyczuwam wewnątrz żadnej luki. Ślimak prędkościomierza ładnie układa się na swoim miejscu. Dalej- tuleja z gwintem w prawej ladze chowa się w całości. Gdzie mogłem popełnić błąd?

212cz84.jpg91l5s4.jpg

... nie zamieniłeś lagi L z P ??

Chyba nawet śrubki , które sobie wkręciłeś po demontażu błotnika na to wskazują..

Jak  się mylę to zrób fote z boku L i P lagi

Na śrubki nie patrz. Prawa laga ma frez w który wchodzi tuleja z gwintem na oś, także założenia na odwrót jest niezbyt możliwe. Jutro zdejmę koło i sprawdzę co jest nie tak. Wygląda jakby problem był między ślimakiem, a kołem.

Dzisiaj podszedłem jeszcze raz do tematu. W niemieckiej serwisówce z 1993 mamy trochę inny rysunek złożeniowy przedniego koła. Przed łożyskiem z lewej strony jest podkładka na osi. 2q8d72q.png

Założyłem koło bez ślimaka, zamontowałem zaciski, żeby wyrównać koło i oto wyniki:

Od lewej strony odległość łożyska do oparcia na osi to ok. 5mm

f1666a4ff6a5f.jpg

Po prawej z kolei ta odległość się nieco zmniejszyła (zaznaczam, że oś była za każdym razem tak samo dokręcona)

676a3a1cc2048.jpg

Całość widziana z góry wygląda równo:

07c5b11763583.jpg

Wnioski i pytania:

Wygląda na to, że rysunek z niemieckiej serwisówki dobrze ukazuje co jest na osi- być może brakuje jakiejś podkładki. Z drugiej strony widać, że ślimak prędkościomierza jest za szeroki. Dziwne. Popytam handlarzy, jak szerokie mają ślimaki i najwyżej kupię.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.